Annonce
Vejle

Hjemløse får deres eget gravsted: 'Jeg ser kæmpe limousiner rulle forbi Kirkens Korshær'

De udsatte fik torsdag et særligt fælles afsnit på Gamle Kirkegård i Vejle. Til venstre ses kunstneren Henrik Busk Andersen, der har udformet og givet gravstedet. Til højre ses gadepræst Signe Toft, der fik ideen for et par år siden. Foto: Leif Baun
Nu kan de hjemløse også få en gravsten med deres navn på - selv hvis familien melder fra. Et særligt afsnit af Gamle Kirkegård i Vejle blev indviet torsdag.

Vejle: - Bagefter er der fri bar i pølsevognen.

Måske ikke lige de ord, man oftest hører oftest på en kirkegård. Slet ikke udtalt af præsten.

Men gadepræst Signe Toft sagde ordene under de to store, blomstrende kastanjetræer på Gamle Kirkegård ved Vor Frelsers Kirke torsdag middag.

Annonce

Anledningen var indvielsen af de udsatte og hjemløses fælles gravsted. Ideen er gadepræstens fra for to-tre år siden.

- Som gadepræst har jeg erfaret, at vi mangler et sted til at bisætte folk på en værdig måde. Jeg har eksempler på, at folk er endt i de ukendtes grav uden navn, selv om det ikke var dét, de ville. Hvis man ikke har en familie, eller familien frabeder sig ansvaret, eller ens økonomi har været dårlig, så er det sådan, det ofte ender. Nu har vi et sted, hvor alle har mulighed for at blive husket og få et navn, sagde hun blandt andet.

Ad korset til kristendommen

Gravstedet er et helt lille anlæg. Det er indhegnet af en hæk, men brudt fra fire sider af en korsform, der skal gøre det let at at komme ind til kristendommen, som stedets giver og formgiver Henrik Busk Andersen udtrykte det.

Da han blev kontaktet af Signe Toft, var han straks med på ideen, og han har doneret sin tid og materialer til gravstedet. Korset er skabt af brosten, som symboliserer de hjemløses "hjem". I midten står en engel, der tager de døde med til himmeriget, hvor der altid er plads.


Som gadepræst har jeg erfaret, at vi mangler et sted til at bisætte folk på en værdig måde. Jeg har eksempler på, at folk er endt i de ukendtes grav uden navn, selv om det ikke var dét, de ville.

Signe Toft, Gadepræst


- Det er der jo ikke her på jorden. Jeg ser kæmpe limousiner rulle forbi Kirkens Korshær, mens ejerne tjekker, at de har scoret 200 millioner på deres aktier. Men sender de 10.000 kroner ind til Kirkens Korshærs arbejde? Nej, sagde Henrik Busk Andersen.

- Den svære kærlighed er ikke den, hvor man møder den, man elsker. Det er næstekærligheden, der er sværest. Den ser vi et eksempel på med denne idé. Her kan vi sidde oven på døden og nyde livet, sagde Henrik Busk Andersen.

Brostenene, der danner korset, vil efterhånden få en farve, i takt med at der sættes urner ned. På brostenen kan sættes et fornavn eller kaldenavn på den afdøde. I hjørnerne er der bænke, så man kan sidde på stedet og mindes de døde.

Skulpturen, der viser en engel, som henter de døde til deres plads i himmeriget, er skabt af billedhuggeren Henrik Busk Andersen. Foto: Leif Baun

Henrik Busk Andersen var også manden bag skulpturen "Brobyggeren", der sælges til fordel for det sociale værested Café Parasollen, og som står i fuld skala på det yderste af molen i Vejle Lystbådehavn over for Skyttehushaven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vejle-rytter kæmper for prof-kontrakt

Alarm 112 For abonnenter

Mor til krænket dreng: Min søn kom og fortalte, at der var blevet pillet ved ham...

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce