Annonce
Vejle

Container-revolution i Vejle: Hov, hvor er 'småt brændbart'?

AffaldGenbrug afleverer årligt 3000 ton affald til forbrændingsanlæg, og Karin Storkholm (til venstre) ser muligheder for at nedbringe det tal, da en affaldsanalyse i viser, at 40 procent af dét affald, som kommunen kører til forbrænding, kan genanvendes. Foto: Mette Mørk
AffaldGenbrug flytter rundt på containerne på Vestre Engvej og har fjernet containeren til brændbart affald for at øge genbrugsgraden.

Vejle: Det er slut med at kaste affald i containeren til stort og småt brændbart på genbrugspladsen i Vejle.

En analyse af det affald, borgere smider til forbrænding, viser nemlig, at 40 procent af affaldet kan genanvendes.

Derfor har Vejle Kommunes afdeling for "AffaldGenbrug" nu ændret på rækkefølgen af containerne, opsat nye og fjernet containeren til "Stort og småt brændbart".

- Vejlenserne er allerede megagode til at sortere. Det er ikke, fordi vejlenserne ikke vil sortere, når vi ser 40 procent genanvendelige materialer til forbrænding. Det skyldes nok mere uvidenhed om, hvad der kan bruges igen. Og det er vores opgave at kommunikere, hvor affaldet skal hen, siger Karin Storkholm, der er projektleder i AffaldGenbrug.

Den nye indretning af genbrugspladsen skal gøre det lettere at sortere. Containerne i Vejle placeres nu ud fra, hvilke affaldstyper vejlenserne typisk kommer med. Så det første, du møder på pladsen, er containere til pap, flamingo, plastik og papir.

Derudover er en ny container til tekstiler dukket op, fordi 10-12 procent af materialerne i brændbart er tekstiler, der kan få nyt liv.

- Selv ødelagte og brugte tekstiler som tøj, sko og gamle karklude bruges til at fremstille nye tæpper og fungerer også som fyld til lydisolering af blandt andet bildøre, fortæller Karin Storkholm.

Det er ikke, fordi vejlenserne ikke vil sortere, når vi ser 40 procent genanvendelige materialer til forbrænding. Det skyldes nok mere uvidenhed om, hvad der kan bruges igen.

Karin Storkholm, projektleder, AffaldGenbrug

Græs og containere

Og hvad gør man så med cykeldæk, beskidte materialer og sammensatte skumtyper, når nu containeren til brændbart er væk? Her finder du som noget af det sidste containeren "Rest efter sortering".

AffaldGenbrug understreger, at den ikke skal ses som en erstatning for "brændbart". Sammen med containerne til deponi bliver den en af de sidste, du møder på pladsen. De er desuden gemt bag betonklodser, som borgerne skal rundt om for at nærme sig containerne.

- Vi vil gerne have, at brugerne først og fremmest tænker genanvendelse - lige fra traileren pakkes, til affaldet er afleveret. Derfor er 'Rest efter sortering' og 'Deponi' også nogle af de sidste containere, man møder, inden man kører ud af genbrugspladsen. Vi har placeret dem der, fordi vi gerne vil lægge vægt på, at de kun er til det affald, der ikke kan sorteres fra til genanvendelse, lyder forklaringen fra Yvonne Thagaard Andersen, afdelingsleder i AffaldGenbrug.

Mens containerne til affald, som graves ned eller brændes, gemmer sig bag betonklodser, vil de mange genanvendelsecontainere få kunstigt grønt græs omkring sig.

- I endnu højere grad vil vi gerne understrege, hvor godt det er at genanvende. Vi sparer jorden for en masse ressourcer ved, at vi hele tiden skal producerer nyt, fordi vi ikke genanvender. Derfor vil vi gerne gøre oplevelsen med at sortere lækker med græs og blomster, siger Karin Storkholm.

Annonce

Ekstra hjælp

Vejle er ikke den eneste kommune, som fjerner containere til brændbart. Også i Odense har man fjernet dem.

Selvom AffaldGenbrug fortsat er i gang med den nye indretning, tager vejlenserne allerede godt imod systemet, melder projektlederen.

- Det fører mange spørgsmål med sig, men når vi forklarer hvorfor, så forstår vejlenserne godt, hvorfor vi har flyttet rundt. Overordnet har folk været meget positive, og vi oplever, at de gerne vil være med til at øge genanvendelsen, siger Karin Storkholm.

I startfasen er genbrugspladsen ekstra bemandet for at hjælpe borgerne med den nye indretning.

En ny container til tekstiler. Her er man velkommen til både at aflevere slidte og ødelagte tæpper, klude, tøj, sko, men også tøj, som ikke fejler noget, kan man smide i. Det vil senere blive sorteret fra. Foto: Mette Mørk
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kendt erhvervsmand tabte i boligretten: Nu har hans lejer rettens ord for, at hun må blive boende - selv om han gerne vil rive det forfaldne hus ned

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder besøger Vejles dyreste og fineste restaurant: 'Efter Jens Vejmand kører det langsomt af sporet for mig'

Erhverv For abonnenter

Vejle-frisør skal bruge flere kvadratmeter: 'Jeg er klar til en ny mission' - salonen får nyt navn og flytter ud af baggården

Alarm 112

Halsgreb i Ørstedsgade: 40-årig skal i fængsel for at tage kvælertag på sin gæst

Kultur

Avisens tegner vinder prisen for Årets bladtegning: Se Putin tørre sved af panden

For abonnenter

10.000 kæmpemøller kan true Nordsøens sæler og hvaler: - Vi ved meget lidt om konsekvenserne

Vejle

Se video: De hænger 150 store, gule cykler op i gågaden: 'Det kommer til at se ret massivt ud'

Hedensted For abonnenter

Dansk energi-gigant har planer om endnu en stor solcellepark i kommunen: Her vil de lave strøm til 14.000 husstande

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Alarm 112

Så har man set det med: Der sad fem mænd i en tuk-tuk. Den ene sprang ud og ødelagde et nyplantet træ

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Erhverv

Succesfuld møbelsnedker får udstillingsvindue i Kirkegade: Thomas er vild med duften af træ. 'Siden jeg var barn, har det siddet dybt i mig'

Billund For abonnenter

Vorbasse Campings nye ejere har overtaget pladsen: - Vi føler slet ikke, at det er et arbejde

Erhverv

Placeringen er afsløret: Her kan du komme til at se den nye Tour de France-skulptur, som er skænket til Vejle af en række erhvervsfolk

Annonce