Annonce
Livsstil

Hun elsker de huse, ingen vil købe

Alle fotos er uden mennesker. Der har dog sneget sig et par katte ind hist og her. Foto fra bogen

Kan Udkantsdanmark blive til kunst? Udstiller man triste skæbner, når man viser de huse, som ejendomsmæglerne har svært ved at komme af med? Kvinden bag bogen "Til salg" mener, at der er meget poesi at hente i danskernes hverdag.

Annonce

- Idéen kom, da der var debat om Udkantsdanmark og de usælgelige huse, samtidig med, at jeg surfede boligsider med overvejelser om at flytte for at få mere luft og mindre boligudgifter end i Københavnsområdet, fortæller Jutta Marie Jessen, som er cand.mag. i dansk og kunsthistorie.

Da hun først gik i gang med at kigge på ejendomsmæglernes huse i den kategori, der går fra 0 kroner til 500.000 kroner, blev hun ført ind i et univers, der berørte hende.

Det blev til bogen "Til salg", som lige er udkommet. Bogen er en samling af fotos fra ejendomsmæglere i hele landet. Og med nogle af teksterne, som ledsager husene de steder, hvor landsbyboerne er teknisk insolvente og sikkert aldrig får mulighed for at flytte.

Det kan lyde, som om man er trådt ind i et Helle Helle-univers, hvis Helle Helle var på syre:

"Der er slagter, velfungerende brugsforening, skole (0.-6. klassetrin), kirke, idrætshal, to fitnesscentre, to solcentre, to frisører, mekaniker, stort forsamlingshus, hyggeligt værtshus og alt i alt, hvad der kræves for at komme igennem dagen."

Alle fotos skulle cleares med ejendomsmæglerne og sælgerne, for selv om mange mennesker har den hobby at kigge på huse på nettet, selv om de ikke skal købe, er det noget andet, når billederne samles i en bog, vi alle kan kigge i.

Det er befriende at se sprækkerne og sårbarheden, mener kunstneren Jutta Marie Jessen. Foto fra bogen
Annonce

Mere menneskeligt end Bo Bedre

- Der var en del dødsboer, og der sagde advokaterne oftest nej. Der var også en ejendomsmægler, som ville have, at jeg skulle vise en anden og mere positiv side af hans område. Han var nervøs for, om jeg ville lave en nedladende udstilling af triste skæbner. Men det synes jeg ikke, at det er. Bogen afspejler mange livssituationer, som både kan være kærlige og sørgmodige eller på andre måde er følsomme. Dem har vi jo alle sammen, og det er det, der gør det så menneskeligt. Det er en del af virkeligheden, som er vigtig at formidle. Og som du ikke får, hvis du ser på hjem i Bo Bedre. I begge tilfælde handler det jo egentlig om at performe, men det er på to meget forskellige planer. Jeg har valgt de billeder, der taler til mig. Det kan være, fordi puden er banket og sat så fint i sofaen, fordi huset skal sælges, eller fordi nogen har givet op midt i et malerprojekt, og jeg kan identificere mig fuldstændig med begge dele, fortæller Jutta Marie Jessen.

Man ser et hjem med et vindue med udsigt til en væg lige overfor. Der er rum med symbolsk blændede og blokerede døre og utrolig mange rum med falsk træ på væggene. Men hvordan undgår man at gøre grin med den fattigste del af vores land, når man viser det frem?

- Liggetiderne på disse huse er ekstremt lange - og der er en sårbarhed i billederne, synes jeg. Vi kender jo ikke historierne bag de enkelte billeder, og det er heller ikke tanken med bogen. Jeg arbejder i forvejen med dokumentargenren og radiomontager, hvor man tager noget fra virkeligheden og giver det en anden plads i en ny sammenhæng. Det er det samme med disse fotos fra ejendomsmæglere. Pludselig bliver de også til fortællinger og til et stykke danmarkshistorie, der fanger en speciel virkelighed og en generation af genstande, der forsvinder fra vores hjem, siger Jutta Marie Jessen.

I bogen er der en svag overvægt af hjem med gardisetter og lysekroner i lavloftede stuer. Men griner man ad de blå platter, skal man huske, at dette er også Danmark. Her bor de mennesker, man engang mødte på storebæltsfærgen, men som forsvinder fra os i takt med, at vi i ringere grad behøver mødes med folk, der ikke er som om selv. Her bor de, der kun er i nyhederne, hvis der er sket en ulykke, eller der skal laves en voxpop på en død gågade i provinsen. Og det er ikke kattebakken direkte under spisebordet, det er ikke fugtskjolderne og det tarvelige tapet, der gør ondt. Det er det modsatte. Det er, når man kan se drømmen om at gøre hjemmet til et slot.

Mange af de boliger, der er med i bogen, er nærmest umulige at sælge, fordi de ligger meget langt fra større byer. Jutta Marie Jessen er især glad for dette hjem, hvor puderne er puffet og alt er gjort klart til en eventuel køber. Foto fra bogen.  
Annonce

Voyeuristisk hobby

Men er der ikke også noget voyeuristisk i at kigge ind i disse hjem?

- Jo. Det er gået op for mig, hvor mange jeg kender, der læser boligannoncer uden at skulle købe noget. Fordi der er en nyfigen interesse i at se, hvordan andre bor. Der er på en måde noget grænseoverskridende over det, men omvendt interesserer vi os også bare for hinanden, og det er der vel ikke noget galt i. Det er befriende at se sprækkerne og sårbarheden. Og jeg har da stenet over, hvor vildt det i virkeligheden er, at vi alle kan sidde og kigge ind i alle de her hjem på nettet. Hvis du lægger mærke til det, så ser man sjældent meget interiør i husene i den dyreste prisklasse. De rigeste boligejere er nok mere påpasselige med, hvad de viser frem, på grund af risikoen for indbrud, siger Jutta Marie Jessen og tilføjer, at mange af billederne minder hende om hendes egne bedsteforældres hjem i Jylland.

- Jeg kan blive helt varm indeni, når jeg ser et foto af et hus, som stadig har træk og slip. Der er meget nostalgi i at se hjem med fastnettelefoner, spolebåndoptagere eller store fjernsyn, siger hun.

Selv er Jutta Marie Jessen senest flyttet fra Nørrebro til Hellerup, og det har gjorde hende endnu mere opmærksom på, hvor meget fokus der er på, hvor man kommer fra.

- Der er enormt meget identitet i, hvor man bor. Før, når jeg sagde, at jeg boede på Nørrebro, kunne jeg se, at nogle tænkte: "Nå, o.k., hun er sådan en!" Og når jeg nu siger min 2900-adresse, tænker de måske: "Nå, hun er sådan en!" Men jeg er jo sådan set den samme.

Et af de mere rørende fotos i bogen. For hvem er Marie og Tage, og hvorfor skal de flytte? Foto fra bogen
Det er gået op for Jutta Marie Jessen, hvor mange hun kender, der læser boligannoncer uden at skulle købe noget. Hun har lavet bog om ejendomsmægleres billeder fra usælgelige huse. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Nogle huse er ryddet meget op, inden ejendomsmæglerens fotograf skal komme. Andre har måske ikke overskud eller synes ikke, det er nødvendigt. Foto fra bogen 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

VB siger farvel til forsvarsspiller

Vejle

Smittetrykket ligger stabilt i Vejle: Det ser værre ud på den anden side af kommunegrænsen

Annonce