Annonce
Vejle

Hundelufter er forarget: Mindesten for falden frihedskæmper gror til

Ole Kristensen på Hørmøllevej med jernbanen i baggrunden, som 14 modstandsfolk for snart 75 år siden forsøgte at sprænge. Foto: Leif Baun
Den faldne vejlensiske modstandsmand Arnold Jørgensen fik efter anden verdenskrig et mindesmærke på det sted, hvor tyskerne skød ham mindre end en uge før krigen stoppede. Det trænger til vedligehold. Hvem har ansvaret?

Vejle: - Hvis ikke man vil ofre noget på det, så synes jeg, man skal fjerne mindestenen. Det her er uværdigt. Nu er det 75 år siden, kampen fandt sted, og det var en god anledning til at få gjort noget ved stedet, så det igen kan se pænt ud.

Ole Kristensen vandrer ofte med sin hund i den dramatiske slugt, hvor Hørmøllen ligger. I anden verdenskrigs sidste dage fandt her en kamp sted mellem en gruppe modstandsfolk, der havde til opgave at sprænge jernbanen i luften nær viadukten, som fører Hørmøllevej under banen. Der var desværre en masse tyskere i området, og det kom til ildkamp. Her blev Arnold Jørgensen såret. Han bad om at blive efterladt, så han kunne holde tyskerne beskæftiget, mens hans kammerater fik en chance for at komme væk. Han døde 1. maj 1945 af sine sår i Kolding Arrest.

Tyskerne kulede ham ned i en simpel kasse i et hjørne af flyvepladsen i Skrydstrup. Men afhøring af tyskere gjorde det muligt at finde hans grav. Hans lige blev ført til Nordre Kirkegård, hvor han fik en passende begravelse. Som andre faldne frihedskæmperes grave, værnes den af staten. På stenen står: "Barbermester Arnold Svend Aage Jørgensen 20.4.1917 - 30.4.1945. Du faldt for Danmarks ære. Rest af kompagnikammerater."

Han drev barberforretning på Dæmningen 34.

Annonce
Det er vigtigt, at vi kender historien og lærer af den. Vi skal lære, at vi skal respektere hinanden, at vi har ytringsfrihed og frihed under ansvar.

Ole Kristensen

Forfaldent

Tilbage til stenen i Hørmølledalen. Den blev rejst 12. august 1945. I 1995 så der fint ud omkring stenen. I anledning af 50 års dagen for befrielsen blev der lagt lyst grus inden for den kreds af kampesten forbundet med en kæde, der afgrænser mindestenens areal. Et foto kan ses i Vejlebogen 1995, side 81.

Ole Kristensen har fået fortalt, at en ældre dame i området passede stedet for år tilbage. Men det ser ikke ud til, at nogen tager sig af det nu. Stenen er groet til, ser ud til at være væltet bagover, og bogstaverne er delvis forsvundet i alger. Mellem et par af kampestenene ligger kæden på jorden.

Ole Kristensen har et par gange henvendt sig til kommunen, men det er der ikke kommet noget ud af.

- Det er vigtigt, at vi kender historien og lærer af den. Vi skal lære, at vi skal respektere hinanden, at vi har ytringsfrihed og frihed under ansvar, siger Ole Kristensen.

K: Der skal gøres noget

Formanden for kultur- og idrætsudvalget under Vejle Byråd, Dan Arnløv Jørgensen (K), kender ikke det pågældende monument.

- Men vi har mange mindesmærker, og jeg kan godt få det indtryk, at det nogle gange er lidt tilfældigt, om nogen tager sig af dem. Hvor de er tilfældet, ser de fine ud. Jeg er 100 procent enig i, at vi skal tage vare på de mindesten, vi har. På baggrund af det her vil jeg skrive til kulturforvaltningen og teknisk forvaltning for at høre, om vi kan skaffe os et overblik over, hvad der er af monumenter og hvordan, de passes, siger han.

Kort efter befrielsen blev der sat en mindesten på det sted ved jernbaneviadukten, hvor Arnold Jørgensen blev såret. Foto: Leif Baun
Der er et lille anlæg omkring mindestenen. Det blev sat pænt i stand med en grusplads omkring i 1995. Det er der ikke længere spor af, og det ser ud til, at mindestenen er væltet lidt bagover. Foto: Leif Baun
Arnold Jørgensens lig blev i første omgang begravet af tyskerne uden markering i et hjørne af flyvepladsen i Skrydstrup. Efter afhøringer af tyskerne blev liget fundet og begravet tæt vest for kapellet på Nordre Kirkegård. Foto: Leif Baun
Arnold Jørgensens gravsten bærer mærket for de faldne i frihedskampen. Billedhuggeren Knud Nellemose skabte motivet i 1970. Det findes på adskillige hundrede gravsten i Danmark, som tegn på, at staten har fredet dem, og at de aldrig må nedlægges. Foto: Leif Baun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce