Annonce
Vejle

Hurra for genforening og befrielse: Hornstrup fejrer dobbelt jubilæum

"Nu kalder Danmarks Klokker" hedder digtet, der er skrevet på befrielsesaftenen 1945 af den mand, der ejede skrivemaskinen, lærer P.J. Petersen. Ved siden af en kopi af Hornstrup Kirke, som han også virkede i. Både genforening og befrielse markeres onsdag aften i Hornstrup Kirke og sognegården. Foto ved Mogens Ladegaard
2020 skulle have været det store historieår med mange markeringer af 100-året for genforeningen og 75-året for befrielsen. Coronaen tog det meste, men Hornstrup har ikke givet op. Onsdag er der dobbeltmarkering.
Annonce

Hornstrup: Hornstrup fejrer 100-året for genforeningen og 75-året for befrielsen onsdag 21. oktober i kirken og sognegården.

Menighedsrådet og den lokalhistoriske gruppe i Hornstrup har sørget for en indholdsrig mindeaften, der begynder i Hornstrup Kirke kl. 19, hvor sognepræst Anne Mette Ramsgaard Johansen og Mogens Ladegaard fra den lokalhistoriske gruppe vil tale om de to mest skelsættende begivenheder i nyere dansk historie.

I kirken vil der - med skyldig hensyn til corona-reglerne - blive lejlighed til at synge. Blandt andet sangen "Det haver så nyligen regnet", der er blevet synonym med genforeningen og sangen "En lærke letted, og tusind fulgte", der blev skrevet lige efter befrielsen i 1945 af Mads Nielsen.

Christian X's i sandhed ikoniske ridt over grænsen 10. juli 1920 på "den hvide hest" for at tage Sønderjylland i besiddelse bliver også genoplivet.


P.J. Petersen blev i sommeren 1919 headhuntet fra Assendrup Skole til at være friskolelærer og kulturel fører i Bevtoft vest for Haderslev op til den altafgørende afstemning om Sønderjyllands tilhørsforhold den 10. februar 1920. Og det gjorde han så godt, at 97 procent i "hans" område stemte dansk.

Fra artiklen


Førstelærer P.J. Petersen virkede i Hornstrup fra 1931 til 1960. Foto ved Mogens Ladegaard

Klokken 20 bydes på en kop kaffe i Sognegården, hvor Lejf Therland og Kristen Pold fra den lokalhistoriske gruppe har skabt en udstilling med billeder, skrivelser og genstande fra genforening og befrielse samt fra udviklingen i Hornstrup de sidste 10 år.

Annonce

Succes som kulturel fører

Lærer P.J. Petersen, der var førstelærer og degn i Hornstrup fra 1931 til 1960, var tæt på de to skelsættende begivenheder i Danmarks historie.

I sommeren 1919 blev han headhuntet fra Assendrup Skole til at være friskolelærer og kulturel fører i Bevtoft vest for Haderslev op til den altafgørende afstemning om Sønderjyllands tilhørsforhold 10. februar 1920. Og det gjorde han så godt, at 97 procent i "hans" område stemte dansk, mens der i hele Sønderjylland var 75 procent danske stemmer.

Genforeningsstenen i Hornstrup. Foto ved Mogens Ladegaard

Som skoleinspektør i Hornstrup Sogn mødte han tyskerne igen den 9. april 1940. Han gik hurtigt ind i den lokale modstandsbevægelse, hvor skolen blev fordelingscentral for illegalt materiale.

Man skal tilmelde sig til aftenen på tlf. 23 48 72 36 eller på 75 85 22 39.

Udstillingen i Hornstrup Sognegård kan også ses den 24. og 25. oktober fra kl. 13 til 17.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Give For abonnenter

Coronarestriktioner på jobcentret undrer Anne Mette: - De beskytter medarbejderne, men ikke borgerne

Jelling

Museum fejrer jul på Jelling'sk

Annonce