Annonce
Vejle

Container-revolution i Vejle: Hov, hvor er 'småt brændbart'?

AffaldGenbrug afleverer årligt 3000 ton affald til forbrændingsanlæg, og Karin Storkholm (til venstre) ser muligheder for at nedbringe det tal, da en affaldsanalyse i viser, at 40 procent af dét affald, som kommunen kører til forbrænding, kan genanvendes. Foto: Mette Mørk
AffaldGenbrug flytter rundt på containerne på Vestre Engvej og har fjernet containeren til brændbart affald for at øge genbrugsgraden.

Vejle: Det er slut med at kaste affald i containeren til stort og småt brændbart på genbrugspladsen i Vejle.

En analyse af det affald, borgere smider til forbrænding, viser nemlig, at 40 procent af affaldet kan genanvendes.

Derfor har Vejle Kommunes afdeling for "AffaldGenbrug" nu ændret på rækkefølgen af containerne, opsat nye og fjernet containeren til "Stort og småt brændbart".

- Vejlenserne er allerede megagode til at sortere. Det er ikke, fordi vejlenserne ikke vil sortere, når vi ser 40 procent genanvendelige materialer til forbrænding. Det skyldes nok mere uvidenhed om, hvad der kan bruges igen. Og det er vores opgave at kommunikere, hvor affaldet skal hen, siger Karin Storkholm, der er projektleder i AffaldGenbrug.

Den nye indretning af genbrugspladsen skal gøre det lettere at sortere. Containerne i Vejle placeres nu ud fra, hvilke affaldstyper vejlenserne typisk kommer med. Så det første, du møder på pladsen, er containere til pap, flamingo, plastik og papir.

Derudover er en ny container til tekstiler dukket op, fordi 10-12 procent af materialerne i brændbart er tekstiler, der kan få nyt liv.

- Selv ødelagte og brugte tekstiler som tøj, sko og gamle karklude bruges til at fremstille nye tæpper og fungerer også som fyld til lydisolering af blandt andet bildøre, fortæller Karin Storkholm.

Det er ikke, fordi vejlenserne ikke vil sortere, når vi ser 40 procent genanvendelige materialer til forbrænding. Det skyldes nok mere uvidenhed om, hvad der kan bruges igen.

Karin Storkholm, projektleder, AffaldGenbrug

Græs og containere

Og hvad gør man så med cykeldæk, beskidte materialer og sammensatte skumtyper, når nu containeren til brændbart er væk? Her finder du som noget af det sidste containeren "Rest efter sortering".

AffaldGenbrug understreger, at den ikke skal ses som en erstatning for "brændbart". Sammen med containerne til deponi bliver den en af de sidste, du møder på pladsen. De er desuden gemt bag betonklodser, som borgerne skal rundt om for at nærme sig containerne.

- Vi vil gerne have, at brugerne først og fremmest tænker genanvendelse - lige fra traileren pakkes, til affaldet er afleveret. Derfor er 'Rest efter sortering' og 'Deponi' også nogle af de sidste containere, man møder, inden man kører ud af genbrugspladsen. Vi har placeret dem der, fordi vi gerne vil lægge vægt på, at de kun er til det affald, der ikke kan sorteres fra til genanvendelse, lyder forklaringen fra Yvonne Thagaard Andersen, afdelingsleder i AffaldGenbrug.

Mens containerne til affald, som graves ned eller brændes, gemmer sig bag betonklodser, vil de mange genanvendelsecontainere få kunstigt grønt græs omkring sig.

- I endnu højere grad vil vi gerne understrege, hvor godt det er at genanvende. Vi sparer jorden for en masse ressourcer ved, at vi hele tiden skal producerer nyt, fordi vi ikke genanvender. Derfor vil vi gerne gøre oplevelsen med at sortere lækker med græs og blomster, siger Karin Storkholm.

Annonce

Ekstra hjælp

Vejle er ikke den eneste kommune, som fjerner containere til brændbart. Også i Odense har man fjernet dem.

Selvom AffaldGenbrug fortsat er i gang med den nye indretning, tager vejlenserne allerede godt imod systemet, melder projektlederen.

- Det fører mange spørgsmål med sig, men når vi forklarer hvorfor, så forstår vejlenserne godt, hvorfor vi har flyttet rundt. Overordnet har folk været meget positive, og vi oplever, at de gerne vil være med til at øge genanvendelsen, siger Karin Storkholm.

I startfasen er genbrugspladsen ekstra bemandet for at hjælpe borgerne med den nye indretning.

En ny container til tekstiler. Her er man velkommen til både at aflevere slidte og ødelagte tæpper, klude, tøj, sko, men også tøj, som ikke fejler noget, kan man smide i. Det vil senere blive sorteret fra. Foto: Mette Mørk
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Storfamilien Junkers tag er styrtet ned i regnvejret: - Tingene bliver nemmere af, at vi ikke sætter os ned og er kede af det

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Alarm 112

Nedrevet køreledning: Togtrafikken er gået i stå mellem Jylland og Fyn

Alarm 112

Slam! sagde det: Lastvognen var for høj til broen: Lyskryds sat ud af kraft

Vejle Boldklub

VB-træner Peter Sørensen er fortsat uden sejr; vi har spillet til mere, end vi fik

Børkop For abonnenter

Regnen var centimeter fra at ødelægge Danmarks smukkeste vandmølle: ‘Vi har råbt op om det siden 2017, men der sker ikke noget’

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Vejle

Silende regn er skiftet til byger: Højvandsvagten stod op klokken tre i nat for at tjekke en vigtig ting

Vejle For abonnenter

Vejlenserne bider til: Burgeren er vigtigere end klimaet i en uge, hvor højvandsvagten sover med gummistøvlerne på

Hedensted

Anders Bent gik fra 20 forskellige hjemmehjælpere om måneden til fem-seks: De kender mig bedre

Annonce