Annonce
Kultur

Hjemlandets stoltheder er formet med Lego-klodser: Monumenter fra Congo, Nicaragua og Irak på Gorms Torv

Beboere fra lokale asylcentre står bag udstilling på Gorms Torv med betydningsfulde bygningsværker fra deres hjemlande. Ud af Lego-klodser har de lavet monumenter fra blandt andet Congo, Nicaragua og Irak.
Annonce

Jelling: Basilica de Asuncion, Tour de l'Échangeur og Pira Delal.

Lyder det bekendt? Ikke for undertegnede, men spørger man de lokale asylansøgere, som kommer fra henholdsvis Nicaragua, Congo og Irak, ved de udmærket, hvad der tales om.

Basilica de Asuncion er en romersk-katolsk katedral i Nicaragua, Tour de l'Échangeur er et 210 meter højt tårn i Congo, og Pira Delal er en 114 meter lang irakisk stenbro.

Fælles for de tre bygningsværker er, at de er populære kulturelle besøgssteder i de respektive lande. Og nu har de også til fælles, at de står side om side udformet i Lego-klodser tæt på et særdeles populært besøgsmål i lokalområdet: Jellingmonumenterne.

Nu står de på Gorms Torv. Det har gjort siden begyndelsen af december, og der er også blevet plads til et par af de mere verdenskendte bygningværker, som eksempelvis pyramiderne i Giza i Egypten.

Nogle er på Unescos verdensarvsliste og andre er ikke, men de kan alle sammen det samme: de identificerer det folk og de lande, som beboerne kommer fra.

Marianne Quist, koordinator på Jelling Asylcenter

Annonce

Skaber sammenhæng

Udstillingen er opstået i et samarbejde mellem kunstforeningen Jelling Heritage og asylcentrene i området.

- Beboerne har valgt bygningerne ud fra, hvilke bygningsværker de er stolte af fra deres hjemland. Nogle er på Unescos verdensarvsliste og andre er ikke, men de kan alle sammen det samme: de identificerer det folk og de lande, som beboerne kommer fra, fortæller Marianne Quist, koordinator på Jelling Asylcenter.

Udover Lego-kreationerne er det muligt at få et dybere indblik i tankerne bag hvert enkelt monument. Således kan man scanne en QR-kode og høre et interview med kunstnerne.

- Ved at asylansøgerne viser hjemlandets stoltheder frem i Jelling ved siden af Jellingmonumenterne, er det med til at skabe en sammenhæng og give et blik ud i verden, siger Marianne Quist.

Hos Jelling Heritage er udstillingen en del af et nyt tiltag på Gorms Torv. I efteråret var der en anden udstilling, hvor elever fra Bredagerskolen havde skrevet postkort om, hvad de gerne vil bevare i fremtiden.

- Det er starten på noget, der skal fortsætte i mange år. Formålet er at inddrage så mange aktører som muligt og vise noget, der rækker ud over Jelling. Hvis det bliver en succes, er det planen at søge midler til større projekter, siger Ole Grangaard fra Jelling Heritage.

Lego-klodserne viser kendte bygningsværker fra asylansøgernes hjemlande. Her er det stenbroen Pira Delal, som findes i den irakiske by Zakho. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce