Annonce
Danmark

Hun faldt af den grønne gren - nu søger hun om julehjælp

Suzette Witthøft mistede et fleskjob på grund af coronakrisen. Det gør ondt økonomisk, ikke mindst i julen. Foto: Flemming Mønster
Coronaen har gjort en slem økonomi værre for mange. Til dem hører Suzette Witthøft, som af samme grund er med i det rekordstore felt af ansøgere til julehjælp fra Dansk Folkehjælp i år. Se, hvordan du kan hjælpe - eller selv få hjælp - til at redde julen.
Annonce

Julehjælp: Engang var alting så materielt og økonomisk ubekymret. Suzette Witthøft levede med sin daværende mand på en gennemsnitlig grøn gren med fin indkomst, et velsmurt liv, hvor intet rigtigt manglede, og om sommeren gik ferien til Grækenland eller Cypern eller Korsika eller andre steder nede i de varme lande.

- Vi havde intet at klage over, absolut intet, siger Suzette Witthøft.

Men så gik det galt. En mangeårig spiseforstyrrelse i kombination med et stort pres i hendes arbejde som grafisk designteknolog endte i en flerårig depression og deraf følgende arbejdsløshed.

Forholdet overlevede ikke, og alt i alt har det ændret tilværelsens økonomiske fundament.

- Det er blevet vanskeligt at få enderne til at nå sammen, siger Suzette Witthøft.

Annonce

God oplevelse

En ny kæreste hjalp ikke livet videre. Ifølge Suzette Witthøft smuttede han, da forholdet blev suppleret med et barn.

Hun er i dag 43 år, bosat i Bindslev i Vendsyssel, enlig mor til Freja på 17 måneder og med i feltet af ansøgere til hjælp til julemad og julegaver hos organisationen Dansk Folkehjælp.

Kombinationen af sygdom, personlig modgang og økonomiske genvordigheder har gjort livet besværligt. Sidste år søgte hun, og fik, julehjælp hos Dansk Folkehjælp. Her fik hun også et sommerferieophold i år sammen med lille Freja i Vigsø Feriecenter ved Hanstholm - lige deromkring, hvor Olsen-banden i sin tid drønede rundt i en tysk bunker.

- Bare det, at være sammen med andre, der vidste, hvad det vil sige ikke at have for meget, var en god oplevelse, siger Suzette Witthøft.

Annonce

Coronaen tog jobbet

Nu er hun igen blandt ansøgerne til julehjælp. Det er, tyder henvendelserne på, omkring 15.000 enlige forsørgere i år. Det er ansøgerrekord.

Ifølge generalsekretæren i Dansk Folkehjælp, Klaus Nørlem, har 46 procent af ansøgerne til julehjælpen fortalt, at coronaen har forværret deres økonomiske situation. 4,5 procent af dem søger julehjælp, fordi de har mistet deres arbejde på grund af pandemien, fortæller de.

Suzette Witthøft havde aldrig forestillet sig, at hun og datteren Freja skulle få behov for at søge julehjæp. Foto: Flemming Mønster

Også for Suzette Witthøft har coronakrisen gjort tilværelsen økonomisk vakkelvorn. Hun var godkendt til et fleksjob i turistbranchen, men jobbet glippede på grund af pandemien.

- Jeg tænkte, at i år blev julen til at overkomme uden hjælp. Men nu ... forskellen er op mod 3000 kroner om måneden efter skat. Det er et stort beløb i min økonomi, siger hun.

Annonce

Nedladende reaktioner

Tilbage i hendes økonomisk ubekymrede fortid var håndsrækninger til mindrebemidlede ikke noget, hun skænkede en tanke.

-  Det skal ikke forstås sådan, at jeg havde noget imod mennesker med behov for hjælp, tværtimod faktisk. Jeg har aldrig været fordømmende, som nogle er. Men jeg har heller aldrig tænkt, at jeg en dag skulle være en af dem, siger Suzette Witthøft.


Jeg er arbejdsløs, jeg er 43 år, jeg fødte i en sen alder, jeg er enlig, og jeg er overvægtig. Jeg har alt det, der skal til for at påkalde mig de skæve blikke.

Suzette Witthøft, julehjælpsansøger


Den fordømmelse, hun taler om, har hun nu selv oplevet brudstykker af.

- Der har været nogle gange, hvor der er blevet set skævt til mig, og hvor der også er faldet et par bemærkninger: "Nå, er du nu en af dem?"  - eller: "Ka' du ikke bare tage dig sammen?".

Suzette Witthøft er alene med datteren Freja på 17 måneder. Foto: Flemming Mønster

Hun er  bevidst om, at hun ved at stå frem her i avisen risikerer flere nedladende reaktioner.

- Den risiko må jeg løbe, for indsamling til julehjælp er en vigtig sag. Men jeg kan godt se det - jeg er arbejdsløs, jeg er 43 år, jeg fødte i en sen alder, jeg er enlig mor, og jeg er overvægtig. Jeg har alt det, der skal til for at påkalde mig de skæve blikke.

Annonce

Dem med mindst giver mest

Forleden oplevede hun det på en lidt anden måde, da hun havde meldt sig som indsamler hos Dansk Folkehjælp.

- Der var virkelig mange, der havde travlt med ikke at se mig, altså lade som om, at de ikke så mig. De strøg hurtigt forbi med blikket kunstigt rettet et helt andet sted hen.

- Men der var også dem, der så anderledes på det. Det slog mig, at det var dem, der ikke selv havde for meget at gøre godt med, som bidrog mest, siger Suzette Witthøft.

Sådan hjælper du - og sådan søger du

Dansk Folkehjælp samler penge ind til julehjælp til fattige og udsatte familier. Med forventet 15.000 ansøgere er indsamlingsbehovet 22,5 millioner kroner. Modtagerne får gavekort for i alt 1500 kroner til køb af madvarer og julegaver til familiens børn.

Modtagerne af julehjælp skal være enlige forsørgere på overførselsindkomst og have hjemmeboende børn under 18 år. For at sikre disse kriterier skal alle modtagere godkendes af deres bopælskommuner.

De, der ønsker at søge om julehjælp i år, skal gøre det senest mandag 30. november via dette link: https://ansogning.folkehjaelp.dk/

Der er flere muligheder for at bidrage til julehjælpen:

  • Via hjemmesiden Folkehjaelp.dk.
  • Indbetaling via Mobile Pay til 13 221.
  • Man kan sende SMS til 1999 og støtte med 150 kroner. Skriv: ”julegave”.
  • Bankoverførsel på reg. nr. 5301, konto 0000 333 666. Her skal man mærke sit bidrag: ”Julegave”.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Konspirationsteorierne er for alvor kommet til Vejle: 'Jeg kunne bare ryste på hovedet'

Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce