Annonce
Vejle

Hertil og ikke længere: Cyklister og fodgængere mister vigtig mulighed for at krydse jernbanen i et halvt år

Denne cyklist måtte mandag som mange andre sande, at det ikke længere er tilladt at passere jernbanen via broen på Toldbodvej. . Foto: Kaare Johansen
Elektrificeringen af banenettet betyder, at den snart 70 år gamle bro skal hæves så der bliver plads til køreledninger.

Vejle: Er du til fods eller på cykel, må du det næste halve år finde andre veje end Toldbodvej, når du vil krydse jernbanen.

Indtil mandag morgen kunne alle bruge cykelsti og fortov på den snart 70 år gamle bro. Men det er slut - i hvert fald frem til 23. april 2022.

Afspærringer, skilte, og en gravemaskine i fuld sving med at fjerne en midterhelle, markerede, at et større arbejde er i gang på broen. Det betyder, at fodgængere og cyklister må krydse banen andre steder - eksempelvis gennem tunnelen, der forbinder Sjællandsgade og Gammelhavn.

Annonce

Biler kan derimod godt køre over - i de første uger frem til 28. august endda i to baner, hvis køretøjet er under 2,9 meter bredt.

Efter 28. august kommer personbiler og tung trafik til at dele én vejbane. Den bliver til gengæld 10 centimeter bredere - nemlig tre meter. Til gengæld må bilisterne indstille sig på ventetid. Trafikken styres af et signalanlæg, der kun tillader kørsel i en retning ad gangen.

Hæves lidt ad gangen

Det er Banedanmark, der sætter gang i arbejdet. Formålet er at hæve broen, så der bliver plads til de køreledninger, der skal sikre strøm til fremtidens eltog.


Toldbodvej er en vigtig hovedfærdselsåre i Vejle og derfor er hævningen af broen planlagt i to etaper, så biltrafik kan opretholdes i hele perioden.

Banedanmark om broarbejdet


Ifølge den statslige styrelse er broen i god stand. Derfor er det ikke nødvendigt at fjerne den og bygge en ny, som det sker med broen, der fører Østebrogade over jernbanen og Langelinie længere mod nord.

Hæves 51,6 centimeter

Toldbodvej-broen skal ikke hæves voldsomt for at få plads til køreledningerne - ifølge Banedanmarks projektbeskrivelse trykkes vejbanen 51,6 centimeter i vejret- altså godt en halv meter.

Det er nødvendigt at ændre Toldbodvejs-broen og 33 andre broer på den 108 kilometer lange strækning mellem Fredericia og Aarhus for at få gennemført den elektrificering af togdriften, der har været på tegnebrættet i årtier.

Der skal opsættes cirka 9i meter høje master langs banen. De skal bære kørestrøms-ledninger over sporene.

Toldbodvej er en af Vejles mere trafikerede veje med 11.500 biler i døgnet. De kørende har i dag to vejbaner på 3,5 meters bredde at boltre sig på, og der er cykelstier og fortove på begge sider af broen. 

En fjernvarmeledning, der i dag er ført over jernbanen ved broen, skal hæves samtidigt med broarbejdet.

Der skal skabes mere plads mellem tog og bro for at få plads til køreledninger så det fremover bliver muligt at erstatte dieseltogene med eltog. Hvordan broarbejdet vil påvirke togdriften, var det ikke muligt at få præcist svar på mandag. Foto: Kaare Johansen

Begge broer er en del af den såkaldte Havnerute. Vejforbindelsen mellem Horsensvej og Fredericiavej omkring  havnen skal klare meget tung trafik. Samtidigt er den en alternativ rute, når trafikken på motorvejen bryder sammen omkring Vejlefjordbroen.

Annonce

Problemer på vigtig rute

Derfor er der næppe tvivl om, at broarbejderne kommer til at påvirke trafikken i byen i alvorlig grad. Men akkurat som ved Toldbodvejbroen er det planen, at trafikken fortsat skal kunne passere Østerbrogadebroen. Den nuværende bro fjernes i etaper, så der stadig er passage.

Bilisterne fik en forsmag på, hvordan det bliver, når der fra slutningen af august kun er en vejbane til rådighed. Mandag ved middagstid var en vognbane spærret på broen tæt ved Stampesvej. Foto: Kaare Johansen

Men her og nu må fodgængere og cyklister altså indstille sig på, at det er slut med at krydse jernbanen via Toldbodvej - selvom det mandag stadig var muligt for de, der valgte at overse afspærringerne.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Der er kun 200 meter fra den ene Kirk Johansen-restaurant til den anden: Men der er himmelvid forskel på regnskaberne

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Psykiatrisk afdeling skal finde ny leder igen: Ledende overlæge stopper uden at have andet job på hånden

Alarm 112 For abonnenter

13-årig pige gav to drenge oralsex ved Spinderihallerne i 2020: Efter tre retsmøder er dommen endelig faldet

Kultur

Nye turisttavler ved motorvejen reklamerer for Give: 'Give ikke bare er et sted, man lige suser forbi'

Billund

Børnenes Hovedstad har fødselsdag - og så kom en kronprinsesse på besøg

Skandalesag breder sig igen: Fire ud af fem regioner vil nu undersøge, om fejl har kostet patienter benene

VEJLE

Der er tæt på at være fuldt hus på gågaden: Nu får du endnu en butik, du ikke kan undvære

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Sport

Se video: Tidligere cykelstjerne fra Vejle kæmper med Danmarks stejleste vej, mens VAF's reporter kommer halsende bagefter

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

Husejer står med hul i hækken, efter at to biler tørnede sammen på Søndermarken

Vejle For abonnenter

Lejlighed solgt for 2.835.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Kultur

Ja, ja, jaaaaaaaa: Her bliver der kæmpe tour-fest for hele familien - og festen starter lige fra morgenstunden

Annonce