Annonce
Vejle

Hospice åbnede vinduer og døre: 15-årige Freja spillede trompet for de døende

Freja Thomsen spillede nøje udvalgte værker som "Du kom med alt det der var dig" og "Du som har tændt millioner af stjerner". Foto: Mette Mørk
Frivillige er normalt et lyst indslag på Sct. Maria Hospice. Men i denne tid må de ikke komme ind på grund af smitterisiko. Det fik hospice- og sognepræst Inge Pilegaard Thomsen til at invitere musikalske gæster i haven.
Annonce

Vejle: Hver eftermiddag i denne tid triller personalet senge ud i haven og åbner samtidig vinduer og terrassedøre ind til stuerne.

Så kan patienter og pårørende på Sct. Maria Hospice bedre høre den musik, som skiftende gæster fremfører under åben himmel. Denne dag var det 15-årige Freja Thomsen, der under tunge skyer spillede på sin trompet.

Normalt sørger halvt hundrede frivillige for blomster og koncerter inde i huset, men det må de ikke i denne tid på grund af coronavirus og smitterisikoen.

- De frivillige er et meget vigtigt hjerteslag på hospice. Huset plejer at være fuld af liv, men nu er her stille. Det fik os til at tænke, at vi måtte gøre noget, og sammen med frivilligkoordinator Hanne Kaaberbøl besluttede vi at se om vi kunne arrangere nogle små udendørs koncerter, siger hospice- og sognepræst Inge Pilegaard Thomsen.

Hun stod så lille og fin og havde virkelig gjort sig umage. Det bevæger mig dybt, at et barn som hende ønsker at gøre en forskel for vores patienter på hospice.

Inge Pilegaard Thomsen, hospice- og sognepræst

Annonce

Gjorde sig umage

Hun ringede til sin voksne datter, der i dag bor i Aarhus og spiller masser af musik. Efter opkaldet lavede den unge kvinde et opslag på Facebook, som i hendes netværk spredte sig hurtigere, end de på noget tidspunkt havde forestillet sig.

- Det strømmede ind med tilbud om at komme her for at spille, hvilket var meget overvældende. Vi valgte dog indtil videre at takke ja til 15. Så vi har aftaler næsten alle dage frem til anden påskedag, og indtil videre har det været en stor succes, fortæller Inge Pilegaard Thomsen.

- Vi har haft fire forskellige indslag og så Frejas, som var meget rørende. Hun stod så lille og fin og havde virkelig gjort sig umage. Det bevæger mig dybt, at et barn som hende ønsker at gøre en forskel for vores patienter på hospice, tilføjer hun.

Annonce

Tiden er nu

Forinden havde hospice- og sognepræsten mødtes med pigen på parkeringspladsen, for hun måtte ligesom de fleste andre ikke komme ind i bygningen. De aftale lidt praktisk, og så spillede hun nøje udvalgte værker som "Du kom med alt det der var dig" og "Du som har tændt millioner af stjerner".

- Allerede nu kan jeg se hos patienterne, at musikken er dagens højdepunkt, og køkkenpersonalet gør også sit for at skabe en god oplevelse. De serverer kage eller boller med varm kakao. Der sker endelig noget igen efter nogle meget stille uger, hvor for eksempel sygeplejerskerne har knoklet for at lindre under andre forudsætninger og ikke mindst forsøgt at skabe lyspunkter, siger Inge Pilegaard Thomsen.

- For patienterne er det den sidste tid, og den kan ikke gøres om. Så den skal være så god som mulig. Deres tid er nu, for det er ikke sikkert, at der er mere efter coronaen, påpeger hospice- og sognepræsten.

Hospice- og sognepræst Inge Pilegaard Thomsen tog imod den 15-årige pige. Foto: Mette Mørk
Annonce

Kun de allernærmeste

De pårørende fylder ligesom de frivillige heller ikke det samme, som de plejer. Kun de nærmeste må komme på besøg, de må kun blive i et kvarter, og de skal stå op hele tiden.

Alternativt får de muligheden for at blive indlagt sammen med deres kære, men det betyder, at de slet ikke må forlade huset.

- De må gå en kort runde i haven. Vi følger myndighedernes anvisninger i denne tid, og det er hårdt for alle, men vi håber, at vi snart kan vende tilbage til det normale. Samtidig skal vi passe godt på patienterne og personalet, fortæller Inge Pilegaard Thomsen.

Personalet havde forinden trillet senge og kørestole ud i haven og åbnede samtidig vinduer og terrassedøre ind til stuerne, så alle 12 beboere havde glæde af tonerne. Foto: Mette Mørk

Køkkenpersonalet bidrog til den smukke oplevelse med boller og varm kakao. Foto: Mette Mørk
Freja Thomsen spillede nøje udvalgte værker. Foto: Mette Mørk
Freja Thomsen spillede nøje udvalgte værker for de indlagte og personalet på hospice. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det omstridte Waturu nedjusterer forventningerne: Negativ omtale får skylden

Annonce