Annonce
Erhverv

High:five-direktør: Virksomhederne kan øge deres værdi med tidligere indsatte

Jarrath (th.) er eks-kriminel med i alt seks år bag tremmer og blev for halvandet år siden ansat i en ordinær stilling hos renovationsfirmaet Meldgaard i Vejle. Det skete med hjælp fra organisationen High:five, som de seneste år har oplevet større villighed til at ansætte ugne med broget fortid i erhvervslivet. Foto: Michael Svenningsen
For håndværksvirksomhederne giver det stor mening at ansætte unge med en plettet fortid. Også på bundlinjen. Sådan lyder meldingen fra Ole Hessel, direktør i High:five, der hjælper unge på kanten på vej mod uddannelse eller job.

Vejle: Ved skraldevognens bagende tilser driftslederen hos Meldgaard, Anders Fassing, vognens mekanik med sin medarbejder, Jarraht Jelewi.

Det er snart to år siden, sidstnævnte fik chancen for at komme i job hos renovationsvirksomheden efter at have siddet i fængsel i alt seks år - ad flere omgange.

En ansættelse, ingen af parterne har fortrudt.

- Du mærker lynhurtigt, hvad det er for en person, du har med at gøre. Om det er en, der vil det og du kan regne med møder til tiden næste morgen. Det er lige så meget en social ting, for hvis du begynder at lade dine kollegaer i stikken, får du jo også dem på nakken, og der er Jarraht bare gledet ind i teamet fra første dag, siger Anders Fassing, inden Jarraht kækt indskyder:

- Så var der lige det med lastbilen.

Anders Fassing smiler:

- Ja, det snakker vi ikke om.. Nej, selvfølgelig skal der også være plads til at begå fejl. Det handler mest om indstilling, siger han med tanke på en episode, hvor Jarraht Jelewi som ny bag rettet på skraldebilerne kom til at lave en vist ikke så billig skade.

Det er nonprofit-organisationen High:five, der har formidlet kontakten mellem Meldgaard og Jarraht Jelewi, og som siden tiden i fængslet har været hans anker i jagten på et job.

De har gennem 15 år haft stor succes med at bringe unge på kanten ind på eller tættere på arbejdsmarkedet.

- Op til 2020 lavede vi 200-250 match om året, hvoraf de 70 procent stadig er succesfulde efter det første år. Det er især virksomheder indenfor håndværkbrancher som byggeri, industri og automekanik, og vi får næsten ene positive tilbagemeldinger. Det er unge, der er vant til at have manglet håb og fremtidsudsigter, og i de fleste tilfælde er de nogle enormt motiverede medarbejdere, siger Ole Hessel, direktør i High:five.

Annonce

De hungrer efter normalitet

Initiativet bag organisationen kom i 2006, da den daværende politidirektør ved Københavns Politi, Hanne Bech Hansen, påtalte, at for mange tidligere indsatte endte med at flakke rundt i systemet efter endt afsoning.


Vi matcher både ud fra virksomhedens størrelse og karakter. Nogle unge trives måske bedst ved at komme ind et lille sted, hvor andre har det bedre i større sammenhænge, hvor man måske kan gemme sig lidt i mængden. Og så er vi klare i vores vurdering af, om den unge kan komme til at svinge med den medarbejder, de bliver tilknyttet. Grundlæggende arbejder vi ud fra, at der ikke bliver succes ved at sætte en ung hen et sted, hvor vedkommende ikke ønsker at være.

Ole Hessel, direktør i High:five


Det foranledigede gruppen Virksomhedsforum for Socialt Ansvar til at skabe en platform med det formål at hjælpe unge mellem 15 og 30 år med plettet baggrund ud af limboet, ind på arbejdsmarkedet, og samtidig sætte skub i et holdningsskifte til dét at ansætte tidligere dømte.

- I 00'erne stod vi i en situation, hvor det segment, vi arbejdede med, havde et enormt dårligt ry i det private erhvervsliv. I dag er tonen en helt anden. "Hold da op, det er jo helt almindelige mennesker", hører vi tit, siger Ole Hessel og fortæller, at High:five har kunne dokumentere effekten af ordinære ansættelser.

- Vi har før benyttet os af praktikker, men her var frafaldet betydeligt større. Erfaringen er bare, at ordinære ansættelser er det, der virker. De her drenge hungrer efter normalitet i deres liv, og det er jo i bund og grund mere normalt at blive lønnet for det, arbejde man laver, siger han.

High:five

High:five er en dansk nonprofit-organisation, som arbejder for at skabe uddannelsesmuligheder og jobs for unge med kriminel baggrund i alderen 15-30 år.

Virksomheden forsøger desuden at udvikle større socialt ansvar blandt danske virksomhed - og dermed større interesse villighed til at ansætte marginalisere unge.

Organisationens konsulenter samarbejder blandt andet med kriminalforsorg, politi og kommuner - med henblik på at støtte de tilknyttede virksomheder.

High:five er finansieret af offentlige midler.

