Annonce
Børkop

Hummelmose har nået dagbogens mål

Peder Hummelmose havde aldrig planer om at overtage slægtsgården i Gårslev. Men ingen de fem søskende var interesseret, og i dag har familien ikke fortrudt »hjemkomsten«. - Foto: Michael Svenningsen
Annonce
I morgen runder Peder Hummelmose et skarpt hjørne. Landmanden i Gårslev og Venstre-politikeren, som er byrådets eneste borgerlige repræsentant valgt i gamle Børkop Kommune, fylder 50 år. Det er ingen alder at gøre status over et liv, hverken i landbruget eller politik. Alligevel har Peder Hummelmose netop haft anledning til at sætte nogle flueben i en 25 år gammel dagbog, som hans kone tilfældigvis fandt frem forleden. -Som unge var Bodil og jeg på en jordomrejse i halvandet år, og i den periode skrev jeg dagbog. På sidste side skrev jeg, hvad jeg gerne ville være, og nu kan jeg se, at jeg har opfyldt alle målene, fortæller den kommende fødselar. Peder Hummelmose skrev, at han ville være sælger. Det blev han midt i 80'erne, hvor han i tre år levede af at importere grise og sælge edb-udstyr til landbruget, blandt andet i samarbejde med den siden så kendte it-mand, Asger Jensby.
Annonce

Aldrig blevet genvalgt

Lokalpolitiker har han været i tre perioder, og som en af de få i landet kan han prale af at have siddet i tre forskellige byråd. -Da vi havde købt gård i Mogenstrup, der ligger mellem Skive og Holstbro, blev jeg valgt ind i byrådet i Vinderup, hvor jeg sad i 3,5 år. Siden flyttede vi hjem til Gårslev, og her sad jeg en periode i Børkops byråd. Nu sidder jeg i Vejle Byråd, så jeg har faktisk aldrig formået at blive genvalgt til det samme byråd. Men jeg håber, det sker denne gang. Selvom jeg altid har sagt, at politikere burde stoppe, når de fylder 50 år - så yngre kræfter kan komme til - vil jeg gerne være med lidt endnu. Nu har vi fået kommunen op at køre, og jeg kender både de geografiske og faglige områder, siger Peder Hummelmose. Unge har han også arbejdet med, selvom Bygballegård aldrig er bygget om til et hjem for utilpassede unge, som han drømte om engang. Som landmand producerer han 7000 slagtesvin og 280.000 kyllinger om året, og netop i det arbejde har han igennem årene haft lejlighed til på skift at ansætte 10 unge, som hver især har tumlet med personlige problemer. I det hele taget rummer Peder Hummelmose en stædighed og en evne til at sætte sig mål i livet. Han vil nødigt sidde som 90-årig og tænke på de ting, han aldrig fik prøvet. Det gælder både i det politiske liv, hvor målet om at komme i Folketinget glippede ved sidste valg - han fik 1200 personlige stemmer 4800 stemmer for lidt til at blive valgt ind. Men også i fritiden, hvor løberen for en del år siden satte sig som mål at gennemføre 10 maratonløb, inden han fyldte 50 år. Det nåede han i efteråret, mens han ikke længere ærgrer sig over nederlaget ved folketingsvalget.
Annonce

Troede til det sidste

-Jeg troede på det indtil valgaftenen, men det viste sig, at jeg ikke var kendt nok. Du får ikke sønderjyder til at stemme på politikere, der ikke selv er sønderjyde. Med mindre du er en kendis. Set i bakspejlet er jeg også glad for, at det ikke lykkedes. Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle nå det, og det er også det lokalpolitiske, jeg brænder for, siger Venstre-politikeren, der vender tilbage til den førnævnte jordomrejse. Han fortæller om den ældre new zealander, som parret mødte og lærte at kende på rejsen. Manden ville vædde på, at den unge dansker ville tage hjem og overtage gården og faderens 50 køer.
Annonce

Ment som advarsel

Ordene var ment som en advarsel og en opfordring til at prøve noget andet. Det var Peder Hummelmose også indstillet på. Alligevel sidder han nu på slægtsgården, hvor køerne godt nok er skiftet ud med grise og kyllinger. -Selvom han endte med at få ret, så har jeg det fint med, at vi endte med at overtage gården. Jeg har prøvet mange andre ting igennem årene, og jeg har nået målene. Jeg føler, at jeg som 50-årig har prøvet lige så meget som en 100-årig, siger landmanden, der også kan prale af titlen som far til tre døtre på henholdsvis 12, 16 og 19 år. Peder Hummelmose fejrer sin fødselsdag ved en privat fest om tre uger. Men på selve dagen har han valgt at »være derhjemme med kaffe på kanden«.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Midt i oprykningsfest: Minde om VB's storhedstid - og Brøndbys bratte fald - rykkes ned

Hedensted For abonnenter

Triax med stort underskud i årsregnskabet: - Det er vi ikke tilfredse med

Annonce