Annonce
Billund

Hug fra erhvervslivet: Billund falder voldsomt i erhvervsvenlighed

De lokale virksomheder er blevet mindre tilfredse med Billund Kommune. I Dansk Industris nyeste undersøgelse af erhvervsvenligheden, dumper Billund ned på en placering som nummer 26. Personen på fotoet har ingen relation til historien eller kritikken fra virksomhederne. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Lange sagsbehandlingstider, for få erhvervsgrunde og dårlig dialog med kommunen. Det er nogle af de kritikpunkter, som det lokale erhvervsliv retter mod Billund Kommune i en ny undersøgelse foretaget af Dansk Industri.

Billund Kommune: - Jeg har lige bedt om krisehjælp.

Sådan lød den umiddelbare reaktion fra borgmester Ib Kristensen (V), efter han havde set nærmere på Dansk Industris nyeste undersøgelse af erhvervsvenligheden i landets kommuner. Her er en række virksomheder blevet bedt om at forholde sig til en række spørgsmål, og svarene viser, at det siden sidste år er gået voldsomt tilbage for Billund Kommune.

I hvert fald indtager Billund en beskeden placering som nummer 26 blandt landets kommuner, mens det sidste år blev til en ottendeplads. Den lavere placering behager bestemt ikke borgmester Ib Kristensen (V).

- Det er noget skidt at falde så meget. Det er det ringeste, jeg kan huske, vi er endt, så det skal vi ind og analysere på for at se, hvad vi kan gøre bedre, siger han.

- Jeg har altid sagt, at det er et mål for os at ende i top-10 i diverse undersøgelser. Det har vi også altid gjort, men nu dumper vi så ud, og det skal vi have gjort noget ved, tilføjer Ib Kristensen.

Undersøgelsen fra Dansk Industri

59 virksomheder fra Billund Kommune har deltaget i Dansk Industris undersøgelse. Virksomhederne er alle inden for Dansk Industris brancher, som blandt andet er produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service

.

Besvarelserne repræsenterer 2915 private arbejdspladser, hvilket svarer til cirka 21 procent af de privat beskæftigede i kommunen.

93 ud af landets 98 kommuner har deltaget i undersøgelsen. Kun Langeland, Ærø, Læsø, Fanø og Samsø er udeladt, da de er for små til at indhente en tilstrækkelig mængde svar.

Sagsbehandlingstid

Billund Kommune bliver udpeget som landets bedste kommune inden for området skatter og afgifter, mens det inden for flere andre områder er gået voldsomt den forkerte vej.

- Jeg hæfter mig især ved spørgsmålet om sagsbehandlingstid, hvor vi ender som nummer 48. Det er ikke godt nok, og det er noget, vi selv kan gøre noget ved. I spørgsmål om infrastruktur og transport er vi meget afhængige af udefrakommende omstændigheder, men sagsbehandlingstiden kan vi selv gøre noget ved, siger Ib Kristensen, der inden for flere af de øvrige emner i undersøgelsen har vanskeligt ved at skjule sin undren over Billunds meget lave placering.

Udbuddet af erhvervsgrunde

Det skyldes ikke mindst kategorien "fysiske rammer", hvor virksomhederne udtrykker mindre tilfredshed med udbuddet af erhvervsgrunde, den lokale planlægnings hensyntagen til erhvervslivet samt den fornødne mobil- og bredbåndsdækning i området.

- Vi har erhvervsgrunde i alle områder. Vi har lige sat gang i udstykningen af nye erhvervsgrunde i Filskov, som var det eneste sted, vi var løbet tør. Vi har erhvervsgrunde til både svær og let industri og til lettere handel, så den er jeg lidt uforstående over for, siger Ib Kristensen, der heller ikke er begejstret for, at Billund Kommune får meget dårlige tilbagemeldinger fra virksomhederne, når det handler om dialog med kommunen.

Mangel på dialog

Når det kommer til dialogen mellem erhvervslivet og de lokale politikere samt kommunens formidling af væsentlig information, er der drøje hug til Billund Kommune. Også dette ærgrer borgmesteren.

- Vi er på virksomhedsbesøg, og vi har dialogmøder med håndværksfirmaer, så jeg synes, at vi prøver på det. Men det nytter jo ikke noget, at jeg synes det, hvis det ikke bliver opfattet sådan af erhvervslivet, siger Ib Kristensen.

70 procent af de deltagende virksomheder svarer, at de enten er tilfredse eller meget tilfredse med Billund Kommunes erhvervsvenlighed. Mindre end hver tiende virksomhed svarer, at den enten er utilfreds eller meget utilfreds med erhvervsvenligheden.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Mest læste

Annonce