Annonce
Vejle

Historien om Gert har gjort indtryk: Nu vil Martin Jensen have heroinbehandling til Vejle

København, Hvidovre, Aarhus, Odense og Esbjerg er de eneste steder i landet, hvor man i dag tilbyder heroinbehandling. Arkivfoto: Mette Mørk
Behovet er bare ikke stort nok, mener forvaltningen. - Det lyder dyrt, især hvis vi ikke får statslige midler, indvender også formanden for byrådets voksenudvalg, Gitte Frederiksen (V).

Vejle: Historien om Gert Sandfeldt fra Vejle har gjort et stort indtryk på byrådspolitiker Martin Jensen (S).

Han har læst samtlige artikler i Vejle Amts Folkeblad om den 48-årige vejlenser, der i mere end halvandet år kørte til Esbjerg stort set alle ugens syv dage for at få to skud heroin med flere timers mellemrum.

- Det gjorde et stort indtryk på mig, og jeg vil gerne være med til at give ham et bedre liv. Jeg tog efterfølgende en snak med ham, og bagefter var jeg ikke i tvivl, siger Martin Jensen.

Annonce

Han har derfor kastet sig ind i kampen for at få heroinbehandling til Vejle. En kamp, som tidligere byrådsmedlem og nu folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) startede i Kolding - men tabte forrige år.

Vurdering: Intet grundlag

Som første skridt på vejen har Martin Jensen bedt forvaltningen undersøge mulighederne, som før jul blev præsenteret på et møde i byrådets voksenudvalg. De er ved første øjekast ikke særligt positive.

Den samlede vurdering er, at der ikke er grundlag for etablering af en lokal klinik.

Som minimum bør man ifølge en vejledning på området have et patientgrundlag på 20 mennesker for at sætte et behandlingstilbud i værk. Det handler om at fastholde en vis kvalitet i tilbuddet, rekruttere de rette medarbejdere og have en sund økonomi.

I Vejle anslås det, at tre-fem borgere i dag passer ind i tilbuddet. Aktuelt tager kun én imod heroinbehandling - nemlig Gert Sandfeldt. Det tal har ikke tidligere været højere.

Annonce

Undersøges nærmere

I Kolding og Fredericia tager cirka 10 borgere samme tur til Odense for at få behandling. Forvaltningen mener ikke, at de andre og mindre kommuner i nærheden i nævneværdig grad bidrager til målgruppen, da de hårdeste misbrugere typisk holder til i større byer.

Desuden bemærker man, at andelen af heroinmisbrugere er faldende.

Men det slår ikke Martin Jensen ud af kurs. Han ønsker at få sagen undersøgt yderligere, hvilket den nu bliver. Resultatet bliver ifølge planen fremlagt på et udvalgsmøde i januar eller februar.


Jeg vil gerne undersøge, om vi ikke kan gøre lignende. Altså indgå i et partnerskab med klinikken i Odense og lave en satellit i Vejle, hvor vi trækker på deres personale. Jeg tror, at vi for under en million kan skabe helt andre livsvilkår for en meget sårbar gruppe.

Martin Jensen (S), byrådsmedlem


Han skeler til Kolding Kommune, der som nævnt barslede med et behandlingstilbud i samarbejde med den etablerede klinik i Odense.

Annonce

Partnerskab med Odense

Tilbuddet skulle have åbnet i 2020, men blev året før skrinlagt på grund af den generelle økonomi i kommunen.

Af en dagsorden fra Kolding Byråds social- og sundhedsudvalg fremgår det, at tilbuddet ville koste 700.000 kroner årligt og henvende sig til borgere fra hele Trekantområdet.

Fem behandlingssteder

  • København, Hvidovre, Aarhus, Odense og Esbjerg er de eneste steder i landet, hvor man i dag tilbyder heroinbehandling.
  • Det betyder, at borgere fra Trekantområdet enten skal køre til Odense, Esbjerg eller Aarhus for at få behandling.
  • De fem klinikker finansieres alle fuldt ud af et statsligt satspuljetilskud på samlet 67,1 millioner kroner. 
  • Den nuværende ramme udnyttes fuldt ud af de fem eksisterende klinikker. En eventuel ny heroinklinik i Vejle ville derfor skulle finansieres af lokale midler.

- Jeg vil gerne undersøge, om vi ikke kan gøre noget lignende. Altså indgå i et partnerskab med klinikken i Odense og lave en satellit i Vejle, hvor vi trækker på deres personale. Jeg tror, at vi for under en million kan skabe helt andre livsvilkår for en meget sårbar gruppe, mener Martin Jensen.

Annonce

Nul statslige midler

Formanden for voksenudvalget, Gitte Frederiksen (V), kan sagtens se idéen med et lokalt tilbud, men forholder sig på nuværende tidspunkt skeptisk til forslaget.

For det første henviser hun til det manglende behov. For det andet mener hun, at tilbuddet risikerer at blive noget dyrere.

- Jeg kender ikke til økonomien og regnestykket i Kolding. Jeg kan kun forholde mig til, at forvaltningen indtil videre har nævnt en pris på tre millioner kroner, hvis vi skal lave en selvstændig klinik med sygeplejersker og læger og holde åbent 365 dage om året. Det lyder dyrt, især hvis vi ikke får del i de statslige midler.

- Til gengæld synes jeg, at det er fint, at forvaltningen nu undersøger sagen nærmere for at afklare, hvilke muligheder der er for at lave et tilbud, som Martin foreslår. Jeg afviser det derfor ikke på forhånd, siger Gitte Frederiksen.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Live valgdebat: Hvordan får vi bedre offentlig transport, hvor skal solcelleparkerne ligge, og hvilke byer skal have byggegrunde?

Vejle Boldklub For abonnenter

Live: VB spiller pokal-bold i Horsens, og der er en kvartfinaleplads på spil

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Alarm 112

Efterlysning af 17-årig: Fundet i god behold

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

GAMLE DAGE

En vaskeægte iværksætter: Manden, der satte Vejle på søkortet, havde et heftigt og lidenskabeligt temperament

Annonce