Annonce
Rejser

Hollænder tester verdens gæstfrihed

Elbilen er en VW Variant - født med benzinmotor, men ombygget til elbil. Rækkevidden er cirka 200 kilometer per opladning, så der skal mange til, før Wiebe Waller sætter hjul på australsk jord.
VEJLE - Hvor langt rækker verdens gæstfrihed. Rækker den fra Holland til Australien.

Det tester en 29-årige hollænder det næste års tid. Wiebe Wakker er på vej fra sin hjemby Harlem tæt på Amsterdam til Sydney. Som udgangspunkt skal rejsen ske uden at han behøver finde tegnebogen og kreditkortet frem. Strømmen til elbilen plus mad og overnatning håber han at finde via de sociale medier:

- Målet er ikke Sydney. Målet er at gennemføre turen, siger Wiebe Wakker.

Vi sidder i det madpakkerum, der hører til Økolariet. Vejle Kommune har alerede været vært ved en sandwich, så frokosten er reddet. Strømmen og overnatningen er også på plads - ikke i Vejle, men i Århus 72 kilometer mod nord.

- Jeg er kommet til Vejle, fordi jeg har læst om byens resilience-projekt. Det ville jeg gerne se nærmere på, forklarer den netop uddannede event-manager. Rejsen er resultatet af hans afslutningsprojekt, der beskrev teorien i at rejse jorden rundt via kontakter på de socialde medier. .
Uden penge er Wiebe Wakker afhængig af, at andre vil give ham mad. I Økolariet fik han lov at smage på insekter i forbindelse med den aktuelle udstilling. Men kommunen var også vært ved en sandwich. fotos: Kaare Johansen
Annonce

Meget lang rejse

Bæredygtighed er nøgleordet for den lange rejse, der i luftlinje strækker sig over knap 17.000 kilometer. Og Wiebe Wakker har ingen planer om at bevæge sig i lige linjer. Tværtimod har hans rejse siden 15. marts allerede bragt ham til Belgien Tyskland, Italien og Schweiz.

Med 200 kilomteres rækkevidde per opladning, kræver det mange venlige verdensborgere, der er klar til at stille en stikkontakt til rådighed - og næsten lige så mange, der vil dele deres mad og hjem med en fremmed:
Annonce

Ud af komfortzone

- For en uge siden havde jeg vel tre sikre overnatninger i Danmark. Siden har mellem 30 og 40 meldt deres interesse. Den næste tid er jeg i Skandinavien - og det betragter jeg som min komfortzone med stort set samme kultur og levevis. Det bliver langt mere udfordrende, når jeg kører over grænsen i Finland med kurs mod Moskva og senere fra Moskva til Tyrkiet. På det stræk har jeg foreløbig kun en kontakt - og det er i Polen.

I Vejle har Wiebe Wakker ikke kun nydt godt af kommunens gæstfrihed. Han har også fået et indblik i den reseliens-strategi, som fylder meget i kommunens dagsorden i disse år.

Siden 2013 har Vejle været en af de 100 byer i netværket 100 Resilient Cities, sponseret af den amerikanske Rockefeller-fond. Og Wiebe Wakker rejser tydeligt imponeret fra Vejle:

- Jeg har set, at det kan lade sig gøre at aktivere folk omkring reseliens og bæredygtighed. Det behøver ikke at være store ord som blot bliver sagt uden at man kan se et resultat. Et af formålene med min tur er netop at vise, at bæredygtighed godt kan være cool, lyder det fra den eventyrlystne hollænder inden turen går videre til næste opladning på Green Tech Center på Nørremarken.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Charlotte blev overfaldet og truet med kniv: De psykiatriske patienter er blevet farligere

Annonce