Annonce
Vejle

Historie for unge: Vejlenser skriver om lokal cykellegende

Cykelsportshistoriker Anders Nedergaard Bæk Petersen er en af dem, der har bidraget til Vejlebogen 2020. Han har skrevet om 50'ernes Vejlecykelstjerne, Eluf Dalgaard. Foto: Leif Baun
Vejlebogen 2020 bringer et afsnit om byens cykellegende, Eluf Dalgaard. I dag står han måske mindre tydeligt for de fleste, men han havde en flot international karriere i 1950'erne.

Vejle: En af forfatterne i årets udgave af Vejlebogen er 29-årige Anders Nedergaard Bæk Petersen fra Vejle. Han skriver om en af Vejles største cykelryttere, Eluf Dalgaard.

- Jeg fik interesse for cykling, den gang Bjarne Riis var på toppen, og så er den vokset i årene, hvor jeg så cykling med Jørn Mader og Jørgen Leth som kommentatorer, fortæller Anders Nedergaard Bæk Petersen.

Nu er han uddannet historiker fra Syddansk Universitet i Odense, og han skrev speciale om cykelløbet Tyskland Rundt i Nazitiden. Tidligere i år har han i årbogen "Lokalhistorie fra Sydøstjylland" skrevet om etapeløbet Berlin-København, der gik gennem Vejle, og hvor nazismen også masede sig frem i propagandahensigt.

Annonce

I praktik på stadsarkivet

- Da jeg var i praktik på Vejle Stadsarkiv, lavede jeg udstilling ved Koldingvej om cykelhistorie til en Post Danmark passage. Her fandt jeg også ud af ting om Eluf Dalgaard. Det er generationen før mig, der kan huske ham. Han er ikke længere så kendt, men han var forud for sin tid som en af de første danskere i Tour de France og en af de første udenlands. Han kunne ikke altid få fri til løbene og deres forberedelser fra jobbet på Vejle og Omegns Andelsslagteri, så han blev professionel - det vil sige, at han blev ansat som cykelsmed i Sverige. Men han var nu ikke så meget smed. Her kunne bedre få tid til løbene, fortæller Anders Nedergaard Bæk Petersen.

Eluf Dalgaard var temporytter. Han kunne køre stærkt længe, bare ikke der var bjerge. Derfor er det lige efter bogen, når han på dette foto trækker sine holdkammerater frem til EM-guld i 1957 i Leipzig. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv

Eluf Dalgaard var aktiv fra 1949 til 1959. I 1951 deltog han i et etapeløb fra Randers via Vejle til København. Hans kolleger på slagteriet mødte en time tidligere den dag, så de også kunne få fri tidligere og komme hen og heppe på Eluf.

Det største øjeblik i Eluf Dalgaards karriere er i følge Anders Nedergaard Bæk Petersen, at han i 1954 vandt Fredsløbet, som var det propagandahungrende kommunistiske Østeuropas forsøg på at kopiere Tour de France. Det gik naturligvis ikke, men det var dog verdens største amatørløb og meget svært at vinde.


Eluf Dalgaard var forud for sin tid som en af de første danskere i Tour de France og en af de første udenlands. Han kunne ikke altid få fri til løbene og deres forberedelser fra jobbet på Vejle og Omegns Andelsslagteri, så han blev professionel.

Anders Nedergaard Bæk Petersen, cykelsportshistoriker


Annonce

Han var vild med Vejle

Når han var til løb optrådte han ofte i Vejle Cykelklubs trøje, og han sagde til journalisterne, at de skulle huske at skrive, at han var fra Vejle.

- Han savnede Vejle. Man kunne efter datidens danske regler ikke gå fra professionel til amatør, så han stoppede karrieren, da han fik chancen for at bestyre Caltex-benzintanken på Vardevej 64, fortæller Anders Nedergaard Bæk Petersen.

Eluf Dalgaard, der stammede fra Trædballe, døde i 2004, 75 år.

Vejlenserne kommer nok til at møde Anders Nedergaard Bæk Petersen, når Tour de France ruller gennem Vejle i 2022.

- Der vil jeg gerne lave noget. Jeg har det fint med udsættelsen. Det var ikke realistisk at gennemføre det i 2021, siger han.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sæsonens første sejr: Den skal være springbræt for os

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce