Annonce
Vejle

Hey, så rykker de i Højen: Tænder Danmarks vildeste 4. maj-lys

Aftenstemning med Højentårnet. Mandag aften bliver noget særligt. Da tændes alle lys inde i tårnet i anledning af 75-året for befrielse. Det er første gang siden 1995, det sker. Foto: Gitte Nielsen
Mandag aften er det 75 år siden, danskerne for første gang stillede lys i vinduerne for at markere befrielsen. I Højen gør de lige lidt ekstra i år.

Højen: De spiller stort ud i Højen i aften, når der skal tændes 4. maj-lys i glæde over befrielsen af Danmark for 75 år siden. De tænder nemlig Højen-tårnet.

På alle 29 etager skal der tændes neonlys i den særlige anledning.

Ideen kommer langvejs fra, nemlig fra Norditalien. Dér ved Gardasøens bred sidder Linda Kjerkegaard. Hun voksede op på Ryttervej, og så glemmer man aldrig tårnet.

- Der var en, der i en Facebook-gruppe mindedes, at der engang havde været lys i tårnet 4. maj. Jeg spurgte, om ikke en eller anden kunne få det til at ske igen, fortæller Linda Kjerkegaard fra Italien.

Det var der ikke lige nogen, der bed på, men hun har ikke for ingenting været i turistbranchen i 26 år.

Så måtte jeg jo selv gøre noget, og jeg satte mig virkelig for, at jeg ville have lys i tårnet. Netop i år, hvor det er 75 år siden befrielsen, og i disse coronatider, synes jeg, der skulle være noget at glæde sig over, og som mange har savnet.

Linda Kjerkegaard

Ville have tårnet tændt

- Så måtte jeg jo selv gøre noget, og jeg satte mig virkelig for, at jeg ville have lys i tårnet. Netop i år, hvor det er 75 år siden befrielsen, og i disse coronatider, synes jeg, der skulle være noget at glæde sig over, og som mange har savnet. Jeg gik i gang i fredags, og lige pludselig gik det stærkt, og da jeg søndag morgen så beskeden om, at det kan lade sig gøre, kunne jeg slet ikke få armene ned.

- At det så lige skulle være mig, som har boet og arbejdet ved Gardasøen siden 1994, som skulle få det til at lykkes, er lidt paradoksalt, jeg kan jo ikke engang selv se det! Men helt mærkeligt er det jo så alligevel ikke, da nostalgien og hjemveen måske er større end sædvanligt i disse tider, siger hun.

Efter at have fået børn tænker hun nu på tårnet som bedstefars tårn. Og hun husker rigtigt, når hun mener, at tårnet tidligere har været tændt 4. maj om aftenen.

Annonce

Tårnet blev slukket i 1995

Det bekræfter Kent Jensen fra Egtved. Han var den sidste chef i tårnet fra 1969 til 1995.

Han fortæller, at Højentårnet er indviet 13. juni 1963 og indgik i radiokædetjenesten. Han havde kontor på 22. etage nederst i "kublen" og var leder for otte mand.

- Vi havde det tændt i cirka 10 år. Jeg tror, vi stoppede ved 50-året for befrielsen i 1995. Jeg kan ikke huske, hvor ideen kom fra, den er nok opstået ved frokostbordet. Vi satte en ære i at have tårnet tændt den aften. Men det tog på kondien. Det var neonrør på alle 29 etager, hvor man skulle ind i alle rum og tænde kontakterne, fortæller han.

Når man vokser op med Højentårnet i horisonten, glemmer man det aldrig. Det gælder også for Linda Kjerkegaard. Selv efter 26 år ved Gardasøens turisterhverv slog det hende pludselig, at der skulle lys i hendes barndomsudsigt i anledning af 4. maj. Foto: Gitte Nielsen
Annonce

Tårnhøjt

Han husker stadig tårnets data: 106 meter højt plus 15 meter antenne plus en terrænhøjde på 135 meter over havet. Den røde lampe, der skal skræmme piloter væk, sidder dermed 256 meter over havet. Det er derfor, folk i en meget stor geografi rundt om Vejle kan se dette tårn.

Højentårnets top rager 256 meter op over havet. Det kan ses viden om, eksempelvis fra Jellingegnen. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Vejle Boldklub For abonnenter

Live: VB spiller pokal-bold i Horsens, og der er en kvartfinaleplads på spil

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Alarm 112

Efterlysning af 17-årig: Fundet i god behold

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

GAMLE DAGE

En vaskeægte iværksætter: Manden, der satte Vejle på søkortet, havde et heftigt og lidenskabeligt temperament

Annonce