Annonce
Billund

HK-formand er klar til konflikt: Vil bakke op om overenskomst for Ryanair-ansatte

Henny Fiskbæk, formand for HK Privat Sydjylland, var i 2015 i sympatikonflikt med Ryanair. Hun melder sig klar til igen at gå i kamp, hvis Flybranchens Personale Union, FPU, og Fagbevægelsens Hovedorganisation beder om det. Arkivfoto: Keld Stampe
Hvis det kommer til en konflikt mellem fagforbundet FPU og flyselskabet Ryanairs datterselskab Malta Air, er formanden for HK Sydjylland, Henny Fiskbæk, klar med fuld opbakning til fagforbundet.

Arbejdskonflikt: Forhandlingerne om en overenskomst for de ansatte i Ryanairs datterselskab Malta Air brød onsdag sammen, og dermed risikerer en konflikt at opstå mellem flyselskabet på den ene side og Flybranchens Personale Union, FPU, på den anden side.

Hvis det sker, kan FPU regne med opbakning fra andre steder i fagbevægelsen. Henny Fiskbæk, som er formand for HK Privat Sydjylland, melder sig klar til kamp og sympatikonflikt, hvis det skulle blive aktuelt.

Det er i første omgang dog op til FPU, om der skal varsles konflikt mod Malta Air.

Annonce

- Nu går FPU til sin hovedbestyrelse og hører, hvad næste skridt skal være. Hvis de siger, at næste skridt er en konflikt, bliver der sendt en varsel om konflikt til Ryanair. Så går de videre til FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation, red.) og beder om opbakning fra de andre fagforbund, siger Henny Fiskbæk.

Uenige om det meste

Det er Anders Mark Jensen, der som næstformand for FPU har stået for forhandlingerne med flyselskabet. Han fortæller, at forhandlingerne er blevet afbrudt, fordi parterne står alt for langt fra hinanden. Derfor skal forbundets hovedbestyrelse nu tage stilling til, hvad der skal ske. Bestyrelsen er hasteindkaldt til fredag eftermiddag.

Forhandlinger brød sammen

  • Flyvebranchens Personale Union, FPU, har gennem længere tid været i forhandlinger med Ryanair og datterselskabet Malta Air om en overenskomst for de piloter og andre ansatte, som arbejder fra selskabets base i Billund.
  • Parterne har dog ikke kunnet nå til enighed, og onsdag brød forhandlingerne sammen efter et møde i London. Det er nu op til FPU's hovedbestyrelse, om der skal varsles en konflikt.

Kan det ende med en faglig konflikt?

- Det er et af de redskaber, som ligger på bordet, og som hovedbestyrelsen skal tage stilling til. Vi har i hvert fald ikke tænkt os at lade det her gå ubemærket hen. Når Ryanair, som er et af de største flyselskaber i verden, kommer til et marked som det danske, skal selskabet også sikre sine medarbejdere ordentlige vilkår, siger Anders Jensen.

FPU og Ryanair er uenige om "det meste", forklarer han.

- Lønspørgsmålet, i forhold til hvordan man bygger en løn op, er vi simpelthen ikke enige om. De ønsker et system, vi ikke ønsker på det danske arbejdsmarked, siger Anders Jensen.

Et andet eksempel på uenigheder er, at Ryanairs ansatte i Billund bliver pålagt at betale for det, hvis de ønsker vand at drikke i arbejdstiden.

Ryanair var også i boksekamp med den danske fagbevægelse i 2015. Ryanair lukkede dengang sin base i Billund. Arkivfoto: Paul Hanna/Reuters/Ritzau Scanpix

- Så kan det godt være, at man får et mindre tilskud til at købe vand, men jeg har aldrig hørt om noget lignende. Det er bizart, at man overhovedet ønsker det, siger Anders Jensen.

Annonce

Lukkede basen i 2015

I 2015 var Ryanair også i boksekamp med den danske fagbevægelse, da det irske lavprisselskab nægtede at tegne overenskomst med FPU. Det førte til konflikt, hvor FPU fik opbakning fra FH’s øvrige forbund. Resultatet blev, at Ryanair lukkede sin base i Billund.

I efteråret meddelte Ryanair, at selskabet ville genåbne sin base i Billund Lufthavn, og lige siden har fagbevægelsen forsøgt at lande en overenskomst - uden held.

Hvis FH’s øvrige organisationer bliver bedt om at tage del i konflikten, vil HK blandt andet kunne gøre det besværligt for passagererne at komme om bord på flyene.

- Det er vores medlemmer, som står i lufthavnen og tjekker folk ind. Der kan vi sige til dem, der kommer og skal tjekke ind på en afgang med Ryanair, at det er konfliktramt arbejde, og at vi derfor ikke kan tjekke dem ind, siger Henny Fiskbæk.

Lønspørgsmålet i forhold til, hvordan man bygger en løn op, er vi simpelthen ikke enige om. De ønsker et system, vi ikke ønsker på det danske arbejdsmarked.

Anders Jensen, Flybranchens Personale Union - om Ryanair

På samme måde vil 3F kunne afvise at lade sine medlemmer læsse bagage på flyene, og Dansk Metal vil kunne afvise at servicere maskinerne.

Annonce

Ryanair: - Vi kan forhandle

Meldingen fra den danske fagbevægelse vækker overraskelse hos Ryanair.

"Det er bemærkelsesværdigt, at vi har været i stand til at forhandle med fagforeninger i hele Europa. Der er ingen grund til, at FPU ikke kan fortsætte med at forhandle og reagere på forslag i et forsøg på at færdiggøre en overenskomst," lyder det i en skriftlig kommentar fra Ryanair til Fagbladet 3F.

"Vi driver en succesfuld base i Billund, som er enormt populær blandt danske forbrugere og vores besætning, som nyder godt af danske løn- og arbejdsvilkår, som er klart attraktive, da alle piloter og kabinepersonale flyttede frivilligt for at flytte til Billund fra andre baser i Europa," lyder det videre fra det irske selskab.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Der er kun 200 meter fra den ene Kirk Johansen-restaurant til den anden: Men der er himmelvid forskel på regnskaberne

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Psykiatrisk afdeling skal finde ny leder igen: Ledende overlæge stopper uden at have andet job på hånden

Alarm 112 For abonnenter

13-årig pige gav to drenge oralsex ved Spinderihallerne i 2020: Efter tre retsmøder er dommen endelig faldet

Billund

Børnenes Hovedstad har fødselsdag - og så kom en kronprinsesse på besøg

Vejle

Se med LIVE: Messerschmidt og Carsten Nielsen krydser klinger inden afstemning om forsvarsforbeholdet

Se kortet: Så tæt står vindmøllerne i landets kommuner

VEJLE

Der er tæt på at være fuldt hus på gågaden: Nu får du endnu en butik, du ikke kan undvære

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Carlos kunne knap kende forskel på røde og grønne æbler, da han kom til Danmark: Men nu har sporskiftet båret frugt

Sport

Se video: Tidligere cykelstjerne fra Vejle kæmper med Danmarks stejleste vej, mens VAF's reporter kommer halsende bagefter

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Alarm 112

Husejer står med hul i hækken, efter at to biler tørnede sammen på Søndermarken

Vejle For abonnenter

Lejlighed solgt for 2.835.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Kultur

Ja, ja, jaaaaaaaa: Her bliver der kæmpe tour-fest for hele familien - og festen starter lige fra morgenstunden

Annonce