Annonce
Børkop

Her skal bygges for en kvart milliard kroner: Jorden skal flyttes men ikke særligt langt. Og det er der flere grunde til

Der skal snart tages noget større spadestik end her for nogle uger siden, hvor plejehjemsbeboer Olaf Jessing, børnehaveelev Sofie Grum og borgmester Jens Ejner Christensen tog første spadestik på Kong Gauers Gård. Arkivfoto: Jørgen Flindt
Overskydende jord fra byggeriet af Kong Gauers Gård skal forblive på matriklen, og omdannes til et område for cyklister og vandrere.

Gauerslund: Prøv at forestille dig, at du får en big-bag jord placeret i forhaven.

Prøv så at forestil dig, at du får 10.000 af de big-bags.

Så meget jord skal flyttes, når arbejdet torsdag begynder på Kong Gauers Gård i Gauerslund. Byggeriet af den store fællesinstitution, hvor plejecenter og daginstitution integreres, påbegyndes nu, og første led er at fjerne jord.

Annonce

Men jorden skal ikke flyttes særligt langt.

Udgangspunktet er, at alt jorden skal blive på matriklen.

Ketty Christiansen, bygherrerådgiver ved Vejle Kommune

- Udgangspunktet er, at alt jorden skal blive på matriklen. Vi flytter det over i den nordvestlige ende af matriklen, hvor der bliver lavet en slags cykelbane til BMX-cykler. Området vil også kunne bruges til andre formål, deriblandt til vandrere, forklarer Ketty Christiansen, der er bygherrerådgiver ved Vejle Kommune.

Det nye aktive område vil blive placeret et godt stykke væk fra både plejecenter og daginstitution, så på den måde kommer tingene ikke for nær hinanden. Men skal kunne supplerer hinanden.

En lille, stor opgave

Det er Vejle Kommune, som står for projektet, der bliver sin første af sin slags i Danmark. Det er et meget stort byggeri til en kvart milliard kroner, og bliver dermed en af de største anlægsopgaver i kommunens historie.

Men første led med at få flyttet jorden er til gengæld ikke en stor opgave. Og det er helt bevidst.

- For det første, så er 10.000 kubikmeter jord sådan en gennemsnitsopgave, så sværere er det ikke. Men derudover skal jorden jo forblive på grunden, for det er mest bæredygtigt. Og den bæredygtige tanke gennemsyrer hele projektet, forklarer Ketty Christiansen.

Byggeriet skal leve op til 15 ud af 17 verdensmål, og et af de mål er at minimerer transporten. Det sker ret simpelt ved at materialerne til byggeriet er danske, og lidt nordiske, og at man heller ikke fragter jord og affald alt for langt væk.

Og skulle beregningerne vise sig ikke helt at holde stik med virkeligheden, og der skal flyttes mere jord, ja så ender det dog ikke længere væk end i Vejle, hvor det skal være en del af det fundament, som den nye bydel, Rosborg, skal placeres på.

Men i første omgang skal jorden fjernes, så byggeriet kan gå i gang. Kong Gauers Gård skal stå klar i 2023.

Kong Gauers Gård forventes at stå færdigt i 2023. Illustration: Sweco Architects

Kong Gauers Gård

  • Helt overordnet opføres fællesinstitutionen, som skal hedde Kong Gauers Gård, som en slags mini-landsby med en plejehjemsdel og en daginstitution.
  • Plejehjemsdelen består af tre selvstændige boenheder som udformes som 3-længede gårde og med plads til 79 lejligheder i forskellige størrelser. Her skal de ældre bo og have deres hverdag.
  • Derudover skal der være et stort, fælles aktivitetscenter, hvor der indgår en række faciliteter. Centerdelen forbinder boenhederne med daginstitutionen, som får plads til 120 børnehave- og vuggestuebørn.
  • Byggeriet er tænkt sammen med skolen, hallen og det øvrige lokalsamfund - og også arkitektonisk inspireret af landskabet og de omkringliggende gårdes arkitektur, så det nye naturligt flettes ind i det gamle.
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Vejle

De får revet tøjet i stykker, holdt hovedet under vand og bliver puttet i en ligpose: - Mange har opdaget, at det er skræmmende i halloweenhovedstaden Vejle

Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Børkop

Prøveafstemning: Vælgermøde flyttede stemmer og det gjorde ondt på et par partier

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video: Ung landmand giver unge sygeplejersker anatomi-undervisning: 'Man lærer meget ved at holde et hjerte i hånden'

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

VEJLE

De graver på Posthusgrunden - og ups: Så var 12.000 husstande i Vejle uden vand, og Trefors hjemmeside gik ned

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Annonce