Annonce
Vejle

Historien skal skrives om: Nyt fund tyder på, at vikingerne havde cykler

- Det er en bombe under cykelhistorisk forskning, siger museumschefen på Kongernes Jelling om et nyt og spektakulært fund blot 15 måneder før Tour de France kommer til Danmark.

Jelling: - Man må kalde mig en dårlig arkæolog, hvis ikke det er sandt. Men jeg kan ikke afvise, at dette kan være en del af et hjul. Det kan være cyklen, vi ser for første gang.

Ordene kommer fra en begejstret Morten Teilmann-Jørgensen. Han er museumschef på Kongernes Jelling og står i museets baghave, hvor der siden 2018 har været udgravninger i gang.

I hånden står han med et helt ekstraordinært fund, der gør, at vi muligvis skal til at tale om "biking viking". Fundet, der er dele af to hjul placeret i forlængelse af hinanden i en cykellignende form, får museumsfolk til at spærre øjnene op.

Fundet af et gammelt stykke stof og en cykellignende genstand fra vikingetiden er perfekt timing i forhold til Tour de France, der kører igennem Vejle og Jelling i sommeren 2022. Her er det Tour de France-projektleder i Vejle Kommune, Jacob Rasmussen, og Morten Teilmann-Jørgensen, museumschef på Kongernes Jelling, med de hvide handsker. Foto: Mette Mørk

- Tænk sig, at vi her den 1. april 2021 – omkring 1000 år efter, at vikingetiden sluttede – kan stå med splinterny viden om vore forfædre. Man skulle tro, det var løgn, siger Morten Teilmann-Jørgensen.

- Der er hidtil ikke gjort fund, der antyder, at vikingerne havde cykler, men vi har længe undret os over, at de fysisk stærke vikinger kun bevægede sig rundt på små lave heste, som vi kender dem fra Island i dag. Det ser en anelse fjollet ud, og en viking i en cykelsadel giver noget mere mening, fortsætter han.

Annonce

Tysk baron sat til vægs

I cykelhistoriske kredse drøfter man stadig, hvornår den ældste cykel blev produceret. Der er beviser på, at man brugte cykler før 1800-tallet, men der er bred enighed om det faktum, at den første cykel blev opfundet i 1817 i Tyskland af baron Karl von Drais.

- At vi nu måske skal flere hundrede år tilbage i tiden, er en bombe under cykelhistorisk forskning, lyder det fra Morten Teilmann-Jørgensen.

Det er velkendt, at vikingerne benyttede heste og skibe for at komme hurtigere rundt, men formentlig havde nogle af dem også cykler at transportere sig på, viser dette fund fra nye udgravninger bag Kongernes Jelling. Foto: Mette Mørk

Det er da heller ikke første gang, at man støder på historiske fund omhandlende fortidens transportmidler i Vejle Kommune. Europas to ældst bevarede skivehjul fandt man nemlig i en mose tæt på Give. De to hjul kan dateres næsten 5000 år tilbage i tiden.

Annonce

Den gule førertrøje

Men historien stopper ikke her. Tæt på Kongernes Jelling ligger Sydhøjen, hvor man gravede for 80 år siden. Her fandt man dengang et stykke stof fra et klæde i vikingetiden.

Dette stof er netop fundet frem fra gemmerne, da det muligvis kan have fået en helt ny betydning efter det nyeste fund af den cykellignende genstand.

- Hvis man lægger mærke til farven på stoffet, er den sennepsgul. Og det er ikke det eneste gule, der er i Jelling, siger Morten Teilmann-Jørgensen og henviser til, at det første navn for Jelling er ordet Jalunki, som betyder "stedet med de gule blomster".

- Med cyklen og den gule farve tror jeg vist ikke, jeg behøver at sige meget mere. Jeg bliver måske til grin, men kunne det være en form for førertrøje, man har brugt i vikingetiden, lyder det fra museumschefen.

Annonce

Danmarks og cyklens dåbsattest

Jelling er en af de byer, som Tour de France kører igennem i 2022, så for Vejle Kommunes Tour de France-projektleder, Jacob Rasmussen, er det nye fund perfekt timing.

- Vi er ellevilde. Vi har Danmarks dåbsattest i Jelling og nu muligvis også cyklens dåbsattest – det er jo helt fantastisk, siger Jacob Rasmussen.

De bemærkelsesværdige fund skal nu undersøges nærmere, inden det kan konkluderes, om vikingerne brugte cykler og gule førertrøjer for 1000 år siden.


En viking i en cykelsadel giver noget mere mening.

Morten Teilmann-Jørgensen, Kongernes Jelling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Sport

Give starter ligaen i København

Annonce