Annonce
Egtved

Sarah kunne have truffet det 'lette valg' som alle veninderne: Men hun vil hellere have skidt i håret

Steffen Jørgensen (til venstre), indehaver af SJ Have/Graveservice, elsker, når han kan se, at de unge mennesker trives og kommer videre med deres valg i livet. I år har han blandt andet haft 16-årige Sarah Svaneby og 16-årige Niklas Sloth under sine vinger i virksomheden, hvor både det praktiske og det menneskelige vægter højt. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
For nylig har 16-årige Sarah Svaneby været i praktik hos SJ Have/Graveservice. Hun var skoletræt men også modig og ikke bange for at gå mod strømmen i en branche, hvor der ellers ikke er mange piger at finde.

Ny Nørup: - Jeg satte hende bare i gang med at bruge en pladevibrator, og det varede da heller ikke længe, inden hun fandt ud af, at det kunne hun jo godt styre. Der er ikke nogen grund til, at piger ikke kan være en del af vores branche, lyder det fra Steffen Jørgensen, der i år blandt andet har haft den 16-årige Sarah Svaneby under sine omsorgsfulde og faglige vinger.

Steffen Jørgensen er indehaver af SJ Have/Graveservice, men han er meget mere end det. For han ejer også et hjerte, der banker for at gøre en forskel for skoletrætte unge mennesker, der har brug for nyt mod på sig selv og leder efter den rigtige retning i livet.

For godt et år siden bragte avisen en artikel om samme mand, i samme virksomhed og med samme mission. Men det her er en historie, der nu godt et år senere, fortjener en opfølgning.

Annonce

Spørgsmålet er nemlig om 16-årige Niklas Sloth, der dengang havde brug for en som Steffen Jørgensen i sit liv, har fundet vejen frem. Og mon Steffen Jørgensen har holdt fast i sin drøm om at hjælpe flere unge mennesker ud over stepperne.

En pige kom forbi

Og ja, der er sket mere. Steffen Jørgensen har holdt fast i drømmen om at gøre en forskel for flere, og Niklas Sloth har fundet nye veje. Hans historie vender vi dog tilbage til senere i artiklen.

- Jeg har faktisk fået et godt samarbejde op at stå med Fårupgård Ungecenter, og derfra har de haft sendt et antal unge mennesker ud til mig, hvor de i forskellige perioder har været i praktik. Vejle Kommune har også sendt nogle ud til mig, men det har vist sig ikke at være så nemt, for blandt andet har de udsendte været noget ældre, og så skulle jeg lønne dem, også selvom de ikke dukkede op, siger Steffen Jørgensen.

Og han tilføjer:

- Og så har jeg haft en ung pige i praktik. En dag stod Sarah sammen med sin far her i porten på værkstedet og spurgte, om der måske kunne være en mulighed for, at hun kunne få lov til at komme i erhvervspraktik hos mig. Det sagde jeg ja til, og nu har det vist sig, at det at have en pige på værkstedet har gjort mig meget klogere, konstaterer Steffen Jørgensen.

Han forklarer, at praktikanten Sarah Svaneby blandt andet viste ham en en helt ny tilgang til det med at gå i gang med opgaver, der ellers kan virke trælse eller uoverkommelige.

Normalt kan jeg selv, og også andre her i firmaet, gå og bande og svovle over at skulle løse nogle trælse opgaver, men sådan er det ikke med Sarah

Steffen Jørgensen, virksomhedsindehaver

- Normalt kan jeg selv, og også andre her i firmaet, gå og bande og svovle over at skulle løse nogle trælse opgaver, men sådan er det ikke med Sarah. Hun går bare i gang, stiller en masse spørgsmål, hvis der er noget, hun ikke kan finde ud af, og så udfører hun opgaven. Det kan da godt ske, at hun så bagefter siger, at det var en hård opgave, men hun gjorde det, og samtidig fandt hun ud af, at hun godt kunne, selvom det måske var svært. Og den tilgang til tingene kunne vi andre nok godt lære noget af, fortæller Steffen Jørgensen.

Annonce

Vi kan altså også

Sarah Svaneby var blevet skoletræt, og hun havde brug for, at der skulle ske noget andet.

- Jeg kunne have taget det "lette" valg og bare gøre det samme som mine veninder, nemlig gå på gymnasiet. Men hvorfor skulle jeg dog gøre det, for jeg kan jo ikke bruge det til noget, når jeg er meget mere interesseret i at bruge mine hænder og er vild med det med maskiner, lyder det fra Sarah Svaneby, som samtidig bringer en opfordring til andre unge piger:

- Som pige kan man godt føle, at man ikke er velkommen i denne her branche, men man skal altså bare springe ud i det, og så bare gøre det. Jo, man kan da godt komme til at tænke "hvad nu hvis de siger nej, og at de ikke synes, at en pige er så stærk", men vi kan jo altså også bidrage med rigtig meget, pointerer den unge Sarah.

