Annonce
Fredericia

Hun er netop kommet igennem et kræftforløb - nu cykler hun til Paris

Det koster ca. 25.000 kroner for den enkelte at deltage i Team Rynkeby. Pengene går blandt andet til cykel, udstyr, tøj og hotelophold under den1200 kilometer lange cykeltur til Paris. Hver en krone er godt givet ud, mener Helene Waltersdorph, der arbejder som pædagog og er mor til fire. Foto: Marianne Husted
Helene Waltersdorph har haft stor succes med at sælge tasker af eget design til fordel for børn med kritisk sygdom. I år cykler hun sommerens 1200 km lange tur med Team Rynkeby Trekanten.
Annonce

Fredericia: Helene Waltersdorph er løber. Hun har aldrig cyklet. Alligevel besluttede den 46-årige pædagog for at melde sig til årets Team Rynkeby Trekanten, og hun var også heldig at blive optaget på holdet.

Hun er heller ikke den, der har prøvet at rode med cykelslanger eller ordne børnenes cykler.

- Jeg er mere sådan en, der hækler, siger moren til fire, der har været i intensiv træning de seneste måneder for at kunne klare sommerens 1200 kilometer lange strabadserende tur til Paris.

Team Rynkeby

Team Rynkeby kører til Paris for 18. gang fra den 29. juni til den 6. juli 2019.

2100 cykelryttere og 500 hjælpere deltager, fordelt på 54 lokale hold fra syv lande: Danmark, Sverige, Norge, Finland), Færøerne, Island og Tyskland.

Team Rynkeby blev stiftet i 2002 af 11 motionsryttere med tilknytning til Rynkeby Foods.

De indsamlede midler går ubeskåret til børn med kritiske sygdomme. I Danmark er det Børnecancerfonden og Børnelungefonden.

Team Rynkeby i Danmark kunne i 2018 donere knap 29,4 millioner kroner til de to formål.

Annonce

Ramt af kræft

Men hun kender alt til kræft. Hendes to ældste bør har hver især haft en nær ven, som har tabt kampen til kræft. Den ene var Line Strini. Et af hendes citater står skrevet på Team Rynkeby Trekantens cykeltrøjer: ”Du kan ikke lukke mørket ude, men du kan lukke lyset ind”.

Selv blev hun ramt af brystkræft i 2017. Hun var været igennem den store omgang med operation, kemoterapi og stråler. Hun har tidligere tænkt på at melde sig til Rynkeby-løbet, og da behandlingen var overstået i 2018, gjorde hun sine tanker til alvor.

Annonce

Populære tasker

Og det har været en hel ny verden at træde ind i for hende. Den første bekymring var, hvordan hun skulle få skaffet minimum 25.000 kroner til Børnecancerfonden, som man forpligter sig til.

- Jeg har jo aldrig før prøvet at skulle skaffe sponsorater, siger hun, der har fuldtidsarbejde i autismeafdelingen på Frederiksoddeskolen.

Men en dag sagde en veninde til hende: "Du er kreativ. Du kan designe en taske, og så skaffer jeg stoffet".

Det blev til en indkøbstaske med navnet Helene Waltersdorph, syet af stof, som veninden med sit firma A2home får produceret i Indien. Inden jul fik Helene Waltersdorph bestilt 400 tasker og aftalt med blandt andet børnetøjsbutikken Amoc, at de kunne være udleveringssted.

Det tog 14 dage, og så var taskerne til 100 kroner stykket solgt. Det gav en nettofortjeneste til sagen på 23.000 kroner. Siden er hun fået en ny sending på endnu 400 tasker, hvoraf der er omkring 20 tilbage.

Helene Waltersdorph fik sine Facebook-venner til at være med til at vælge stof til den taske, som hun har designet og sat i produktion til fordel for kritisk syge børn, som Team Rynkeby støtter. Foto: Marianne Husted
Annonce

Blod på tanden

Successen med taskerne gav hende blod på tanden. Hun begyndte at søge sponsorater. Hun har bl.a. fået ejendomsmægler John Frandsen til at få sit navn på hendes tur-trøje. Det koster alene 20.000 kroner. Andre sponsorer er Thorstein Nielsen, Egil Rasmussen, Ø.S.M. Smedeforretning, M & M Stilladser, Daiking med flere, så hun nu er oppe på på 120.000 kroner til gavn for alvorligt syge børn.

Hun stiller som de øvrige ryttere også op som frivillig til fordel for Rynkeby-sagen. Blandt andet har hun solgt øl på Vejle Stadion, og i kommende weekend skal hun være med til at passe en stand på Shopping Bazar i MesseC.

Helene Waltersdorph har aldrig før dyrket længere cykelture. Til gengæld har hun løbet meget og gennemført flere halvmaraton-løb. Og hun er sådan sat sammen, at når hun beslutter sig for noget, så gennemfører hun det også. Foto: Marianne Husted
Annonce

At cykle på hold

Indsamling af penge var ikke eneste udfordring, viste det sig. At cykle på et hold er også noget, man skal lære. Alene at skulle cykle med click-sko for allerførste gang, var en overvindelse.

- Der er helt faste regler, vi skal overholde, da vi kører kolonnekørsel, siger hun.

F.eks. skal man have styr på kommandoer som "Se op", "Forfra" og "Bagfra". Helt ufarligt er det heller ikke, men selv når biler kører tæt på, vinker en Rynkeby-cyklist altid venligt til bilisten.

Annonce

Træning, træning og træning

Helene Waltersdorph har gået til spinning i motionscenter hele vinteren. Hun har slidt på sin nye mountain bike. Og nu er hun godt i gang med at prøve kræfter med de længere distancer. I sidste uge kørte hun 107 kilometer. På lørdag trækker hun i gul hjelm og cykeltøj, når hun skal cykle 140 kilometer i forbindelse med Grejsdalsløbet.

Og selv om hun sommetider spørger sig selv: "Hvorfor gør jeg det her", ja, så ved hun med sig selv, at hun har en indre styrke, som får hende til at gennemføre det, hun sætter sig for.

Annonce

Tid til familie

Helene Waltersdorph er ikke i tvivl om, at det bliver en meget intens oplevelse at cykle sammen med de andre til Paris, hvor de fleste dagsdistancer er på 200 km.

Men den bliver ikke gentaget lige med det samme, har hun lovet sin familie, for hun bruger meget af sin fritid på det lige nu, selv om der også er rigeligt andet at se til. For eksempel er familien netop flyttet i nyt hus med stor have, og der er også en konfirmation på programmet.

Heldigvis er der fuld opbakning fra mand, børn og veninder, som træder til, når det kniber med at få enderne til at nå sammen.

Og hun har i øvrigt også planlagt, hvad hun vil gøre, hvis der skal skiftes slanger undervejs:

- Jeg har hørt, at vores ledsagende servicehold rigtig godt kan li' skolekridt, så det tager jeg med i rigelige mængder, griner Helene Waltersdorph, som også ser det som en personlig sejr at kunne gennemføre dette løb, selv om hun har været igennem et hårdt sygdomsforløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Vejle For abonnenter

Oprykningsfest blev sparket i gang på Lucky’s: - Lykkeligere kan man ikke være

Annonce