Annonce

Skoling og rekruttering

Målgruppen, der kan komme i betragtning til at blive tilknyttet High:five, tæller både unge med risiko for en kriminel glidebane og nuværende og tidligere indsatte.

Blandt andet forsøger organisationen at være synlige i fængslerne, hvor man holder AMU-kurser med det formål at opkvalificere de unge og ruste dem til et liv på arbejdsmarkedet.


For ikke at tabe de unge mellem to stole, har vi lovet os selv, at vi giver dem klar besked på, hvad vi mener, de mangler, før vi kan skabe et ordentligt job til dem. Så siger vi: "Det kan du få opgraderet herovre" og gør eventuelt kommunen opmærksom på, at nu sender vi Brian tilbage til jer - så de ikke forsvinder ud i intetheden.

Ole Hessel, direktør i High:five


Tæt på 90 procent færdiggør kurserne, og det vidner om villighed til at komme i betragtning, mener Ole Hessel.

Når organisationen modtager en ansøgning fra én, der ønsker hjælp til at komme i job, bliver der foretaget en individuel screening.

- Der er nogle faste ting, vi undersøger. Vores medarbejdere tager en snak med den pågældende unge - om økonomi, helbred og alt muligt andet. Vi skal danne os et helhedsbillede af personer, så vi bedst muligt kan klæde virksomheden på til at håndtere de udfordringer, der også kan være. Er han ordblind, har han er ADHD, eller er der andre hensyn, som skal tages. Det er afgørende, at virksomheden er helt klar over, hvad det er for en person, de får ind. For begge parters skyld, fortæller High:five-direktøren.

Det er ufravigelige krav, at den pågældende unge skal være stoffri, have lagt kriminalitet på hylden, have "forankring til samfundet" og ikke mindst være motiveret. I så fald kan vedkommende bliver vurderet egnet til job - eller med mulighed for at blive det på sigt.

- Vi matcher både ud fra virksomhedens størrelse og karakter. Nogle unge trives måske bedst ved at komme ind et lille sted, hvor andre har det bedre i større sammenhænge, hvor man måske kan gemme sig lidt i mængden. Og så er vi klare i vores vurdering af, om den unge kan komme til at svinge med den medarbejder, de bliver tilknyttet. Grundlæggende arbejder vi ud fra, at der ikke bliver succes ved at sætte en ung hen et sted, hvor han ikke ønsker at være.

High:five har de senere år modtaget omkring 600 ansøgninger om året, hvoraf de ca. 200 indgår i uddannelse i fængslerne.

Annonce

Kan give plus på bundlinjen

Såfremt de unge, som søger hjælp hos High:five, i første omgang ikke bliver fundet egnede til at komme i job, bliver vedkommende registreret i en database - med en evaluering af, hvor der skal sættes ind.

- For ikke at tabe de unge mellem to stole, har vi lovet os selv, at vi giver dem klar besked på, hvad vi mener, de mangler, før vi kan skabe et ordentligt job til dem. Så siger vi: "Det kan du få opgraderet herovre" og gør eventuelt kommunen opmærksom på, at nu sender vi Brian tilbage til jer - så de ikke forsvinder ud i intetheden, siger Ole Hessel.

Han understreger vigtigheden af både screeningsprocessen og det efterfølgende arbejde med at med at formidle kontakt mellem virksomheden og den unge, så begge parter får en succesoplevelse i første hug.

Succesraten på de ansættelser, man formidler, er nemlig afgørende for, at virksomhederne i første omgang har interessere i at aftage de unge. Når det er sagt, er der dog masser at værdi at hente i et samarbejde med High:five.

- Det er det, vi hører fra virksomhederne. Håndværks-brancherne har svært ved at tiltrække nok unge, og for det andet er de opmærksomme på at have den rigtige profil; om de tager nok lærlinge ind, overholder sociale klausuler i forbindelse med byggerier, og om de kan præsentere den rigtige CSR-strategi og leve op til flere af Verdensmålene. Den pakke, vi tilbyder gennem et samarbejde, er egentlig, at de kommer til at kunne sætte kryds ud rigtig mange af de ting, siger Ole Hessel.

På landsplan samarbejder High:five for øjeblikket med over 3000 virksomheder. Heraf 35 i Vejle Kommune.

Organisationen oplyser, at det i 2020 lykkedes at få 53 videre i job eller uddannelse i Region Syddanmark - til trods for begrænsningerne under Covid-19. For nylig har man opjusteret ressourcerne i Trekantområdet, så der er kapacitet til både flere virksomheds-samarbejder og tilknyttede unge.

I løbet af sin tid hos Medlgaard har Jarraht fortsat haft kontakt til High:five, hvor han har haft en kontakt, der løbende har fulgt op, på hvordan det gik, og givet ham sparring. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

NPV afviser kritikken af Gammelhavn: 'Det bliver en moderne og bæredygtig by for alle aldre'

Egtved

Gourmetrestaurant glæder sig over genåbning: Men en vandskade forsinker det hele to uger

Annonce