Annonce
Børkop

Hurra for de nøgne træer: Rågerne bliver hjemløse

Træerne i Ny Boder i Børkop stynes, så det kommer til at se noget anderledes ud. Foto: Yilmaz Polat

Træerne i Ny Boder er ved at blive stynet, og det betyder, at rågerne må søge andre steder hen.

Børkop: Langsomt, men sikkert, ryger en gren ad gangen ned og lander på fliserne i Ny Boder.

Centret midt i Børkop skal have et nyt udseende, for træerne er efterhånden vokset sig så store, at det skaber problemer. Så nu skal de stynes, altså have fjernet kronen, som så på sigt vil vokse ud igen.

Og det skaber glæde hos butiksejerne i centret, for med træerne er der fulgt nogle uønskede gæster med.

Rågerne har gennem mange år haft reder i toppen af træerne.

- Det er simpelthen så godt, at træerne nu stynes. Træerne er, som sådan, smukke, men for at sige det lige ud, så skider rågerne det hele til, og det bliver dejligt at slippe for det, siger Kirsten Madsen, der er indehaver af butikken Galleri Design, som ligger under et par af de store træer.

For at sige det lige ud, så skider rågerne det hele til, og det bliver dejligt at slippe for det.

Kirsten Madsen, indehaver af butikken Galleri Design
Kommunens folk måtte højt til vejrs. Øverst til venstre ses en rågerede, men nu må rågerne finde nye reder. Rågerne har ikke været velkomne i centret, for de har skidt det hele til. Foto: Yilmaz Polat

De skider

Rågernes larm og afføring har været en gene, der med årene er blevet værre og værre.

- Sidste år var det så slemt, at rågernes efterladenskaber stort set var det første, alle kunderne nævnte, når de kom ind i butikken. Nej, selvom jeg har kunne have mine tøjstativer til at stå i sikkerhed under halvtaget, er der ingen tvivl om, at det bliver en befrielse, at rågerne nu ikke kan have reder i toppen af træerne, siger Kirsten Madsen, der godt ved, at det omvendt bliver et noget anderledes udtryk, Ny Boder får, nu træerne er blevet helt nøgne.

- Det vokser ud igen. Rågerne må til gengæld finde nye steder at bygge reder, og det er vigtigt, siger hun.

En meter om året

Det er Vejle Kommune, som står for styningen. I alt skal 13 ud af 17 træer stynes.

- Vi er gået i gang nu, for det skal være, inden fuglene kommer. Det ser voldsomt ud, for træerne kommer til at stå meget nøgne tilbage. Men sådan nogle platantræer kan årsskyde cirka en meter, så de vokser sig smukke igen. Vi skal så løbende beskære dem, så de får en knudeform. Det bliver rigtig flot, siger Lena Månson, der er teamkoordinator ved Vej & Park Drift hos Vejle Kommune.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce