Annonce
Børkop

Hunden, der hentede Vejle Amts Folkeblad: Ny bog fortæller historien bag Hvidbjergs vejnavne

I udgivelsen om vejnavnene på Hvidbjerg, kan du blandt andet læse om sanktbernhardshunden Bjørn, som hver dag hentede Vejle Amts Folkeblad. Den har givet navn til Bjørnsvej. Foto: Vigand Rasmussen
Det er ikke altid, at man tænker over, at der bag et vejnavn er en historie, som burde fortælles. Nyt hæfte fra Børkop Lokalhistoriske Arkiv fortæller de historier.
Annonce

Hvidbjerg: Hvorfor hedder det Bjørnsvej, Stoffersvej og Tryllevej?

Hvis du har undret dig over, hvad der ligger bag de mange vejnavne i Hvidbjerg, så har du nu mulighed for at blive klogere.

Børkop Lokalhistoriske Arkiv har sammen med lokalkendte Ellen Rasmussen samlet historierne bag en række af Hvidbjergs ikoniske gadenavne i et hæfte.

Her får vi fortællinger om alt lige fra den første vej, man støder på i Hvidbjerg, Niels Pedersensvej, over Bjørnsvej og til man bogstaveligt talt kommer til vejs ende på Den gamle Hvidbjergvej, der løber ud i en mark og på passende vis runder hæftet af.

Et digt om hunden Bjørn

På bjerget man den priser

Det var hunden, der hented' aviser.

Stor var den som et æsel

Men den var ikke nogen rædsel.

Stærk den var, ja som en bjørn,

men den tog ingen tørn.

- Ellen Rasmussen, digt fra Vejnavne på Hvidbjerg

Annonce

Hunden som hentede VAF

De fleste vejnavne rundt omkring i Danmark er ofte opkaldt efter mennesker eller steder. Der er dog et par undtagelser i Hvidbjerg.

I udgivelsen støder man eksempelvis på fortællingen om Bjørnsvej, som er opkaldt efter en hund.

Hunden Bjørn, som var en stor sanktbernhardshund, tilhørte familien Gregersen. Hver dag hentede den Vejle Amts Folkeblad ved rutebilen, som dengang havde holdeplads ved Hotel Tre Vande.

Derudover fulgtes hunden tit med Jens Borlev på hans ture rundt på Hvidbjerg. Og netop Jens Borlev har også et vejnavn opkaldt efter sig i form af... ja, du gættede rigtigt, Borlevvej.

Jens Borlev boede hos familien Gregersen og blev af børnene på Hvidbjerg kaldt "Knirkesen", fordi hans træben knirkede, når han kom gående.

Han var områdets alt mulig mand og klippede blandt andet hæk for folk. Pris: to kroner og en øl eller en kop kaffe. Derudover kunne han også forudsige vejret til sommergæsterne.

Annonce

Fra nord til syd

Grunden til, at man har valgt at lave en udgivelse om vejnavnene i Hvidbjerg, er, at en dame en dag kom ind på Børkop Lokalhistoriske Arkiv og spurgte, hvorfor hendes vej hed, som den gjorde.

Med hjælp fra lokale kræfter blandt andet i Høll lykkedes det at finde ud af, hvorfor vejen hed Frits Nielsens Vej. Den henvendelse gav Børkop Lokalhistoriske Arkiv idéen til at få lavet en lille fortælling om, hvorfor vejene har de navne, som de har.

Derfor kontaktede man Ellen Rasmussen, hvis kendskab til Hvidbjerg rækker tilbage til besættelsestiden.

Vejene i udgivelsen er listet op, som man møder dem, hvis man bevæger sig gennem Hvidbjerg fra nord til syd og hæftet med titlen "Vejnavne på Hvidbjerg" er udgivet med støtte fra Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturfond.

Vil du blive vide mere om hunden Bjørn og Jens Borlev med træbenet samt øvrige historier om blandt andet "Manden med de små heste", afholdsrestaurationen, som senere blev til Børnenes Vel, og direktør Holger Beck, kan hæftet erhverves for 20 kroner på Lokalhistoriske Arkiv i Ågade 6 i Børkop. Der er åbent hver torsdag fra klokken 14 til 17.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

Vejle

Stort rykind på musicalskolen i Vejle

Annonce