Annonce
Give

Holdbarhed, faglighed og livsduelighed: Friskolen i Hedegård stiler mod 100 år på bagen

Hedegård Friskole fyldte i september måned 60 år, og det blev fejret en hel fredag, hvor der om formiddagen var masser af fine aktiviteter for børnene. Om eftermiddagen var der inviteret til samling for forældre og tidligere elever, og dagen blev rundet af med en stor aftenfest. Foto: Jim Hoff
Det startede som en forældre- og lærerbåren protest mod centraliseringen af skoledistrikterne i 1961, og i dag står Hedegård Friskole stadig som det stærke alternativ til egnens folkeskoler med prædikatet, Fællesskabets Skole.

HEDEGÅRD: Det hele startede som et vellykket oprør mod centraliseringen og tvangsflytningen af skolebørn fra Hedegård til en nyoprettet centralskole på egnen tilbage i 1961, og her i september måned kunne Hedegård friskole og dets 135 børn og 18 ansatte med blafrende Dannebrogsflag og brede smil fejre skolens 60-års jubilæum sammen med forældre og tidligere elever.

Det blev en rigtig festdag, for efter halvandet år med nedlukninger, fjernundervisning og restriktioner på restriktioner, var glæden ved endelig at kunne samles i dette store festlige forum enorm.

- Vi har i den grad savnet at se hinanden under de her mere festlige former, hvor vi er her alle sammen, elever, ansatte, forældre osv. i herlige sociale sammenhænge, så man kan sige, at 60-års jubilæet blev det endelige farvel til coronaen - så der var meget at fejre denne fredag, siger skolens mangeårige leder, Kaj Risager.

Annonce

Jubilæum med sommerstorm

Han har som en af meget få deltaget i hele fire af skolens jubilæer, 25, 40, 50 og så nu 60-årsjubilæet, og står det til ham, så skal skolen i 2061 naturligvis også kalde sammen til 100-års jubilæum.

- Det bliver, som jeg har fortalt børnene jo nok ikke med mig som skoleleder, men det er vigtigt, at vi alle har en forståelse af, at vi er langtidsholdbare, og at børn, forældre, skolebestyrelse og ansatte arbejder ud fra, at vi skal være her i mange år endnu, lyder den gode pointe fra Kaj Risager, der i 2019 kunne fejre 20-års jubilæum som leder. Læg dertil en god håndfuld år som lærer på skolen, inden lederjobbet kaldte.

Der var traditionen tro både taler og musik, da Hedegård Friskole fejrede 60-års jubilæum. Her er det en flok udvalgte elever, der underholder med god musik. Foto: Jim Hoff

- I 1986 fejrede vi 25-års jubilæet med at lave en revy i forsamlingshuset, 'Det går sgi' nok', hed den, og vi spillede og festede for fulde huse. Dengang var vi 8 ansatte, og jeg er den eneste, der er tilbage fra dengang her på stedet nu. Ved 40-års jubilæet var det igen i forsamlingshuset, der blev holdt fest. Igen var der godt og vel fuldt hus. Adgangsbilletten var et skrabelod, og festen vil nok også blive husket for, at maden slap op, fordi leverandøren havde regnet forkert, Men vi er jo nøjsomme folk herude, så det løste vi med højt humør og smil på læben, husker Kaj Risager.

Ved 50-års jubilæet blev der med skolelederens ord "slået ordentlig hul i jorden". Der var opstillet et stort festtelt med levende musik, og der var et mylder af gamle elever, tidligere ansatte, børn og forældre på festpladsen.

- Her spillede en voldsom sommerstorm os et puds, idet festteltet blev blæst omkuld, men den klarede vi selvfølgelig også. Her lancerede vi så igen en revy "Det går sgi' nok ", igen en stor succes - så måske man skulle overveje at tage revytingen op igen her i Hedegård, siger Kaj Risager.

Vi vil jo gerne på en og samme tid være en moderne men også sparsommelig skole.

Kaj Risager
Annonce

- Vi uddanner medborgere

Skolelederen har hver gang han har skullet holde tale ved et jubilæum været ramt af ærefrygt og stor respekt for det, som generationerne før ham har leveret på friskolen.

- Ved et jubilæum mødes fortiden og nutiden. Man bliver ret nostalgisk ved tanken om, at man er en del af en god skolehistorik, og at man også selv er med til at give stafetten videre. I år talte jeg med to kvinder, der har gået her på skolen i 60'erne, og her kunne vi alle få øje på både de fysiske forskelle men også på ligheder i forhold til skolens ånd, som på mange måder er bevaret. Dengang som nu handler det nemlig om at skabe den gode børneskole, at uddanne medborgere, og ikke modborgere, og at skabe livsduelige mennesker, der både med faglige og sociale kompetencer er klar til at træde ud i samfundet, pointerer Kaj Risager.

Hurra, vi fylder 60 år i dag. Flagene og de brede smil var fremme, da Hedegård Friskole fredag den 17. september fejrede den runde fødselsdag med en masse fine aktiviteter for eleverne. Foto: Jim Hoff

Skolen har rent fysisk udviklet gennem årene med forskellige knopskydninger og tilbygninger, og man har også det næste store byggeprojekt klar i skuffen. Der skal bygges omklædningsfaciliteter, en stor fællessal og et ekstra klasselokale, der på sigt er berammet til at skulle rumme skolens 9. klasse.

Sådan en har man ikke i skrivende stund, men det har længe været et ønske fra mange forældre, at friskolen kan tilbyde skolens elever at gøre skoleløbet helt færdigt i de vante og trygge rammer Hedegård.

Annonce

Stort byggeprojekt på vej

Coronaen har både forsinket og gjort byggeprojektet dyrere, men om alt går vel forventer Kaj Risager, at byggeriet kan gå i gang i 2022/23. Projektet er selvfinansieret, så der skal søges fonde sov, for at få økonomien til at hænge sammen, og Risager vil ikke udelukke, at projektet kan blive etableret over to etaper, hvor det nye klasseværelse til 9. klasse vil have 1. prioritet.

- Vi vil jo gerne på en og samme tid være en moderne men også sparsommelig skole. Vi er alle enige om, at der ikke skal spares på selve undervisningsdelen, og da vi har en skole, hvor forældre, lærere og andre ansatte gør rigtig mange ting selv og gerne går en ekstra kilometer for skolen, så kan vi også gøre mange ting, uden at det vælter os økonomisk. Vi har et mantra om, at vi gør det, der skal til plus lidt mere - og denne dedikation fra forældregruppen og de ansatte er guld værd for skolen, under streger skolelederen.

Skoleleder Kaj Risager har deltaget som lærer og leder i i alt fire jubilæer på friskolen, så han kender om noget til skolen udvikling og historik. Foto: Jim Hoff

Han sidder som chef for en veldrevet nu 60 år gammel skole, der er i god drift, har fin lokal opbakning.

- Vi har en rigtig fin skole her i Hedegård. 135 elever er fint, men da vi er berammet til 150 elever modtager vi gerne flere. Især i børnehaveklassen og i 0. klasse har vi plads til flere, og jo flere elever vi har, desto bedre er det for os økonomisk, konstaterer Kaj Risager.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Vejle

De får revet tøjet i stykker, holdt hovedet under vand og bliver puttet i en ligpose: - Mange har opdaget, at det er skræmmende i halloweenhovedstaden Vejle

Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Hedensted For abonnenter

Hedensted frygtes overset i kommende uddannelses-udspil: Langt mindre byer står til at få gymnasier

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video: Ung landmand giver unge sygeplejersker anatomi-undervisning: 'Man lærer meget ved at holde et hjerte i hånden'

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

VEJLE

De graver på Posthusgrunden - og ups: Så var 12.000 husstande i Vejle uden vand, og Trefors hjemmeside gik ned

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Annonce