Annonce
Vejle

Historie for unge: Vejlenser skriver om lokal cykellegende

Cykelsportshistoriker Anders Nedergaard Bæk Petersen er en af dem, der har bidraget til Vejlebogen 2020. Han har skrevet om 50'ernes Vejlecykelstjerne, Eluf Dalgaard. Foto: Leif Baun
Vejlebogen 2020 bringer et afsnit om byens cykellegende, Eluf Dalgaard. I dag står han måske mindre tydeligt for de fleste, men han havde en flot international karriere i 1950'erne.

Vejle: En af forfatterne i årets udgave af Vejlebogen er 29-årige Anders Nedergaard Bæk Petersen fra Vejle. Han skriver om en af Vejles største cykelryttere, Eluf Dalgaard.

- Jeg fik interesse for cykling, den gang Bjarne Riis var på toppen, og så er den vokset i årene, hvor jeg så cykling med Jørn Mader og Jørgen Leth som kommentatorer, fortæller Anders Nedergaard Bæk Petersen.

Nu er han uddannet historiker fra Syddansk Universitet i Odense, og han skrev speciale om cykelløbet Tyskland Rundt i Nazitiden. Tidligere i år har han i årbogen "Lokalhistorie fra Sydøstjylland" skrevet om etapeløbet Berlin-København, der gik gennem Vejle, og hvor nazismen også masede sig frem i propagandahensigt.

Annonce

I praktik på stadsarkivet

- Da jeg var i praktik på Vejle Stadsarkiv, lavede jeg udstilling ved Koldingvej om cykelhistorie til en Post Danmark passage. Her fandt jeg også ud af ting om Eluf Dalgaard. Det er generationen før mig, der kan huske ham. Han er ikke længere så kendt, men han var forud for sin tid som en af de første danskere i Tour de France og en af de første udenlands. Han kunne ikke altid få fri til løbene og deres forberedelser fra jobbet på Vejle og Omegns Andelsslagteri, så han blev professionel - det vil sige, at han blev ansat som cykelsmed i Sverige. Men han var nu ikke så meget smed. Her kunne bedre få tid til løbene, fortæller Anders Nedergaard Bæk Petersen.

Eluf Dalgaard var temporytter. Han kunne køre stærkt længe, bare ikke der var bjerge. Derfor er det lige efter bogen, når han på dette foto trækker sine holdkammerater frem til EM-guld i 1957 i Leipzig. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv

Eluf Dalgaard var aktiv fra 1949 til 1959. I 1951 deltog han i et etapeløb fra Randers via Vejle til København. Hans kolleger på slagteriet mødte en time tidligere den dag, så de også kunne få fri tidligere og komme hen og heppe på Eluf.

Det største øjeblik i Eluf Dalgaards karriere er i følge Anders Nedergaard Bæk Petersen, at han i 1954 vandt Fredsløbet, som var det propagandahungrende kommunistiske Østeuropas forsøg på at kopiere Tour de France. Det gik naturligvis ikke, men det var dog verdens største amatørløb og meget svært at vinde.


Eluf Dalgaard var forud for sin tid som en af de første danskere i Tour de France og en af de første udenlands. Han kunne ikke altid få fri til løbene og deres forberedelser fra jobbet på Vejle og Omegns Andelsslagteri, så han blev professionel.

Anders Nedergaard Bæk Petersen, cykelsportshistoriker


Annonce

Han var vild med Vejle

Når han var til løb optrådte han ofte i Vejle Cykelklubs trøje, og han sagde til journalisterne, at de skulle huske at skrive, at han var fra Vejle.

- Han savnede Vejle. Man kunne efter datidens danske regler ikke gå fra professionel til amatør, så han stoppede karrieren, da han fik chancen for at bestyre Caltex-benzintanken på Vardevej 64, fortæller Anders Nedergaard Bæk Petersen.

Eluf Dalgaard, der stammede fra Trædballe, døde i 2004, 75 år.

Vejlenserne kommer nok til at møde Anders Nedergaard Bæk Petersen, når Tour de France ruller gennem Vejle i 2022.

- Der vil jeg gerne lave noget. Jeg har det fint med udsættelsen. Det var ikke realistisk at gennemføre det i 2021, siger han.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Drastisk smittestigning fortsætter: Vejle Kommune har landsdelens højeste smittetal

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

forside

Sarah fik kram og chokolade af naboen som tak for omsorg: - Hun har passet godt på mig

Vejle

Vejles gågade indtaget af røde demonstranter: Sygeplejersker fører faglig kamp blandt tøjstativer og udsalgsvarer

Jelling For abonnenter

Uheld ramte golfklub på det værste tidspunkt: I kapløb mod tiden for at forhindre katastrofen - men så kom miraklet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejle Boldklub

VB er millimeter fra ny forsvarsspiller

Alarm 112

Det lignede en knallert på motorvejen, men ...  Polsk motorcyklist fik stribe af sigtelser

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Kultur

Ægte irsk i Skyttehushaven: Gratis koncert med Shamrock

Navne For abonnenter

Masser af kommunale jubilæer den 1. august

Alarm 112

Drengestreger kunne være gået grueligt galt: Bål i nåleskov udviklede sig til brand

Annonce