Annonce
Jelling

Husker du din barndom: Bo har skrevet om sin

Bo Christiansen har skrevet en bog om livet i Bjerlev, hvor han voksede op på slægtsgården Mariesminde, hvis lade fra 1774 bag ham skal danne ramme om lancering af bogen 19. maj klokken 12. Foto: Mette Mørk

Knajten fra Mariesminde i Bjerlev er blevet voksen, har været marketingdirektør i erhvervslivet, bliver lærer som 58 årig. Og udgiver en bog "hjemme på gården".

Bjerlev: Husker du dengang, man ude på landet kunne gå langs vejene og glide hænderne hen over græsset? Dengang, der var mere ro. Ja, man kunne keeede sig, der var Familien Ashton i tv, og Lars E. Christiansens trafikradio satte stemningen for weekenden?

Det sansende spørgsmål siger noget om den bog, Bo Christiansen har skrevet. Denne artikels overskrift er samtidig titel på bogen, der præsenteres "hjemme på gården" i Bjerlev 19. maj klokken 12.

Gården er Mariesminde. Den lå oprindelig overfor den tidligere købmandsgård i Bjerlevs "centrum". I 1874 blev den rykket næsten ud af byen. Den gamle lade fra 1774 blev kombineret med et nyt stuehus lidt henne ad Bjerlevvej. Bo viser stedet, hvor årstallene er ridset ind i ladens bindingsværk. Inde i laden skal bogen præsenteres, og på den måde er gården stadig et omdrejningspunkt i hans liv.

Annonce

Jeg vidste, jeg ville få hjemve, og det fik jeg også, men nysgerrigheden var størst. Jeg arbejdede et halvt år i Australien og senere i Rocky Mountains, Montana, på en farm. Jeg sled som et svin og har aldrig spist så meget. Nogle af folkene fra dengang har jeg stadig kontakt med.

Bo Christiansen

Bos bog

Bos bog har ikke som mål at være fakta, men skal gøre livet på landet dengang levende. Nogle af emnerne danner dog helt automatisk lokalhistorie:Traktoren brændte ude på marken og blev slukket af brandinspektøren med en gyllevogn.

Turen til bal på Hotel Margrethe i snestorm. Der skulle så mange med i bilen, at to, der i blandt Bo, måtte sidde i det åbne bagagerum.

Dilettant i præstegårdshaven i Hvejsel.

Danseskoleopvisning i Sandvad Afholdshotel.

Roehakning.

Livet på gården med glæden ved at være ude på marken og besøget af møgspredere, der var årets begivenhed for sådan nogle Bjerlevdrenge.

En femårs drengs indtryk fra Bjerlev Smedje.

Bo kigger ud af sin barndomsværelse, hvorfra man kan se toppen af Hvejsel Kirkes tårn. Foto: Mette Mørk

Styrede udenom landbruget

Som den ældste i børneflokken kunne han være blevet fjerde generation til at drive gården. Men Bo Christiansen, der er årgang 1960, var klog nok til at undgå landbrugsbranchen.

- Jeg er nysgerrig og ville bide skeer med verden. Udlængsel har drevet mig, konstaterer han.

Efter Hvejsel Skole, Jelling Øvelsesskole og Rødkilde Gymnasium tog han på en jordomrejse. Den varede 14 måneder og har præget hans liv lige siden.

- Jeg vidste, jeg ville få hjemve, og det fik jeg også, men nysgerrigheden var størst. Jeg arbejdede et halvt år i Australien og senere i Rocky Mountains, Montana, på en farm. Jeg sled som et svin og har aldrig spist så meget. Nogle af folkene fra dengang har jeg stadig kontakt med, siger han.

Tilbage i Danmark arbejdede han på Tulip i et halvt år, tog derefter et år på handelsgymnasiet og kom ind på Niels Brochs handelsakademi på Frederiksberg. Siden fulgte fire år som salgs- og marketingschef i Hillerød og lang tid som marketingdirektør i Holstebro.

Efter cirka tre årtier som marketingdirektør er Bo Christiansen om et år færdiguddannet folkeskolelærer. Foto: Mette Mørk

Et vinkelret vejsving

Med sådan en karriere var det et vinkelret sving på livsvejen, da han mistede sit job, fandt et nyt af lignende art for så at sige op efter 10 dage. Han havde tidligere snuset til seminarieverdenen, og i situationen som ledig for tre år siden gik han i gang med læreruddannelsen på Skive Seminarium. Nysgerrigheden var intakt, så uddannelsens internationale modul brugte han som underviser - på Taiwan.

- Jeg er ikke så langt væk fra mit tidligere virke. Jeg ville som leder i erhvervslivet give noget til mennesker, de kunne gro af. Nu bliver det så for børn. Få dem til at gro som mennesker, give dem et godt fundament at stå på, når de møder livets udfordringer, forklarer han.

Laden på Mariesminde er fra 1774 og stod oprindelig overfor Bjerlev Købmandsgård. I 1874 kom den til sin nuværende plads i østenden af landsbyen. Bo Christiansen viser det sted, hvor de to årstal er skåret ind i bindingsværket. Foto: Mette Mørk

Værdifuld

Det var værdier, der fik ham til at droppe et job efter 10 dage. Lærerfaget er også værdibaseret. Hans tænksomme måde at tale på kunne måske have ledt ham i retning af præstegerningen. Det er dog en lang uddannelse, men han er i "nærheden" - som kirkesanger i Tvis og Nørre Felding Kirker. Det kommer ikke ud af det blå, for han har en fortid i kirkekor.

- Det er et flot tillidshverv. Da jeg blev spurgt, overvejede jeg, om jeg nu var kristen nok. Jeg er nok kulturkristen+. Præget af de værdier, man er vokset op med på landet. Så kan man kalde det religiøst. Man tror på, at man skal behandle hinanden ordentligt og på, at der er noget, der er større end os selv. Det er gud, man mener, men uha, det er ikke så sexet at sige. Det er et fællesskab, man "off and on" godt vil købe ind på - en tro på noget ud over det materielle.

For 12-13 år siden forskede han i sin slægt og talte med sin farfars brødre. Hvordan skulle han give det videre til sine børn, så de gad høre om det?

- Som fortællinger. Min tid er den sidste Morten Korch-tid på landet. Der var liv på markerne. Jeg har skrevet på den i fire år i ferier. Målet var ikke at give børnene mine værdier, men give dem noget, der kan give dem bevidsthed om, at de kan være stolte af deres rødder, siger Bo Christiansen.

Rødder og historie i Bjerlev. Årstallene 1774 og 1874 er skåret ind i bindingsværket som markering af vigtige år i gårdens historie. Foto: Mette Mørk

230 sider Bjerlevbog

De fem fortællinger blev til 39. Det blev til 230 sider bog, der 1. maj trykkes digitalt i 150 eksemplarer. Når man så står med en palle ens bøger, så skal jo sælges. Og han er jo gammel marketingdirektør.

Men også jyde. Så kortene skal ikke overmeldes.

- Røde pølser hjemme i laden må være en passende lancering. Det vil være fint, hvis der kommer 30. (Der kommer nok 100, red.).

- Hvis man kan bringe folk sammen, og de får hilst på hinanden i løbet af et par gode timer, så kan jeg bedre være bekendt at føre mig frem. På bogens vegne. Hvis den kan hjælpe andre med at genopfriske deres egne minder og tænke, at der trods alt var noget godt i det, så er det fint.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jelling

2000 burgere fra Brugsen til Hjemlig Musikfestival: Det er helt vildt

Annonce