Niklas Sloth har både været i praktik og har været ansat hos Steffen Jørgensen. Nu er han kommet videre i livet, hvor han har fået lov til at arbejde i sin fars virksomhed og skal på landbrugsskole til næste år - men bliver ved med at komme tilbage i ny og næ hos SJ Have/Graveservice. Foto: Mette Mørk

Hendes praktikperiode hos Steffen Jørgensen er for længst afsluttet, men Sarah Svaneby fik det, hun kom efter, og mere til:

- Det har hjulpet mig med at finde vejen at være hos Steffen, for der har været mulighed for at arbejde med både maskiner og med det udenfor, og her kan man snakke om alting med Steffen. Han har virkelig gjort en forskel for mig, fortæller Sarah Svaneby.

Og Steffen Jørgensen tilføjer:

- Det har været en fornøjelse at have Sarah i praktik. Hun har taget alle udfordringerne op på en rigtig god måde. Hun er ikke bange for at tage fat, og ellers har hun sørget for at stille en masse spørgsmål. Hun er godt tænkende. Sarah har blandt andet kørt minilæsser, repareret maskiner, og er i det hele taget ikke bange for at få skidt mellem fingrene eller i det lange hår, og jeg håber virkelig, at hun kan påvirke andre piger til at komme ud og prøve vores branche af, siger Steffen Jørgensen.

Sarah Svaneby har efterfølgende fået fast ansættelse hos firmaet P. Lindberg i Vejen som mekaniker, og så er det planen, at hun til næste år starter på Landbrugsskolen.

Annonce

Niklas er kommet videre

For godt et år siden skrev avisen om Niklas Sloth, der på det tidspunkt gik i 9. klasse på skolen i Ny Nørup. SJ Have/Graveservice havde i et helt år haft ham i praktik, og efterfølgende blev han ansat på stedet som fejedreng/alt-mulig-hjælper.

Også Niklas Sloth var skoletræt og han havde i det hele taget brug for at finde en rød tråd i livet, for der var meget, som ikke var nemt for ham.

- Det var bare en kæmpe hjælp for mig at være hos Steffen, og nu er jeg blevet ansat på min fars maskinstation, hvor jeg kører sandvogn, og jeg har lige fået mit traktorkørekort, hvilket jeg er rigtig stolt af, fortæller Niklas Sloth, og han fortsætter:

- Til sommer starter jeg så på Landbrugsskolen. Jeg tror faktisk, at Steffen burde blive psykolog, når han en gang skal pensioneres, for han er virkelig god til at lytte til os og give os gode råd, slår Niklas Sloth fast.

Den 35-årige Steffen Jørgensen er ordblind og har selv haft en hård vej gennem livet med familietragedier og alkoholisme.  De chancer, som han ikke selv fik, brænder han derfor for at lade andre få.

Niklas Sloth har netop været tilbage i folden hos Steffen Jørgensen i en uge - faktisk var det i samme uge, hvor Sarah Svaneby var i praktik, og alle tre har sammen med de andre i virksomheden haft en uge, som de kalder for helt unik og enormt hyggelig.

Annonce

Opfordringen

At Steffen Jørgensens hjerte banker for at hjælpe unge mennesker, der har det svært i skolen, er mange sikkert ikke i tvivl om, men han håber også, at hans tiltag kan give ringe i vandet.

- Jeg er meget fortaler for at få flere unge ud i praktik, og det behøver ikke være ugepraktik. Nogle kunne for eksempel komme ud til en virksomhed én dag om ugen gennem et helt år og være dagspraktikanter. Mere skal der sådan set ikke til, slår Steffen Jørgensen fast, og fortsætter:

- Kære virksomhedsejer: Åben dine døre i din virksomhed, sæt noget struktur på praktikkerne, lav noget samarbejde med skoler og lignende. Som håndværkere mangler vi for eksempel folk, der gerne vil uddannes, og vi bliver nødt til at have nogle unge mennesker ud og se, hvad det er vi laver, og så kan vi samtidig hjælpe dem videre.

Og Steffen Jørgensen stopper ikke her. Han har nemlig planer om i fremtiden at tilrettelægge foredrag - gerne i samarbejde med nogle af de unge mennesker, som har været hos ham. Og samarbejdet strækker sig også til Firehøje Erhvervsforening og den lokale skole.

Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

VEJLE For abonnenter

'Sandvad er ved at grave sin egen grav': Det var ikke Udlændingestyrelsen, der opfordrede de vrede borgere til at droppe demonstrationerne - men hvem var det så?

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce