Annonce
Børkop

Hjælper autister: Spurvetoften er med til at udvikle mere struktur på hverdagen

Nyt digitalt værkstøj hjælper autister med at finde struktur i hverdagen. Privatfoto
Spurvetoften i Brejning er et bosted for autister. Her skal der være så meget struktur på hverdagen, som muligt. Nyt digitalt værktøj hjælper beboerne og de ansatte med at skaffe den vigtige struktur.
Annonce

Brejning: Stå op. Spis morgenmad. Tag et bad.

Den slags er for de fleste fastlagte rutiner, men for beboerne på Spurvetoften, som er autister, er de rutiner ikke bare noget, der ligger lidt i baghovedet. De rutiner kræver et overblik udefra.

Til den slags bruger beboerne gerne digitale værktøjer, som kan være med til skabe den struktur, som er vigtig.

- Mennesker med for eksempel autisme kan ofte godt lide computere og tablets. Når de trykker på noget, får de ofte det samme resultat hver gang. Der kan vi medarbejdere være mere uforudsigelige, da vi er forskellige. Det er svært at sætte sig i andres sted, når man har autisme. Derfor er et digitalt værktøj godt, da det ensarter kommunikationen, fortæller Mette Guldbrand, leder af botilbuddet Spurvetoften til voksne med autisme, i en pressemeddelelse.

Hos Spurvetoften har man længe tænkt, at de eksisterende digitale støtteværktøjer ikke fungerede optimalt. Så derfor besluttede man sig for selv at være med til at udvikle et:

- Vi oplevede, at de kun fungerede på borgerens tablets og ikke samarbejdede med medarbejderens digitale værktøj. For eksempel skulle vi have fysisk fat i borgerens tablet for at se de rutiner, som var planlagt for den enkelte. Så værktøjerne var svære at redigere i og ikke så fleksible, fortæller Mette Guldbrand.

Annonce

Gevinst for begge parter

Det problem har medarbejderne på Vejles handicapområde nu løst sammen med it-virksomheden Applikator. Diverse ideer og ønsker er blevet samlet ind af Applikator, som herefter byggede en konkret løsning, som består af to apps - en app til borgerne og en app til medarbejderne.

Og det er en klar gevinst for både autisten, som får en god struktur, men også for personalet.

- Når først borgerens rutiner er oprettet, bruger personalet mindre tid på planlægning. Tid, der i stedet kan bruges på personlig kontakt og pædagogisk indsats til glæde for både de ansatte og borgerne, siger Mette Guldbrand i pressemeddelelsen.


Når først borgerens rutiner er oprettet, bruger personalet mindre tid på planlægning.

Mette Guldbrand, centerleder Spurvetoften


Ifølge Vejle Kommune er Spurvetoften et botilbud til mennesker med autisme eller en tilsvarende udviklingsforstyrrelse. Stedets beboere kan være fysisk velfungerende, men psykisk befinder de sig på de tidligere udviklingstrin.

Der bor knap 40 borgere på Spurvetoften.

Sådan virker det

Et digitalt støtteværktøj er typisk en app til en tablet, som ved hjælp af billeder, lyd, videoer eller tekst og tidsmarkører hjælper personer med kognitive forstyrrelser som f.eks. autisme, ADHD eller demens med at skabe struktur og rutiner samt øge selvstændigheden.

Digitale støtteværktøjer er vigtige pædagogiske redskaber for borgere med udviklingshandicaps, da de hjælper borgerne til at få en roligere hverdag og kunne løse flere opgaver på egen hånd.

I dette tilfælde er der tale om to apps, der taler sammen og integreres automatisk med hinanden. Det betyder for eksempel, at en medarbejder kan oprette en borgers rutiner i sin egen app eller i borgerens app. Rutinen kan efterfølgende ses i medarbejderens kalender.

Samtidig giver værktøjet et samlet overblik over, hvilke rutiner der er skemalagt for hvilke borgere. Dette skaber en mere ensartet pædagogisk indsats for borgerne, da alle medarbejdere har den samme viden om borgerne. Værktøjet kan desuden følge borgeren uden for bostedet og hele livet.

Når borgeren fylder 18 år og flytter i et botilbud for voksne, følger værktøjet også med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce