Annonce
Kultur

Husker du bifferne: Stadsarkivet viser fortidens filmtempler

Biograf-Teatret Vejlborg, der lå på Torvegade 7, i baggården mellem Vedelsgade og Torvegade. Billedet viser den lange kø, der typisk var før en filmforestilling. Denne i 1960’erne. Biografernes historie i Vejle vises af Vejle Stadsarkiv fra lørdag den 2. november. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv.
Filmens historie i Vejle er tæt på 125 år lang. En gang havde Vejle fire biografer på samme tid. Stadsarkivet har gravet dem frem.

Vejle: En gang blev der lavet film i Vejle, for eksempel westernfilmen Texas Tex fra 1907. Samme år var der hele fire biografer i Vejle. På samme tid.

Lørdag 2. november klokken 11 har Vejle Stadsarkiv premiere på udstillingen" Texas Tex, Il Tempo Gigante og biografer i Vejle".

Udstillingen fortæller om de første levende billeder, der blev vist i Vejle i 1896 af omrejsende firmaer og om byens biografliv. Den zoomer ind på de mange biografer, der har ligget i Vejle.

Alene i 1907 var der fire permanente biografer. Det var en pludselig teknologisk udvikling blot et år efter, at Vejles første biograf, Kosmorama på Rådhustorvet åbnede op for den første forestilling i 1906.

Udstillingen favner alle byens skiftende biografer fra Palads-Teatret, Kinografen, over Cafébiografen til Lido, der i dag er Vejles eneste biograf.

Publikum kan se Vejles Mussolini fra 1925, filmet af Georg Griffenfeldt Jacobsen (1870-1936). Han var ”kongen af vejlensisk film” med speciale i dokumentariske optagelser, og Vejles Mussolini er Griffenfeldts eneste kendte fiktionsfilm. Filmen havde premiere på Rundskuedagen i 1925, og handler om fodboldspilleren Mops, der bliver udnævnt til diktator i Vejle.

At udstillingens titel rummer den berømte norske bil skyldes, at selveste Il Tempo Gigante i 1976 gæstede Vejle i anledning af danmarkspremieren på den norske dukkefilm Bjergkøbing Grand Prix.

Direktør Henrik Daugaard fra Lido Biograferne åbner udstillingen, der kan ses i arkivets åbningstid frem til februar. Der er gratis adgang, og tilmelding er ikke nødvendig.

Annonce
Kosmorama på Rådhustorvet var første permanente biograf i Vejle og åbnede med stor succes i 1906. Den var én af de 26 Kosmorama’ere som det københavnske firma af samme navn åbnede i provinsen. Otte måneder senere overtog et lokalt og privat konsortium biografen. Den fik dog kort levetid på grund af konkurrence fra de tre øvrige biografer, der åbnede året efter. Kosmorama på Rådhustorvet lukkede i slutningen af 1908. Biografernes historie i Vejle vises af Stadsarkivet fra lørdag den 2. november. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv.
Lido-Teatrets neonskilt på Dæmningen 8 så sådan ud i 1955, da den første Lido-Biograf åbnede under Bertel Nielsen. Fotograf: Ukendt. Foto: Vejle Stadsarkiv.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Rotte lukker Fakta på Uhrhøj

Annonce