Annonce
Vejle

Herointilbud vil koste knap otte millioner det første år - men Martin Jensen (S) giver ikke op

Gert Sandfeldt sprøjter sig selv med heroinen. Her i Esbjerg - hvor avisen var med. I dag kører han til Aarhus. Arkivfoto: Mette Mørk
Målgruppen er for lille, og tilbuddet meget dyrt. Heroinbehandling i Vejle møder umiddelbar modstand.

Vejle: Byrådsmedlem Martin Jensen (S) har kastet sig ind i kampen for at få heroinbehandling til Vejle.

Vejle Amts Folkeblad har skrevet flere artikler om den tidligere misbruger, 48-årige Gert Sandfeldt, der i mere end halvandet år kørte til Esbjerg stort set alle ugens syv dage for at få to skud af stoffet.

Og det gjorde indtryk på byrådspolitikeren.

Annonce

Men nu møder gejsten en smule modvind. Forvaltningen har undersøgt sagen - og konklusionen til ham og hans kollegaer i byrådets voksenudvalg taler umiddelbart ikke for idéen. Ikke som forholdene er nu, i hvert fald.

- Som det bliver fremlagt, kan jeg godt se udfordringen. Det lyder meget dyrt. Også betydeligt dyrere end den pris, jeg forestillede mig, og som de arbejdede med i Kolding Kommune, da politikerne dér overvejede et lignende tilbud.

- Vi kan umiddelbart ikke selv finde pengene i Vejle, og lige nu er den statslige pulje lukket. Men jeg vil da undersøge mulighederne i fremtiden, siger Martin Jensen.

Sensorer og kameraer

Hvis man etablerede en heroinklinik som en satellit i samarbejde med den eksisterende klinik i Odense, vil den i Vejle, inden det første år er omme, koste næsten otte millioner kroner, vurderer forvaltningen.

Driftsomkostningerne i sig selv vil årligt ende på knap 5,2 millioner kroner. Størstedelen af budgettet er til medarbejdernes lønninger. Kravet for en sådan klinik er, at den altid skal bemandes af en speciallæge, som angiveligt er svær at rekruttere.

Ydermere vil tilbuddet koste op imod 2,5 millioner at oprette for at efterleve højeste sikringsniveau. Der skal eksempelvis være et sikringsrum til heroinen med vibrationsfølere i væggene, et sikringsskab, sensorer, kameraer og en alarm med direkte linje til politiet.


For mig giver det fortsat mening at give denne gruppe af borgere et mere værdigt liv med tid til familien og deres børn.

Martin Jensen (S), byrådsmedlem


Ifølge forvaltningen er udfordringen også, at ingen andre nabokommuner ønsker at samarbejde om en sådan klinik.

Kun Kolding Kommune vil stille med 10 borgere, og med Vejles egne op imod tre tidligere mibrugere når man ikke op på de minimum 20 borgere, som Sundhedsstyrelsen kræver for at give tilladelsen.

Annonce

V: "Vi har ikke råd"

I skrivende stund er de statslige midler til formålet opbrugt til de allerede eksisterende klinikker i blandt andet Aarhus, Esbjerg og Odense.

At tilbuddet i så fald skal financieres med Vejle Kommunes egne midler, afskrækker formanden for voksenudvalget, Gitte Frederiksen (V).

- Konklusionen er, at der er for få borgere til et sådan tilbud, som i øvrigt også er økonomisk tungt. Jeg mener, at det er en statslig opgave, og når vi ikke kan få penge derfra, så har jeg svært ved at se, at vi som kommune kan få råd til det. Men jeg er glad for, at vi har fået sagen undersøgt til bunds, siger hun.

Det er Martin Jensen også. Men han er trods de skitserede udfordringer alligevel ikke klar til at aflive idéen om et lokalt herointilbud, så tidligere misbrugere fra området kan få deres lægeordinerede heroin tættere på deres bopæl, så de ikke skal bruge meget af deres tid på landevejen.

- Jeg har ikke opgivet. Jeg vil undersøge, hvad vi fremadrettet har af muligheder. For mig giver det fortsat mening at give denne gruppe af borgere et mere værdigt liv med tid til familien og deres børn, fortæller Martin Jensen.

Gert og heroinen

  • Siden februar 2019 har Vejle Amts Folkeblad fulgt 48-årige Gert Sandfeldt. 
  • Han er afhængig af heroin og har været det i over 15 år. 
  • For to år siden startede han i behandling med lægeordineret heroin på klinikken i Esbjerg, men blev den 25. september 2020 smidt ud af behandlingen her. 
  • Begrundelsen var blandt andet, at han havde været truende over for personalet, og at han ikke var stabil nok i sit fremmøde. 
  • Fredag 9. oktober 2020 fik Gert Sandfeldt lov at starte i behandling på klinikken i Aarhus.
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Vejle Boldklub For abonnenter

Live: VB spiller pokal-bold i Horsens, og der er en kvartfinaleplads på spil

Hedensted

Live valgdebat: Hvordan får vi bedre offentlig transport, hvor skal solcelleparkerne ligge, og hvilke byer skal have byggegrunde?

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Alarm 112

Efterlysning af 17-årig: Fundet i god behold

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

GAMLE DAGE

En vaskeægte iværksætter: Manden, der satte Vejle på søkortet, havde et heftigt og lidenskabeligt temperament

Annonce