Annonce
Fredericia

Hun elsker at bo i bydelen, som nogen kalder 'rædselsfuld': - Det er et smukt sted

Marina Ludvig kan slet ikke forstå Facebook-kommentatorer, der kalder Kanalbyen for grim. Hun mener tværtimod, der er smukt, og at der også er valgt gode materialer til bygningerne. Foto Ludvig Dittmann
En politiker stemte nej. Og Kanalbyen fik masser af negative Facebook-kommentarer, da Fredericia Dagblad sidste uge skrev om et nyt byggeri. Vi opsøgte nogle beboere i den nye bydel og fandt blandt andre Marina Ludvig. Hun elsker at bo i Kanalbyen og er irriteret over de negative kommentarer. - Kom forbi og gå en tur i området, siger hun.

Fredericia: Er Kanalbyen ved at blive en "lukket mur" mod byen? Er området blevet "rædselsfuldt" med for høje og for tætte bygninger?

Facebook-kommentarer som disse irriterer 54-årige Marina Ludvig, som i knap to år har boet i en lejlighed i Kongens Punkt i Kanalbyen med sin mand.

- Her er smukt. Jeg kan virkelig ikke få øje på, at det skulle være grimt, siger hun.

Annonce

Kommentarerne kom, da Fredericia Dagblad i sidste uge skrev artikler om et nyt, bæredygtigt byggeri i Kanalbyen, som på højeste sted bliver på seks etager.

- Jeg synes, de skulle tage og komme herind, parkere bilen og gå en tur. Og se, hvor smukt, der er her. Jeg kunne tage et billede her hver eneste dag, fordi jeg synes, det er så dejligt her. Der findes ikke et smukkere syn end det, jeg får hver dag, når jeg går tur med hunden og kigger ned over kanalerne. Eller når man går her en mørk aften, og der er lys på broerne, siger Marina Ludvig.

Fredericia Dagblad er på besøg i den nye bydel til en snak med nogle beboere, efter at artiklerne om det kommende byggeri på grunden mellem Oldenborggade, Kongensgade og Fynsgade skabte stor debat.

Har lært at elske "vasketøjet"

Marina Ludvig og hendes mand er tilflyttere fra Strib, hvor de kom fra "ligusterhækken", som hun siger det. Via Boligkontoret Fredericia fik parret en af seniorboligerne i Kanalbyen. Ud over lejligheden er der gården, hvor der er luft, plads og i øvrigt fri passage fra Kongensstræde.

- Vi bor tæt, men det føler vi ikke, fordi vi har rummet herinde, siger hun og henviser til gårdmiljøet.

Kunstværket ”Det vi ikke ved det ved vi ikke” af billedkunstner Signe Guttormsen præger også gården. Værket, der refererer til den tidligere svovlsyrefabrik på grunden, har en installation med ophængte duge ned mod parkeringskælderen.

I gårdmiljøet i Kongens Punkt er der et kunstværk. Foto Ludvig Dittmann

- Vasketøjet har vi ikke været så vilde med, men vi har lært at elske det, lyder det med et smil fra Marina Ludvig.

Der findes ikke et smukkere syn end det, jeg får hver dag, når jeg går tur med hunden og kigger ned over kanalerne.

Marina Ludvig


74-årige Ole Stenderup har også boet i en af Kongens Punkts seniorboliger lige fra starten.

- Vi kommer aldrig til at bo et bedre sted, siger han og viser rundt i faciliteterne fra parkeringskælderen i bunden og op til de tre fælles terrasser, som seniorforeningens godt 40 medlemmer kan benytte til fælles arrangementer.

Annonce

Byg så meget som muligt

Ole Stenderup og hustruen var blandt de første til at flytte ind i byggeriet, og han glæder sig over områdets udvikling.

- Det gælder bare om at få bygget så meget som muligt hernede. For mig at se kunne de bygge op i 10 etager, siger Ole Stenderup.

Han bor til leje, men kan godt se udfordringen i, at der bygges højere end lokalplanen i første omgang beskrev.

- Det er selvfølgelig uheldigt for dem, der har givet seks millioner for en lejlighed, at de lige sætter en etage mere over, siger Ole Stenderup.

Ole Stenderup bor i Kongens Punkt og er glad for alle faciliteterne. Foto Ludvig Dittmann
Annonce

Må ikke blive en lukket mur

Det nye, bæredygtige byggeri på grunden mellem Fynsgade, Oldenborggade og Kongensgade kommer til at binde den nye kanalby sammen med den gamle bydel sammen. Også helt konkret ved at føre Kongensstræde helt ned til Kanalbyens byggerier.

Men ifølge Enhedslistens byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz kommer det nye byggeri ikke i mål med den opgave.

- Det er så vigtigt for mig, at Kanalbyen bliver en bydel, som inviterer byens borgere ind. Så det ikke bliver en lukket mur. Både i forhold til, hvor åbne facaderne er. Men det handler også om højde og udtryk, sagde hun ved byrådsmødet i mandag.

Stor kritik på Facebook

Kanalbyen fik mange kommentarer på Facebook, da Fredericia Dagblad skrev to artikler om et nyt byggeri i varierende højder, der på højeste sted bliver seks etager.

En af de få positive kom fra Lasse Lindberg:

- Vi lever ikke i 1950 mere, så der bygges anderledes og med nyt design kom nu over det ...Synes området er blevet pisse lækkert, og det har trukket folk ned på havnen, som før var helt død.

Omvendt mente Liberal Alliances kandidat Poul Rand, at:

- Det bliver Korskærparken 2.0 til Århus-priser. Det er et godt eksempel på en investor. der kører rundt med politikerne og derved kraftigt forringer det for de borgere, der har investeret ud fra en tidligere lokal plan, der ikke er særlig gammel.

- Område er blevet aldeles rædselsfuldt at se på. Bygningerne er blevet alt for høje og ligger alt for tæt, mente Lars Bøgebjerg, mens Helen M Steinthorsdottir kaldte det en fiaskobeslutning. 

- Alt det byggeri og planer på havnen har ødelagt det sidste grønne områder, der var ved havnen, al den charmerende vild vækst af planter, harer og dådyrene er væk og ikke andet end rustet jern og flere forskellige udsende på disse dyre boliger som nok aldrig bliver solgt eller lejet ud, skrev hun.

I Kanalbyen har der hele tiden været fuld politisk opbakning til alle projekter. Men ved den seneste lokalplan var der ”kun” 20 af 21 byrådsmedlemmer, der stemte ja. Enhedslistens Cecilie Roed Schultz stemte nej til den lokalplan, der baner vejen for det bæredygtige byggeri.

Annonce

Direktør: Vi har imødekommet ønsker

Tim E. Halvorsen, der er projektdirektør i Kanalbyen, ærgrer sig over, at der ikke længere er fuld politisk enighed om alle projekterne i den nye bydel.

- Jeg noterer mig hendes synspunkter, om end der er tale om et projekt, der har været bearbejdet i flere omgange for at imødekomme de synspunkter, der har været fra udvalgets side, siger Tim E. Halvorsen med henvisning til arbejdet i by- og planudvalget.

På dette område skal det nye, bæredygtige byggeri opføres af Realdania og Kanalbyen. Foto Ludvig Dittmann

Projektdirektøren understreger, at alle ønsker i udvalget er blevet imødekommet.

- Lavere byggeri, mere varieret byggeri, varierede tagformer med og uden tagterrasse og mere varieret arkitektur. Det er svært for Kanalbyen at pege på, hvad vi yderligere kunne have gjort, siger Tim E. Halvorsen og tilføjer:

- Jeg synes, jeg må melde hus forbi og sige, vi har gjort, hvad vi kunne for at lytte til borgerhenvendelser og drøftelser i udvalget. Vi har gjort os umage, og vi sprænger ingen vedtagne rammer i forhold til intentionen med Kanalbyen, siger direktøren, der betragter det som et stort aktiv for Kanalbyen at give plads til et bæredygtigt byggeri.

Hver dag nyder beboeren Marina Ludvig dette syn ned over kanalerne. Foto Ludvig Dittmann
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

KOMMENTAR For abonnenter

Lad mig sige det lige ud: Det er for åndssvagt ikke at værne endnu mere om 'de åndssvages' historie

Fredericia For abonnenter

Forsvarer placering af nyt teststed på Prangervej: - Vi sørger for god oversigt og parkeringspladser

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Hedensted

Kro og bodega ramt af flere corona-tilfælde: Besøgende opfordres til at blive testet

Annonce