Annonce
Danmark

Hun får flertal for lov mod stalking efter 11 års politisk kamp: - Jeg er er svært godt tilfreds

SF's retspolitiske ordfører i Folketinget, Karina Lorentzen, har i 11 år foreslået, at stalking bliver ulovligt og strafbart. Nu har Retsudvalget - inklusive regeringspartiet Socialdemokratiet - pålagt regeringen at udforme en stalkinglov for første gang. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Folketingets retsudvalg har i enighed pålagt regeringen at udarbejde en lov, der gør stalking kriminelt og strafbart. Hvert år oplever 100.000 danskere at blive chikaneret og forfulgt, viser opgørelse fra Justitsministeriet.
Annonce

Stalking: Systematisk og vedvarende chikane og forfølgelse, kendt som stalking, bliver nu kriminelt og en del af straffeloven. Folketingets retsudvalg har pålagt regeringen at udfærdige en lov, som for første gang gør stalking forbudt.

Partierne bag beslutningen i Retsudvalget er Socialdemokratiet, SF, Radikale, Enhedslisten, Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative.

I henvendelsen til regeringen skriver Retsudvalget, "at lovforslaget til en stalkingsparagraf skal ligge i næste folketingssamling 2020-2021".

Det er SF's retsordfører, Karina Lorentzen, der har bragt forslaget på bane.

- Jeg er svært godt tilfreds, men det har også kun taget 11 år. Da jeg foreslog det første gang, havde vi en borgerlig regering, som i stedet besluttede, at stalkere skulle kunne tildeles et polititilhold.

- Det var dog noget, men det har siden vist sig, at det er et langsommeligt og ikke særligt effektivt middel. Derfor er det et stort fremskridt, at vi nu kan se frem til en lov, der både definerer og kriminaliserer stalking og tilknytter en strafferamme, siger Karina Lorentzen.

Annonce

- Det er et kæmpe skridt

Hun havde også foreslået andre elementer  i en kommende lov, blandt andet mulighed for  behandling af stalkerne og modeller for, hvordan forskellige myndigheder skal samarbejde, når en stalkingsag opstår.

Her er der ikke klar enighed mellem partierne, så disse dele er sendt til nærmere belysning i udvalgsarbejde.


Jeg er svært godt tilfreds, men det har også kun taget 11 år. Da jeg foreslog det første gang, havde vi en borgerlig regering, som i stedet besluttede, at stalkere skulle kunne tildeles et polititilhold.

Karina Lorentzen, MF (SF), retsordfører


- Så må vi se hvor meget, der kommer ud af det og med i det endelig lovforslag, siger Karina Lorentzen.

Ifølge Justitsministeriets forskningskontor bliver 100.000 danskere ramt af stalking på årlig basis. Derfor kalder den politiske udvikling jubelen frem hos direktør i Dansk Stalking Center, Lise Linn Larsen

- Jeg er sindssygt glad på alle disse stalkingudsatte menneskers vegne. Det er et kæmpe skridt i den helt rigtige retning. Det giver store forhåbninger om, at vi nu for alvor kan gøre noget effektivt for at få stoppet stalking, siger Lise Linn Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Corona-alarm i Vejle: Nu stemmer styrelse dørklokker i de mest belastede områder

Hedensted For abonnenter

Anja havde en svær tid som gravid og fødte 3,5 måned for tidligt: Nu er hun selvstændig fertilitetsrådgiver

Annonce