Annonce
Kultur

Hindu-templet har mistet sin statslige anerkendelse

Templet ved Brande har i tidens løb afviklet mange hindu-festivaler, og templet kan fortsætte, selv man nu mister den statslige anerkendelse. Arkivfoto: Morten Pape
Sree Abirami Amman - hindutemplet på Nørre Askærvej i Brande - mister sin statslige anerkendelse.
Annonce

Brande: Kirkeministeriet meddelte forleden, at fire trossamfund får tilbagekaldt deres anerkendelse, fordi de ikke som krævet har opfyldt deres indberetningspligt i forhold til Trossamfundsregistret. Blandt de fire er Sree Abirami Amman, hindutemplet på Nørre Askærvej lige uden for Brande.

Indberetningspligten betyder, at trossamfundene skal indberette oplysninger om deres vedtægter, trosgrundlag og ritualer mv. Fælles for de fire trossamfund er, at ingen af dem har indberettet disse oplysninger trods gentagne henvendelser siden november 2018, hvor Trossamfundsregistret blev sat i drift. Kirkeministeriet har sendt de fire trossamfund et brev om, at de derfor mister deres officielle anerkendelse.

Udover Sree Abirami Amman Temple er der tale om to kristne trossamfund, Den Makedonske Ortodokse Kirke og Menigheden af Kristne i Danmark i Jesu Navn, samt et andet hinduistisk trossamfund, Sikh Foundation Denmark, som får tilbagekaldt anerkendelsen.

Annonce

Ikke en forudsætning

Kirkeministeriet understreger, at det ikke er en forudsætning for at være trossamfund i Danmark, at man er anerkendt efter trossamfundsloven. Det følger af den grundlovssikrede religionsfrihed.

Efter trossamfundsloven er det muligt at opnå anerkendelse som trossamfund eller menighed. Trossamfundsloven, som blev vedtaget i december 2017 af et bredt flertal i Folketinget, trådte i kraft den 1. januar 2018. Der er i dag cirka 200 anerkendte trossamfund i Danmark og yderligere ca. 250 menigheder tilknyttet anerkendte trossamfund. De er alle forpligtet til at indberette en række oplysninger om deres organisation, økonomi og trosgrundlag til Trossamfundsregistret.

Hvis et trossamfund ikke er anerkendt, mister trossamfundets religiøse forkyndere blandt andet retten til at vie ægtepar, ligesom muligheden for at bidragydere kan få skattefradrag for donationer til trossamfundet er betinget af anerkendelsen.

En tilbagekaldelse af anerkendelsen medfører derimod ikke et forbud mod eller indskrænkning af trossamfundets lovlige aktiviteter.

Kirkeministeriet fører løbende tilsyn med, at anerkendte trossamfund og menigheder indberetter de lovpligtige oplysninger til Trossamfundsregistret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce