Gauerslund: De vil så gerne, de to klokker, men de må ikke lige nu. Og de kan da heller ikke.
Kirkeklokkerne inde i Gauerslund Kirke er sat i bero frem til påske, og det skyldes, at tårnet er under renovation. Blandt andet skal et gulv skiftes ud, for ellers kan klokkerne ende i tårnets bund, hvis alt nu gik helt galt.
Det kommer det ikke til, for man har kendt til problemet længe, så forholdsregler er taget, men nu skal det ordnes en gang for alle, og håndværkerne er nået langt i processen.
Men klokkerne. Ja, de får altså ikke lov til at ringe, og en kirke uden klokker er jo nærmest, som en fodboldkamp uden sidelinjer. Eller X-factor uden Thomas Blachman.
Det er muligt, men der mangler ligesom noget.
Verner Helwig Pedersen, sognepræstDerfor kan kirketjeneren ringe med klokken gennem højtalerne. Og det kimer så alle i kirken kan høre det.
For klokkerne bruges jo til hver en gudstjeneste. Men det er der fundet en løsning på.
-Vi har for få år siden fået etableret et lydanlæg i begge kirker, der ikke kun er til tale, men også til musik. Derfor kan kirketjeneren ringe med klokken gennem højtalerne. Og det kimer så alle i kirken kan høre det, forklarer Verner Helwig Pedersen, der er sognepræst.
Men udenfor er der stille.
- Det kan ikke høres udenfor. Vi har ikke sat højtaler op udvendig, siger han.
Derfor kan man ikke høre kirkeklokkerne langvejs fra, som de jo ellers er tænkt til. Men som det er lige nu, kan man dog stadig høre klokkernes ringen inde i kirken.
Den mulighed skal man takke en bestemt mand for.
- Vi har en lokal frivillig, som hjælper meget med opsætning af lyd til udendørsgudstjenester. Han hedder Carl Henrik Kristensen, og han har optaget alle former for ringning, forklarer sognepræsten.
Det vil sige gudstjeneste-ringning med bedeslag samt kimen til bryllupper og kirkens tre store højtidsdage, der er jul, påske og pinse.
Gammel klokke
Kirketårnet er fra 1918. Og den ene klokke er til gengæld meget ældre end det. Kirkeklokken er et værk af Poul Grydestøber i Middelfart, som støbte og leverede klokken til kirken helt tilbage i 1504.
Den er således en af de ældste stadigt fungerende kirkeklokker i Danmark. Den er ikke hængt op i loftet, men dens to klokker er tilknyttet en såkaldt klokkestol, som står på det gulv, der har været problemer med.
Gulvet var støbt i beton, og inde i det beton var der jern, som med tiden er rustet.
Arbejdet består derfor i, at betonen vil blive fjernet og en ny træbjælkekonstruktion kommer til at erstatte den. Samtidig forkortes klokkestolene, der indsættes nye luger, og der repareres rådskader i de tagbærende bjælker.
Prisen er 1,1 millioner kroner.
Og til påske forventer man, at man atter kan svare sådan på spørgsmålet om, som forfatteren Ernest Hemingway vil formulere det: Hvem ringer klokkerne for? - Jo, de ringer igen fra kirketårnets top, så alle sognebørnene kan høre dem.
Gauerslund Kirke
Gauerslund kirke er højt beliggende nogenlunde midt i Gauerslund sogn.
Kirkens kor og en del af skibet er opført af frådsten i 1100-tallet i romansk byggestil, og således er det en af de helt gamle kirker i landet.
I tidens løb er der bygget til og bygget om mange gange. Vinduerne er f. eks. gjort større. Hvis man vil have et indtryk af, hvor små de oprindeligt har været, kan man stadig udvendigt på nordsiden af kirken se et omrids af et højt siddende lille romansk vindue.
Kirken er på et tidspunkt blevet forlænget mod vest med 9,5 meter, og gravkapel, våbenhus og tårn er blevet tilføjet. Det sidst tilkomne er tårnet, som blev bygget i 1918, da det gamle tårn på samme sted var revnet og derfor blev nedrevet.