Annonce
Give

Her skal heste hjælpe med at gendanne naturen - men du skal hverken fodre eller klappe dem

De to shetlændere, der er sat ud nær Øster Nykirke, skal efter planen have selskab af flere heste senere på året. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Vækst af lyng og flere tusind krogede egetræer bliver som for mange år siden igen dominerende i præsteskoven ved Øster Nykirke.

Øster Nykirke: 6000 egetræer, to heste og bedre vilkår for lyngbevoksning.

Det er hovedoverskrifterne for et naturprojekt ved præstegårdens skov nær Øster Nykirke Kirke, der for alvor har udfoldet sig.

Initiativet har allerede nogle år på bagen, idet man i årene fra 2017 til 2020 avlede 6000 krogede egetræer, der blev plantet sidste år. Agernene blev samlet i det lokale fredede egekrat.

Annonce

Forinden var et stort areal med nåle- og birketræer blevet fældet for at blotlægge en del af det oprindelige hedeareal, der var dominerende i området for 100-150 år siden.

For at fremme væksten af lyng og samtidig undgå at birketræer skyder op på ny, har sognets menighedsråd været i dialog med Vejle Kommune. Her foreslog projektleder Lars Bo Nielsen, at området skulle afgræsses med heste, hvilket man har gode erfaringer med andre steder.

- Det er meningen, der skal være en fire-fem stykker derude, som skal gå derude i løbet sommeren. Så bliver de fjernet igen til september, og så er de væk indtil februar, hvor det bliver fornuftigt vejr igen, fortæller Karl-Holger Kristensen.

- Arealet skal være en mosaik af hede og egekrat, så det kommer til at ligne det øvrige området deroppe, siger Lars Bo Nielsen fra Vejle Kommune.

- Shetlændere har en rigtig god pels og trives faktisk meget godt i frostvejr, fortæller Lars Bo Nielsen fra Vejle Kommune om de to heste, der i begyndelsen af året er sat ud i det indhegnede område. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen

Skal ikke klappes og fodres

Fordelene med netop heste frem for køer eller får er, at de spiser græsset samt de opskydende birketræer, så lyngen får luft til at blomstre og brede sig.

- De bider også i lidt i egetræerne, og det er med til at få den krogede eg, som hører til ude i det område, så det er forhåbentlig noget, man kan se resultatet af flere hundrede år frem, at man genskaber naturen derude, siger Karl-Holger Kristensen.

Selvom de græssende heste går på et indhegnet område, er det ikke meningen, at hestene skal fodres og klappes af forbipasserende vandrere og lignende. De skal nemlig helst forblive så vilde, så de tjener deres formål bedst muligt.


Vi lægger meget vægt på, at skoven og præstegårdens jord fortsat skal være åbent for offentlig færdsel, og vi vil meget gerne have, at folk kommer ud og går en tur i skoven.

Karl-Holger Kristensen, menighedsrådsformand Øster Nykirke Sogn


Annonce

Hårdføre heste

Især to ting været afgørende for Karl-Holger Kristensen og resten af menighedsrådet, før de lagde sig endeligt fast på projektet.

- Vi lægger meget vægt på, at skoven og præstegårdens jord fortsat skal være åbent for offentlig færdsel, og vi vil meget gerne have, at folk kommer ud og går en tur i skoven. Derfor prøver vi at lave det varieret, så det er spændende.

Den anden ting omhandler hestenes velbefindende.

- Der har været nogle, som synes, det har været synd at sætte hestene ud, fordi det har været koldt. Det går vi selvfølgelig meget op i, at den del er i orden, og at de bliver passet og plejet. Det er i alles interesse, at det er i orden, siger menighedsrådsformanden.

Der er sat et skilt op, så dyreholderen kan kontaktes, og samtidig tages dyrene af arealet, hvis der ikke er føde nok.

Ifølge Lars Bo Nielsen er der ingen grund til at frygte, at hestene lider overlast, selvom temperaturen er lige så lav, som det var tilfældet tidligere på måneden.

- Shetlændere har en rigtig god pels og trives faktisk meget godt i frostvejr, fortæller han.

Ændringerne er ikke kun godt for vegetationen - også for mennesker er der noget at komme efter, mener Lars Bo Nielsen.

- Det har virkelig gjort en forskel, at der er blevet fældet så meget, og der er en virkelig god udsigt. Når man går op på toppen, kan man se fantastisk langt op over Midtjylland.

I forvejen findes der vilde heste, der afgræsser arealer flere andre steder i kommunen. Det gælder blandt andet i Vejle Ådal og Tirsbæk Bakker.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

John Sivebæk fylder 60 år: Det var mere vilje end talent, der skabte en fodboldkarriere helt udover det sædvanlige

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Christian kalder det skandaløst: Han må ikke hænge på Vejles mest travle gader - ingen kan rigtig huske, hvornår beslutningen er truffet

Navne For abonnenter

Vi snakker med den døde, holder ham eller hende i hånden og spiser snacks og drikker kaffe hele aftenen: Mød Maria i serien 'Mennesker'

Livsstil

Ingen adgang for mænd: Singlekvinder nyder friheden - men vil spise brunch sammen i ny klub

Billund

Sidste løb nogensinde på Billund Trav: - Det er vanvittigt trist

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

Vejle Boldklub For abonnenter

Så kom den, sæsonens første VB-sejr: Derfor lykkedes det endelig at vinde en kamp

Kultur

Stort halbyggeri mangler stadig millioner for til at nå i mål: Kommer med et sidste opråb om økonomisk hjælp

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kultur

'Der skulle ikke meget til at imponere en flok jyske tranlamper som os': Sådan startede Pretty Maids - læs uddrag af den nye bog

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

'Goddag, det er manden fra banken, må jeg bede om din kode?' Der er heldigvis godt nyt i kampen mod netbanksvindel

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Billund

Så er valgkampen officielt i gang: Plakaterne er kommet op i lygtepælene

Annonce