Annonce
Vejle

Historiske brandkøretøjer bliver snart hjemløse: De lokale museer har ikke plads

Den hestetrukne sprøjte fra 1913 er i øjeblikket udstillet på Danmarks Brandbilmuseum i Oksbøl sammen med en automobilsprøjte fra 1939, men museet lukker ved udgangen af august. Foto: Jacob Schultz
Brandbiler fra 1939 og en hestetrukket brandsprøjte fra 1913 kommer snart til at stå uden tag over hovedet. Køretøjerne har igennem tiderne slukket brande i Vejle, men kommunen har ikke plads til dem.

Vejle: Hvad skal der ske med tre historiske brandkøretøjer, som slukkede brande i Vejle så langt tilbage som i 1913?

Det spørgsmål optager i høj grad pensionistklubben for Vejle Brandvæsen, som mødes jævnligt på stationen på Norgesvej og her også opbevarer og vedligeholder flere historiske klenodier fra byens brandvæsen igennem tiden.

Den ene af de tre historiske brandbiler står fortsat på brandstationen i dag og bliver brugt ved særlige lejligheder, mens de to andre køretøjer er udlånt til Danmarks Brandbilmuseum i Oksbøl. Men museet lukker med udgangen af august.

Annonce

Vejle Kommune - som reelt er ejer af brandkøretøjerne - er derfor blevet bedt om at hente den hestetrukne sprøjte fra 1913 og den automobilsprøjte fra 1939, som har stået i Oksbøl i en årrække.

Men indtil videre har Vejle Kommune ikke nogen planer for, hvad der skal ske med køretøjerne og hvordan de i så fald skal hentes i Oksbøl, og det bekymrer medlemmerne i brandfolkenes pensionistklub.

- Vi synes, køretøjerne er en vigtig del af Vejles kulturhistorie, og at de derfor bør udstilles. Men nu er der fare for, at køretøjerne bare bliver kørt på lossepladsen, frygter Ole Borch, tidligere leder af brandstationen i Vejle og medlem af pensionistklubben.

Passer ikke ind

Pensionistklubben kontaktede tidligere på året kulturudvalget med en ansøgning om at få brandkøretøjerne fragtet til Vejle og udstillet, men dette ønske kunne ikke imødekommes, fortæller Ole Borch.

Ole Borch stod i mange år i spidsen for Vejle Brandvæsen. Nu kæmper han for at bevare nogle af brandvæsenets historiske køretøjer. Arkivfoto: Torben Glyum

Formand for kulturudvalget, Dan Arnløv Jørgensen (K), fortæller, at man i udvalget har bedt forvaltningen om at undersøge, hvad der er af muligheder for brandkøretøjerne.

- Men VejleMuseerne har ikke plads til dem. Som museum er man nødt til at vælge en portefølje for, hvad man samler på, og brandbilerne - som i øvrigt er meget store - passer ikke ind i de udstillinger, museerne i Vejle Kommune har i forvejen, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Han tror, at det i værste fald ender med, at køretøjerne bliver placeret i en garage et sted.

- Men der er ikke mangel på velvilje fra vores side. Brandkøretøjerne bør da formidles på en eller anden måde, siger han.

Annonce

Søger fonde

Direktør i TrekantBrand Jarl Vagn Hansen fortæller, at der desværre ikke er plads til brandkøretøjerne på stationen i Vejle - hverken på den korte eller lange bane.

- Generelt værner vi om de gamle køretøjer. Hvis de først tabes, kan de ikke genskabes, men det er ikke ensbetydende med, at alle køretøjer, som udgår fra brandvæsenet bliver overflyttet på museum, siger direktøren og supplerer med, at der ofte er flere interesserede købere i udlandet til sådanne genstande.


Vi så gerne, at de to biler kunne være med til at danne et form for kulturhistorisk museum i Vejle.

Ole Borch, tidligere leder for brandvæsenet i Vejle


Men pensionistklubben for Vejle Brandvæsen er fast besluttet på, at der skal tages hånd om de gamle Vejle-køretøjer.

Derfor bliver der arbejdet af flere forskellige spor for at skabe et grundlag for, at køretøjerne kan blive bevaret.

- Vi har kontaktet et af de få museer, som kunne være relevant. Det ligger i Kjellerup, og det skal vi op at besøge. Men vi så gerne, at de to biler kunne være med til at danne et form for kulturhistorisk museum i Vejle, siger Ole Borch.

Han fortæller, at pensionistklubben undersøger mulighederne for at søge om fondsmidler til at finansiere sådan et projekt.

- Men samtidig er det vigtigt, at Vejle Kommune forholder sig til problematikken og søger at sikre en placering af køretøjerne. De frivillige skal nok medvirke til at sikre fremtiden, men vi har i sagens natur ikke mulighed for selv at leje lokaler, hvor de kan stå, siger Ole Borch.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Live valgdebat: Hvordan får vi bedre offentlig transport, hvor skal solcelleparkerne ligge, og hvilke byer skal have byggegrunde?

Vejle Boldklub For abonnenter

Live: VB spiller pokal-bold i Horsens, og der er en kvartfinaleplads på spil

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Alarm 112

Efterlysning af 17-årig: Fundet i god behold

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

GAMLE DAGE

En vaskeægte iværksætter: Manden, der satte Vejle på søkortet, havde et heftigt og lidenskabeligt temperament

Annonce