Annonce
Give

Historisk kro: Familien Østergaard takker af efter 22 gode år

Familien Østergaard samlet i kroens køkken til formiddagskaffe og "afskedssnak". Jacob og Elinors fremtid hedder noget med pensionist. Pernilles er endnu ikke helt fastlagt. Foto: Børge Larsen
Diagonalkroens nuværende ejere siger lørdag 20. juli farvel og tak med en stor buffetanretning. Kroens lagre skal tømmes, men man skal huske bestille bord. Det er også sidste frist for indlæsning af gavekort.

Give: Det er med en blanding af vemod og lettelse, familien Østergaard er ved at tage afsked med Diagonalkroen og tilværelsen som værter på den historiske kro.

Lettelse, fordi de ved, at kroen er kommet i gode hænder hos folk, der vil fortsætte driften, så Diagonalkroen også i fremtiden bliver byens samlingspunkt. Selvfølgelig vil der ske ændringer, men i det store hele vil kroen fortsætte som ramme om begivenheder for livet fra vugge til grav.

Og vemod, fordi det har været 22 begivenhedsrige år med solid opbakning fra folk i byen og omegnen. Det har været år med masser af muntre episoder og stort set ingen bøvl og spektakler. Men tilværelsen som "kromutter" kom noget bag på Elinor Østergaard. Det havde hun ikke lige set komme.

- Jeg blev noget forbløffet, da ejendomsmægler Dige fra Herning gratulerede mig med købet af kroen. Hvad for noget, sagde jeg, men Jacob havde købt Diagonalkroen. Han mente, jeg skulle bare være der en times tid hver dag, fortæller Elinor.

Vi har haft nogle gode år. Og vi har haft den glæde, at mange af de ansatte har været her næsten lige så længe, som vi har. Det har været en enorm hjælp, at vi har kunne trække på gode medarbejdere gennem alle årene.

Elinor Østergaard

Annonce

Mange flere timer

- Ja, jeg troede jo, hun var hurtigere. Så det blev til lidt mere end en time om dagen, siger Jacob Østergaard.

Han fandt det vigtigt, at Elinor havde noget at give sig til, da børnene var flyttet hjemmefra. Hun skulle ikke kede sig og det har hun da heller ikke haft tid til siden.

Men det var nu også for at sikre, at Give fortsat ville have en kro som samlingssted og et sted, hvor folk kunne mødes både under formelle og uformelle former. Også den del er lykkedes til stor tilfredshed for såvel kroværter som byens og egnens folk.

Her blevet holdt masser af barnedåb, konfirmationer, bryllupper og senere de med betegnelsen sølv, guld og så videre. Her har været stribevis af runde fødselsdage og også mindehøjtideligheder, når det sidste farvel skulle siges.

Men det har ikke kun været festerne og krostuen, hvor man altid kan kigge ind til et måltid mad eller en tår over tørsten, der har været kroens fundament. Kroens værelser har været en sikker kilde til både indtjening og sjove episoder.

Annonce

En rig og rolig by

Jacob Østergaards entreprenørfirma havde mange opgave på Sjælland, og han forsømte aldrig en chance for at gøre kunderne opmærksom på Gives fortræffeligheder. Dem mente han, de burde tage i nærmere øjesyn. Så kunne de jo passende bo på kroen imens.

- Det var der et par fra et bilfirma, der gjorde og hun undrede sig lidt over de mange dyre biler, der kørte rundt i Give. Det gør der også i Nordsjælland, men som hun konstaterede, så er dem i Give nok betalt, fortæller Jacob Østergaard.

Og en nordmand fra Tønnesberg spurgte Elinor, om Give var en meget rig by. For den havde fem banker (det var den gang) og i Tønnesberg, som er meget større, er der kun én.

- Vi havde en gang en delegation af betjente fra Hviderusland på besøg. De var på kursus på Uddannelsescenteret og de mente, Give var en meget fredelig by. "Hvor er jeres politibetjente henne", spurgte de. Jeg fortalte, vi kun havde én. De var vant til, at der stod en betjent på hvert gadehjørne, siger Elinor Østergaard.

Lørdag 20. juli klokken 20 siger Elinor, Pernille og Jacob Østergaard farvel og tak for denne gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce