Annonce
Vejle

Hertil og ikke længere: Cyklister og fodgængere mister vigtig mulighed for at krydse jernbanen i et halvt år

Denne cyklist måtte mandag som mange andre sande, at det ikke længere er tilladt at passere jernbanen via broen på Toldbodvej. . Foto: Kaare Johansen
Elektrificeringen af banenettet betyder, at den snart 70 år gamle bro skal hæves så der bliver plads til køreledninger.

Vejle: Er du til fods eller på cykel, må du det næste halve år finde andre veje end Toldbodvej, når du vil krydse jernbanen.

Indtil mandag morgen kunne alle bruge cykelsti og fortov på den snart 70 år gamle bro. Men det er slut - i hvert fald frem til 23. april 2022.

Afspærringer, skilte, og en gravemaskine i fuld sving med at fjerne en midterhelle, markerede, at et større arbejde er i gang på broen. Det betyder, at fodgængere og cyklister må krydse banen andre steder - eksempelvis gennem tunnelen, der forbinder Sjællandsgade og Gammelhavn.

Annonce

Biler kan derimod godt køre over - i de første uger frem til 28. august endda i to baner, hvis køretøjet er under 2,9 meter bredt.

Efter 28. august kommer personbiler og tung trafik til at dele én vejbane. Den bliver til gengæld 10 centimeter bredere - nemlig tre meter. Til gengæld må bilisterne indstille sig på ventetid. Trafikken styres af et signalanlæg, der kun tillader kørsel i en retning ad gangen.

Hæves lidt ad gangen

Det er Banedanmark, der sætter gang i arbejdet. Formålet er at hæve broen, så der bliver plads til de køreledninger, der skal sikre strøm til fremtidens eltog.


Toldbodvej er en vigtig hovedfærdselsåre i Vejle og derfor er hævningen af broen planlagt i to etaper, så biltrafik kan opretholdes i hele perioden.

Banedanmark om broarbejdet


Ifølge den statslige styrelse er broen i god stand. Derfor er det ikke nødvendigt at fjerne den og bygge en ny, som det sker med broen, der fører Østebrogade over jernbanen og Langelinie længere mod nord.

Hæves 51,6 centimeter

Toldbodvej-broen skal ikke hæves voldsomt for at få plads til køreledningerne - ifølge Banedanmarks projektbeskrivelse trykkes vejbanen 51,6 centimeter i vejret- altså godt en halv meter.

Det er nødvendigt at ændre Toldbodvejs-broen og 33 andre broer på den 108 kilometer lange strækning mellem Fredericia og Aarhus for at få gennemført den elektrificering af togdriften, der har været på tegnebrættet i årtier.

Der skal opsættes cirka 9i meter høje master langs banen. De skal bære kørestrøms-ledninger over sporene.

Toldbodvej er en af Vejles mere trafikerede veje med 11.500 biler i døgnet. De kørende har i dag to vejbaner på 3,5 meters bredde at boltre sig på, og der er cykelstier og fortove på begge sider af broen. 

En fjernvarmeledning, der i dag er ført over jernbanen ved broen, skal hæves samtidigt med broarbejdet.

Der skal skabes mere plads mellem tog og bro for at få plads til køreledninger så det fremover bliver muligt at erstatte dieseltogene med eltog. Hvordan broarbejdet vil påvirke togdriften, var det ikke muligt at få præcist svar på mandag. Foto: Kaare Johansen

Begge broer er en del af den såkaldte Havnerute. Vejforbindelsen mellem Horsensvej og Fredericiavej omkring  havnen skal klare meget tung trafik. Samtidigt er den en alternativ rute, når trafikken på motorvejen bryder sammen omkring Vejlefjordbroen.

Annonce

Problemer på vigtig rute

Derfor er der næppe tvivl om, at broarbejderne kommer til at påvirke trafikken i byen i alvorlig grad. Men akkurat som ved Toldbodvejbroen er det planen, at trafikken fortsat skal kunne passere Østerbrogadebroen. Den nuværende bro fjernes i etaper, så der stadig er passage.

Bilisterne fik en forsmag på, hvordan det bliver, når der fra slutningen af august kun er en vejbane til rådighed. Mandag ved middagstid var en vognbane spærret på broen tæt ved Stampesvej. Foto: Kaare Johansen

Men her og nu må fodgængere og cyklister altså indstille sig på, at det er slut med at krydse jernbanen via Toldbodvej - selvom det mandag stadig var muligt for de, der valgte at overse afspærringerne.

Annonce
Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

'Det bliver værst for forældrene': Lederen på en af kommunens største skoler er klar, hvis regeringen beslutter at sende skolebørnene hjem på tidlig juleferie

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Vejle

Det er smart og intelligent: Sådan får man styr på affaldstømningen

Erhverv

Derfor er Vejle-restauratør glad trods udsigten til nye stramninger:  'Det er et lille indgreb'

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Alarm 112

Kvinde ville skifte vognbane og så skete uheldet

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

VEJLE

Nu bliver det lige pludselig alvor: Tour de France skal bruge over 1000 frivillige - og Vejle bliver fordoblet

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Alarm 112

Kastede med borde og smadrede julepynt: Fuld mand gik amok i Byens Hus

Annonce