Kolding: En ny frygt er begyndt at brede sig blandt virksomhederne på Kolding Erhvervshavn, efter at borgmester Jørn Pedersen (V) mandag meddelte, at byrådets politikere og havnens bestyrelse nu er nået til enighed om de overordnede linjer i en historisk stor aftale om havnens fremtid.
Det fortæller talsmanden for de 12 havnevirksomheder, administrerende direktør Michael Frihagen fra H. Daugaard, som tirsdag ved middagstid udelukkende kendte til den store byudviklingsaftales indhold via JydskeVestkystens artikler.
- Men på den baggrund er jeg yderst bekymret og forundret. Man kommer med helt nye begreber og kort med flere farver på, siger han og henviser til havnebestyrelsens hidtil kendte aftaleudspil, som JydskeVestkysten omtalte den 27. oktober. På det tidspunkt fremlagde havnebestyrelsen et kort, hvor et grønt areal på 116.000 kvadratmeter kunne overgå til byudvikling - mens de resterende områder på erhvervshavnen var markeret med rødt og skulle forblive urørlige som erhvervshavn.
Meget mere
I den nye aftale er det grønne areal vokset til 169.000 kvadratmeter - både på grund af fejlberegninger og en reel udvidelse under de seneste dages forhandlinger.
Og så er der nu også markeret et gult område på cirka 150.000 kvadratmeter primært midt på sydhavnen - et såkaldt "interesseområde", hvor erhvervshavnen forpligter sig til at informere åbent og gå i tæt dialog med kommunen, hver gang en virksomhed eksempelvis ønsker at forlænge sin lejekontrakt eller flytte. På den måde vil Kolding Kommune undgå uhensigtsmæssige og overraskende dispositioner, som ikke stemmer overens med Kolding Kommunes overordnede ønsker, hedder det i aftaleudkastet, der skal godkendes endeligt i både byråd og havnebestyrelse.
Michael Frihagen, adm. dir. H. DaugaardNu har man den ondelynemig endnu engang undladt at gå i dialog med os virksomheder
Radiotavshed
- Vi ved jo ikke, hvad det reelt indeholder. Men vi har nu en frygt, som vi skal have rystet af os indenfor de næste dage, og det vil vi holde bestyrelsesformanden op på, siger Michael Frihagen.
Han oplyser, at havnevirksomhederne intet har hørt undervejs i de seneste forhandlinger hen mod den store havneaftale.
- Lige siden havnebestyrelsens præsenterede sit udspil, har der været radiotavshed. Så nu har man den ondelynemig endnu engang undladt at gå i dialog med os virksomheder, påpeger han og beskriver umiddelbart havneaftalen - som han læser den i JydskeVestkysten - som "en langsom, men sikker død for havnen".
- Den naive fortolker vil måske sige, at "det finder vi ud af". Den skeptiske vil sige, at hvis jeg ikke kan få en garanti for min fremtidige drift, så har jeg ikke længere noget at gøre her, siger Frihagen, som med stor utålmodighed afventer havnebestyrelsens endelige stillingtagen til aftalen og ikke mindst et møde med havnebestyrelsens formand.
Havnens bestyrelse
- Kolding Havn er en kommunal selvstyrehavn efter havnelovens paragraf 9. Havnen ledes af en bestyrelse, der udpeges af byrådet.
- Kolding Kommune ejer Kolding Havn, men har ifølge havneloven ikke myndighed til at forlænge/indgå/opsige areal-lejekontrakter. Den myndighed ligger hos bestyrelsen.
- Bestyrelsen består af: Formand byrådsmedlem Tobias Jørgensen (V), byrådsmedlem Kristian Jørgensen (DF), byrådsmedlem Per Bødker Andersen (S). Erhvervsrepræsentanter: Jan Riis Nielsen fra Daugaard Pedersen, Aage Ramsgaard fra 2R Consult, Lotte G. Lundberg fra Lotte G. Lundberg Advice og Gert Nicolaisen fra OHL Logistics.