x
Annonce
Hedensted

Hjerneskadede strømmer igen til Vejlefjord

Fysioterapeut Kristoffer Koch (th.) i gang med at vejlede en patient. Naturen med de mange stier i skovens kuperede terræn bliver brugt meget i træningen. Foto: Mette Mørk

Efter nogle år med vigende indtægter og ustabil patienttilgang, er Vejlefjord Rehabilitering kommet på ret kurs ved at fokusere på det, der er stedets speciale, nemlig at genoptræne mennesker efter en hjerneskade.

Stouby: Vejlefjord har i mange år stået som noget helt særligt for hjerneskadede.

Som privat sygehus har stedet siden 1985 genoptrænet mennesker, der på grund af hjerneblødninger, trafikuheld eller andet har pådraget sig en hjerneskade.

Men en kommunalreform og en stor økonomisk nedtur for både rehabiliteringscenteret, Hotel Vejlefjord og Vejlefjord-Fonden, sendte fra 2008 og fremefter stedet på noget af en rutsjetur.

Annonce

Vejlefjord Rehabilitering

Er et privat sygehus, der tilbyder rehabilitering af hjerneskadede samt genoptræning efter operation eller længere tids sygdom.Stedet har 28 pladser plus 12 pladser i Ny Fjordbo, som er et botilbud for unge hjerneskadede. Ligger fysisk i to højhuse på Sanatorievej i Stouby.

Har et børneneurocenter og et ambulant tilbud for voksne patienter.

Får et fast tilskud fra staten via den såkaldte §79-ordning, der giver mulighed for at behandle 70 patienter om året.

Får desuden patienter til genoptræning fra kommunerne, forsikringsselskaber eller selvbetalere.

Ejes af Vejlefjord-Fonden, der også ejer Hotel Vejlefjord. De tre enheder kører med separate regnskaber.

Vejlefjord blev grundlagt i 1900 af læge Christian Saugmann som tuberkulosesanatorium. Det har også været nervesanatorium og blev i 1985 til neurorehabiliteringscenter.

Lasse Schmidt (th.) sætter elektroder på en patients arm under hånd og armtræningen. Vejlefjord Rehabilitering bruger en del teknisk udstyr i arbejdet. Foto: Mette Mørk

Specialiseret genoptræning

Efter kommunalreformen valgte kommunerne selv at genoptræne de hjerneskadede og skændtes i øvrigt med regionerne om, hvem der skulle betale for de hjerneskadede patienter.

Derfor faldt patientantallet drastisk på Vejlefjord, der kastede sig ud i at tilbyde en række andre genoptræningstilbud og få flere selvbetalere og forsikringsselskaber til at benytte stedet. Det lykkedes kun delvist, men både i år og sidste år har Vejlefjord Rehabilitering givet overskud - ved det seneste regnskab på over seks mio. kr.

Det skyldes dels, at der i 2014 kom en ny vejledning om kommunernes ansvar for genoptræning. Den slår fast, at kommunen har ansvaret for at udføre den genoptræningsplan, der kommer fra sygehuset.

- Vi kan tilbyde specialiseret rehabilitering, som mange kommuner ikke selv har mulighed for eller kompetencer til, og derfor er flere kommuner begyndt at bruge os, forklarer direktør Marianne Ringgaard.

Hvor mange patienter, der går igennem om året kan variere meget, alt efter hvor længe patienterne er på stedet.

Vejlefjord Rehabilitering holder til i to højhuse, der blev bygget for omkring 10 år siden. Foto: Mette Mørk

Kræver mere pleje

Mange patienter kommer nu direkte fra hospitalet.

- Før var vores patienter selvhjulpne, men i dag er flere af dem meget plejekrævende, forklarer Marianne Ringgaard.

Vejlefjord Rehabilitering har investeret i hospitalssenge, og der er lift på flere af de nyrenoverede værelser. I træningslokalerne står en række avancerede maskiner, der eksempelvis gør patienterne i stand til at træne i vægtløs tilstand, eller som bruger elektricitet til at stimulere dele af kroppen.

Men Vejlefjord bruger stadigvæk stifter Christian Saugmanns tankegang om at bruge naturen. Patienterne har mulighed for at træne i naturen, og fra alle rum er der udsigt til skoven eller fjorden.

- Her går man ned i gear for at koncentrere sig 100 pct. om genoptræning, siger Birgitte Vikne, der er sygeplejerske og står for markedsføring og patientopfølgning.

Stabil og effektiv drift

Marianne Ringgaard tilskriver blandt andet Vejlefjords succes et øget fokus på neurorehabilitering.

- Vi har en mere stabil og effektiv drift end for år tilbage med et langt større flow af patienter. De knapt 100 fastansatte bliver løbende kompetenceudviklet, da vi arh et mål om at være en fagligt fyrtårn på området, forklarer Marianne Ringgaard

Og overskuddet skal gå til at fortsætte den udvikling, eksempelvis til nyt teknologisk udstyr og til forskning og evidens inden for neurorehabilitering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Kirsten måtte køre hjem med alt sit skrald: Kun folk med lige nummerplader kom ind på genbrugspladsen

Ikast-Brande

Gudstjenester på nettet

Leder

Når Danmark står sammen hver for sig

Erhverv

Kirk-familien skovler milliarder ind

Annonce