Annonce
Kultur

Hvad er kultur egentlig?

Stig Møller har været korleder i 50 år. Arkivfoto:  John Randeris

Læserbrev: Jeg nærer stor respekt for de folkevalgte, som tager byrden og ansvaret på deres skuldre med at administrere for alle andre, men … jeg var ved at falde ned af stolen, da jeg så den nye udvalgsstruktur i Billund Kommune: Tre faste udvalg - udover økonomiudvalget - som alle indeholder noget med mennesker i forskellige aldre, og så et til resten - teknik, miljø og kultur.

Jeg har været vidne til meget i de over 40 år, jeg har været aktiv "kulturarbejder" i kommunen.

Oprindeligt var - så vidt jeg husker - kulturen placeret i et selvstændigt udvalg.

Annonce

Siden har det været hægtet på forskellige områder - og nu er det nået så vidt (ned), at det med en clips hægtes på teknik og miljø. Hvordan i himlens navn er man nået dertil?

Hvad er kultur egentlig - altså bortset fra den øverst liggende nationale kultur. Altså den kultur, som du og jeg er en del af - folkekulturen. Den kultur er lig med det liv, vi fører, det samvær, vi har med vore medmennesker, de aktiviteter vi dyrker. Ikke de ydre rammer, men det indre liv og det, vi bruger det til.

Vore tanker og vores fantasi, som udmønter sig i det, vi gør, det vi har lyst til, og det vi glæder os over. En koncert, et foredrag, gadefest, foreningsarbejde, en snak over hækken eller i opgangen, sport, en gåtur i Grene Sande, markedshandel på Torvet, museumsbesøg, en kop kaffe med naboen og så videre.

Alt det, som glæder os og holder os levende - ikke i fysisk forstand men åndeligt og kulturelt.

Se, det er kultur - folkekultur. Den levende kultur.

Så er det, jeg spørger: Hvordan kan det dog placeres sammen med teknik og miljø - og ikke i et af de tre udvalg, som tager af mennesker i forskellige aldre?

Av, min arm (for at citere et folkekulturelt værk).

Og jeg vil gerne pointere, at dette ikke er rettet mod de medlemmer, der er valgt til udvalget.

Nu er det nået så vidt (ned), at det med en clips hægtes på teknik og miljø. Hvordan i himlens navn er man nået dertil?

Stig Møller


Stephanie Storbank (V), formand for unge- og kulturudvalget og kommende borgmester, svarer:

Kære Stig.

Jeg har med interesse læst dit læserbrev og vil gerne forsøge at sætte lidt ord på de tanker, vi har gjort os i forbindelse med den nye placering af kulturområdet. Kultur og fritid har siden 2018 været koblet tæt sammen med byudvikling. I første omgang i forvaltningen "plan, erhverv og kultur" og siden august 2020 i "teknik, plan og kultur". Således har vi arbejdet med at tænke det kulturelle (kulturtilbud, fællesskaber og foreningsliv) sammen med den fysiske udvikling af kommunen under mottoet: ”Sammen udvikler og forbinder vi by, natur og kultur”.

Den administrative struktur har ikke fulgt den politiske, og derfor har kultur- og fritidsområdet i den nuværende byrådsperiode været placeret i et ungeudvalg, som beskæftiger sig med målgruppen 15-30 år, på trods af at målgruppen for kultur- og fritidsområdet er 0-100 år. Med den nye placering i teknik-, miljø- og kulturudvalget vil den administrative og den politiske struktur følges ad.

Kultur er mange ting, det er noget, vi skaber sammen på tværs af generationer og interesser. Det er altså noget, vi skal understøtte og udvikle til alle livsfaser. Derfor er det en styrke at placere det i et udvalg, der ikke har fokus på en specifik aldersgruppe. Netop sammenkoblingen mellem de rammer, det fysiske rum skaber, og det liv, vi lever deri, er vigtigt, for uden kultur er bygninger ikke meget i sig selv. Kultur vil til alle tider berige det liv, der leves i forskellige rammer. Derfor vil en stærkere sammenkobling mellem plan og kultur være en stor styrke. En flot bygning er ikke meget værd, hvis ikke den fyldes med liv.

Annonce
Vejle For abonnenter

Stor midtby-ejendom renoveres for mange millioner: Derfor presser beboernes hunde prisen i vejret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Annonce