Annonce
Kultur

Historielærere smed Jellingstenen i skraldespanden

Flere kendte statuer og monumenter har lidt døden rundt omkring i verden, men hvad nu hvis Jellingstenene kommer under pres - er vi så klar til at skrotte dem? Foto: Anders Kynde
Et eksperiment til Historielærernes dag satte gang i diskussionen om, hvorvidt det kan være i orden at fjerne eller ødelægge kulturarv. Her blev Jellingstenen taget frem som eksempel.

Jelling: Vi kalder den for Danmarks dåbsattest, den er trykt i alle vores pas, og lokalt er den med til at tiltrække tusindvis af turister fra hele verden.

Vi taler naturligvis om Jellingstenen. Den store, gamle runesten, som er rejst af Harald Blåtand for over tusind år siden til minde om hans forældre, men ikke mindst for at bekendtgøre, at han gjorde danerne kristne.

Men hvad nu hvis Jellingstenen en dag opfattes af nogle som et krænkende symbol? Er vi så villige til at fjerne den fra offentligheden? Eller måske den ødelægge den totalt?

Annonce

Når kulturarv fjernes

  • Der findes flere eksempler på skamfering, fjernelse eller ødelæggelse af statuer, der kan sættes i relation til racisme eller kolonisering.
  • Sidste år blev den berømte statue af den amerikanske sydstatsgeneral Robert Lee fjernet fra hovedgaden i byen Richmond i delstaten Virginia. Også i London er statuer blevet ødelagt som reaktioner på den globale Black Lives Matter-bevægelse.
  • I Hongkong blev skulpturen "Skamstøtten" af Jens Galschiøt fjernet i december 2021 fra sin mangeårige plads ved Hongkongs Universitet, formodentlig på grund af krav fra de kinesiske myndigheder.
  • Også i Grønland har der været stor debat om Hans Egede-statuen i Nuuk. Statuen blev i 2020 overhældt med rød maling og fik påskrevet teksten "decolonize", som betyder afkolonisere. Samme år var der afstemning i Nuuk om statuens videre skæbne, men der var ikke flertal for at fjerne den.

Dette eksperiment var temaet på en historiefaglig workshop i i Jelling i efteråret 2021. Her fik historielærerne en model af Jellingstenen og Jellingbægeret og blev spurgt, om de ville beholde dem eller var villige til at smide dem i skraldespanden, såfremt disse kunne opfattes krænkende.

- For nogle er den (Jellingstenen, red.) nærmest kernen af danskhed. For andre er den kernen i en særlig problematisk danskhed, fortæller Jens Flemming Pietras, lektor i historie på professionshøjskolen Absalon, til fagbladet Folkeskolen.

Ikke plads til Jellingstenen i et multikulturelt samfund

Ifølge Jens Flemming Pietras var flere af lærerne klar til at fjerne Jellingstenen.

- Nogle tog hele seancen som det rene sjov, men der var også én, der udtrykte, at det er forfærdeligt, at Jellingstenen er afbildet i vores pas. Én argumenterede for, at vi lever i et multikulturelt samfund, at alle skal have lov at være her, og at det vil være bedre for det muslimske mindretals følelser at skrotte Jellingstenen, udtaler lektoren til Kristeligt Dagblad.

Nogle tog hele seancen som det rene sjov, men der var også én, der udtrykte, at det er forfærdeligt, at Jellingstenen er afbildet i vores pas.

Jens Flemming Pietras, lektor i historie

Seancen er blevet gentaget flere gange efterfølgende for blandt andre historielærere i Roskilde og senest i februar for et hold lærerstuderende. Også her var der nogle parate til at kassere Jellings og Danmarks kulturarv.

Jens Flemming Pietras understreger dog, at eksperimentet ikke konkluderer, hvor udbredte holdningerne er generelt i Danmark. Ligeledes tilføjer han, at flertallet af deltagerne i eksperimenterne gav udtryk for, at de ikke ville smide klenodierne ud.

Annonce
Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Alarm 112

Det startede med en sms bag rattet: Nu bliver 48-årig fremstillet i grundlovsforhør for dødstrusler mod betjente

Sport

Efter 20 års ventetid kommer dansk mesterskab atter til Vejle

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Vejle

Ikke kun til gravøl: Bryggeri er brændt inde med masser af øl - nu kan du hente dem til en tredjedel af prisen hos Vejle Boldklub

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Kultur

Se de vilde billeder: Her er verdens største gule striktrøje, der skal hænge foran Havnemøllerne under Tour de France

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

Kultur

Hvilken er din favorit? Efter 1600 festivalkoncerter: Her er den bedste og den værste set og hørt af anmelderen

Annonce