Annonce
Danmark

Rune blev kaldt fantast: Nu snuser Astis supernæse sig frem til kilovis af jordens guld og kan kalde sig kongelig hofleverandør

Rune Richtendorff og hans hund Asti har fundet næsten tre kilo trøfler i den danske muld i trøffelsæsonen 2020. Nogle ved Fredensborg Slot og en del i nærheden af Marselisborg Slot. Det siges, at Frederik den 5. (der blev født 1723 red.) anlagde adskillige ”trøffelhaver”. Det er absolut sandsynligt, vurderer Rune Richtendorff. Foto: Signe Wulff
Trøffelhunden Asti og hendes ejer Rune Richtendorff har fundet næsten tre kilo danske trøfler i 2020. Årets sidste trøfler blev fundet i Viborg.

Viborg: Rune Richtendorff, der er lærer på Nordre Skole i Viborg og bor i Tjele, blev for halvandet år siden betragtet som en fantast.

Han var nemlig overbevist om, at der kunne findes trøfler i den danske muld. Mange rullede med øjnene og affærdigede teorien. Der var på daværende tidspunkt blot blevet registeret 26 trøffelfund i Danmark på over 100 år.

Annonce

To kilo trøfler

Nu er skeptikerne blevet klogere, og Rune Richtendorff og hans hund har optrådt i adskillige af landets landsdækkende medier. Alene i trøffelsæsonen 2020 – fra september til december - har Rune Richtendorff og hans hund fundet intet mindre end 2756,5 gram trøfler i skovbunden primært i Midt- og Østjylland og hovedsageligt i Aarhus-området. På årets næstsidste dag lykkedes det Rune Richtendorff at finde trøfler i Viborg.

- Jeg havde lovet, at det ville ske i 2020, og vi har virkelig søgt meget systematisk og rigtig meget. Både i Dollerup og i skovene ved Hald Ege. Så det var lidt af en forløsning endelig at kunne registrere tre flotte, fede trøfler fra Viborg, siger Rune Richtendorff.

Annonce

Trøfler og kogte æg

Trøfler bliver også omtalt som jordens guld. De trøfler, der vokser i den danske muld, er sommertrøfler. Sommertrøfler har typisk en markedspris på cirka fem kroner grammet.

Asti har i 2020 snust sig frem til hele 145 trøfler. Den største trøffel, Asti og hendes ejer har gravet op af skovbunden, vejede 126 gram.

Om trøffeljagt bliver en lille sidebeskæftigelse, vil Rune Richtendorff ikke spå om. Men hverken han eller hans hustru og børn er blevet trætte af trøfler endnu.

- Man kan faktisk sagtens bruge trøfler i hverdagsmadlavningen. Vi river ind imellem trøfler over pizza. Eller koger æg med trøfler, så de får trøffelsmag. Det smager dejligt, oplyser Rune Richtendorff.

Annonce

Kongelige trøffelhaver

Den store medieinteresse har ikke forstyrret Astis jagtinstinkt.

Selvom Rune Richtendorff og hans hund efterhånden har haft flere journalister med på trøffeljagt, søger Asti uforstyrret videre og har blandt andet fundet adskillige trøfler nær Marselisborg Slot i Aarhus og ved Fredensborg Slot i Nordsjælland.

- Man mener, at Frederik den 5. anlagde adskillige ”trøffelhaver”. Det ser ud til at passe, siger Rune Richtendorff, der forrige år ved juletid blev kontaktet af hoffet, fordi dronning Margrethe havde hørt om trøffelhunden og gerne ville smage på Marselisborg-skovens guld.

Rune Richtendorff og hans hund kan derfor også kalde sig ”kongelig trøffel-leverandør”.


Jeg havde lovet, at det ville ske i 2020, og vi har virkelig søgt meget systematisk og rigtig meget. Både i Dollerup og i skovene ved Hald Ege. Så det var lidt af en forløsning endelig at kunne registrere tre flotte, fede trøfler fra Viborg.

Rune Richtendorff


Annonce

Jo flere jo bedre

Fremtiden skulle gerne byde på mange flere trøfler fra Viborg-egnen.

Hvis de ikke dukker op i skovbunden, har Rune Richtendorff plantet en hel mark med 150 trøffeltræer på sin landejendom. En tredjedel er direkte importeret fra Gotland i Sverige, der er særlig kendt for den store forekomst af trøfler.

Trøfler har en markedsværdi på cirka fem kroner grammet. Jo flere trøfler, der bliver gravet op, jo større bliver forekomsten fremadrettet. Den største trøffel, Asti har snuset sig frem til, vejede 126 gram. Privatfoto

- Jeg er sikker på, at vi engang kan gå lige ud og grave trøflerne op på marken. Det bliver fantastisk, siger Rune Richtendorff.

Trøflen vokser under jorden og spreder derfor ikke sine sporer i vinden. Af samme grund og med henblik på at blive fundet og gravet op dufter og smager den så aromatisk, som den gør. Studier fra Gotland viser, at jo flere trøfler, der bliver høstet, jo større er væksten og forekomsten af trøfler efterfølgende.

- Det er kun godt, at vi finder trøflerne. Det betyder, at der kommer endnu flere trøfler i Danmark i fremtiden, siger Rune Richtendorff.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Se Danmark: Store klippedag

Annonce