Annonce
forside

Husk børnesikringen på din smartphone - sådan gør du

Arkivfoto: Colourbox
Forbrug - "Hjælp! Mit barn har brugt 34.000 kroner på en app".

"App kostede otteårig 10.500 kroner på en halv time".

Sådan lyder bare to af skrækoverskrifterne på nettet, hvor uskyldig børneleg er endt med at koste intetanende forældre tusindvis af kroner, fordi de har overladt tablet eller telefon til junior uden at deaktivere det tilknyttede kreditkort.

Når børn spiller, har de nemlig ofte mulighed for at købe ekstra point eller ting i spillene for rigtige penge, og derfor bør du som forælder tage dine forbehold, før du giver din telefon eller tablet videre til dit barn.

Det anbefaler projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Mikkel William Nielsen. Børnene aner nemlig ofte ikke, at de bruger rigtige penge.

- De er lidt snedige, de her spil-apps, fordi de er gratis til at starte med, men så skal man bruge rigtige penge, hvis man for eksempel vil videre i spillene. Det kan børnene jo ikke gennemskue, så de klikker bare på de ting, der får dem videre.

Samme holdning deler Nikolaj Hyldig, som er forskningsassistent på Institut for Kommunikation ved Aalborg Universitet og underviser i digitale medier på University College Nordjylland.
Han understreger, at app-udbyderne kun har ét formål - nemlig at tjene penge.

- Det handler om psykologi, og de her spil udnytter, at vi mennesker tænker på den kortsigtede glæde og ikke på de mere langsigtede, negative konsekvenser. Vi føler os belønnet af spillene, hvis vi for eksempel bruger penge og vender tilbage.

Løbet lidt løbsk

Nikolaj Hyldig understreger, at det er blevet normen for udviklerne at udbyde spil gratis for så at tjene penge undervejs, og især børn tænker ikke over den strategi.

- Udviklingen er løbet lidt løbsk, og der er mange eksempler på, at især børn bliver taget ved næsen, fordi de her mekanikker ikke er tydelige, siger han.

Og det er netop derfor, at man som forælder bør sørge for at blokere adgangen til ens betalingskort, før man overlader tablet eller mobiltelefon til ens barn, tilføjer Mikkel William Nielsen fra Forbrugerrådet Tænk.

- Du ville jo heller ikke overlade dit kreditkort og din kode til dit barn i den virkelige verden, og det er jo lidt det, man gør, når betalingskortet automatisk er tilknyttet mobil eller tablet. Samtidig med at du kan deaktivere dit betalingskort, kan du også med fordel selv gennemgå spillene, før du lader dine børn gå i gang, råder Nikolaj Hyldig fra Aalborg Universitet.

På den måde er du forberedt på, hvad de bliver udsat for undervejs.

Sådan spærrer du app-køb:

På Android-enheder:

1) Gå ind i "Google Play".

2) Vælg "Indstillinger".

3) Vælg "Kræv godkendelse ved køb".

4) Vælg at alle køb skal godkendes.

5) Angiv din pinkode.

På iPhone og iPad:

1) Gå ind i "Indstillinger".

2) Vælg "Generelt".

3) Vælg "Begrænsninger".

4) Slå begrænsninger til.

5) Skriv din ønskede kode.

6) Slå "Køb i app'en" fra.

7) Vælg "Straks".

Kilde: Taenk.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ny vej er afgørende for Kvickly

Vejle

Ny butik med outlet i Vissingsgade

Annonce