Annonce
Hedensted

Hvad mit handicap er? 34,8 - og et amputeret ben

På grund af først slidgift og efterfølgende en håndfuld knæoperationer endte det i sidste ende med, at John Laursen måtte have benet amputeret. Allerede få måneder senere var den mangeårige golfspiller dog på banen igen. Foto: Michael Svenningsen
11 paragolfere var lørdag samlet hos Hedensted Golfklub, hvor et nyt samarbejde skulle gøde jorden til en fremtidig landsholdsspiller.

Hedensted: Ved første øjekast er der ikke noget synderligt at tage bestik af. 11 golfspillere øver sig med en træner på udspilsbanen i Hedensted Golfklub for at få lidt bedre styr på teknikken.

Der snakkes om hofterotation, tilbagesving og håndposition, alt imens boldene klaskes afsted flere hundrede meter mod flaget.

Først når man kommer helt tæt på, tydeliggøres det, at der trods alt ikke er tale om ganske almindelige golfspillere.

Annonce

I mængden er eksempelvis Peter Madsen, som på grund af et handicap ikke i stand til at gribe om køllen med sin højre hånd. I stedet har han udviklet en teknik, hvor han udelukkende svinger - og rammer - ved hjælp af venstre arm.

Ligeledes afslører den opløftede kant af buksebenet, at John Laursen har fået amputeret benet og derfor går med en protese.

Og sådan har samtlige af de 11 spillere fra hver deres klub denne lørdag ikke bare det fællestræk, at de finder glæde i golf. Alle er de også i besiddelse af et handicap, der gør en i forvejen teknisk svær sportsgren endnu mere udfordrende.

- Det må man jo bare komme sig over. Jeg roterer ikke som en proptrækker, så mine slag mangler 50 meter i længden. Alligevel dyster jeg på lige fod med alle andre på grund af handicapsystemet, og luften og motionen er lige god uanset, siger John Laursen.

Berøringsangst

Baggrunden for samlingen i Hedensted Golfklub er et samarbejde mellem den lokalkendte protræner Lars Rysgaard og Parasport Danmark.

Mens de bedste paragolfspillere på landsholdet falder ind under Dansk Golf Union og dermed får en lang række målrettede tilbud, skorter det nemlig mere på breddespillernes mulighederne for at dygtiggøre sig.

Der er tale om folk med hjerte for golf. Og ved at sætte dem sammen med nogen, der har forståelse for deres udfordringer, tror jeg på, at der er en enkelt eller to kommende landsholdsspillere imellem her.

Peter Møller, Dansk Golf Union og Parasport Danmark

I stedet er man henvist til trænerne i de lokale klubber, som ifølge Lars Rysgaard i enkelte tilfælde kan have en smule berøringsangst - og ganske naturligt også have svært ved at lure vejen til at rette de typisk suboptimale sving.

- Gør man som ønsket i det optimale golfslag, så ryger John eksempelvis på røven. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Der er så mange ting at tage højde for ved hver enkelt, at det kan være svært at sammenligne på nogen måde, siger Lars Rysgaard.

På grund af et fysisk handicap var svinget på alle måder atypisk hos Peter Madsen. Alligevel var der ikke langt mellem snapsene, når først han havde tee'et bolden op. Foto: Michael Svenningsen

Ved at mødes på denne måde på tværs af klubberne, oplever spillerne også, at de ikke er alene om de begrænsninger, de trods alt har, påpeger han.

Annonce

Højt humør og skarp konkurrence

I alt er der mellem 200 og 250 paragolfspillere i Danmark, estimerer Peter Møller fra Dansk Golf Union.

Nogle formentlig uden at vide det, og andre som endnu ikke vil erkende det over for sig selv.

Selvom breddesport er kendetegnet ved højt humør, hvilket også gang på gang blev bevist på golfbanen, skulle man dog ikke tage fejl af, at det bestemt ikke kun var for sjov, spillerne var samlet.

Når først bolden var tee'et op, blev konkurrencegenet sat i højeste gear.

Det er også det aspekt, der holder John Laursen i ilden. I sine 73 år har han været aktiv, siden han kunne gå, med alt fra triatlon og kunstskøjteløb til netop golf.

- Hvis man vil, kan man hurtigt komme på benene igen. For mig er den store glæde konkurrencen i det - og så klager jeg ikke over, at det sociale og golfrejserne er med i pakken, siger han.

Spillernes golfhandicap rangerede mellem 17 og 50. Når man ned omkring handicap 10, bliver man typisk inviteret med på en landsholdssamling.

Peter Møller fra Dansk Golf Union og Parasport Danmark er selv så synshandicappet, at han er tæt på komplet blind. Det er der dog råd for. Foto: Michael Svenningsen
Ved første øjekast afslørede intet, at de 11 samlede hos Hedensted Golfklub havde et fysisk eller mentalt handicap. Foto: Michael Svenningsen
Protræner Lars Rysgaard gav tips til spillerne, om end mange af de gængse råd krævede et par gradbøjninger. Foto: Michael Svenningsen
John Laursen var i handicap 18, inden han fik benet amputeret. Nu spiller han til 34,8. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Godsejeren investerer det hele: - Jeg har en dejlig, smuk hustru, der tjener godt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Stribevis af byrådskandidater hænger ulovligt i åbningsweekend - men hvad gør kommunen for at kontrollere de mange valgplakater?

Vejle For abonnenter

Advarsel: Gyservalg forude - formand Tulle og de lokale DF'ere vil bide negle, når stemmerne tælles op om tre uger

Hedensted

Unge skræmte gæster ved 60 års fødselsdagsfest på sognegård: - De truede med kniv og var iført elefanthuer

Sport For abonnenter

De brølende 70'ere: VB tabte to kampe og så var mesterskabet i hus, mens spillerne var ombord på storebæltsfærgen

Børkop

Efter årelangt tilløb: Nyt idrætscenter vil samle området

Navne For abonnenter

Hendes fars død formede hendes liv: Hun blev både til 'rode-Asta' og byens dronning

Sport

Hedensted jagter fortsat succesoplevelsen: Afstanden op til overlevelse vokser efter nyt nederlag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KLUMME For abonnenter

Ny Olsen Banden-film indspilles i Vejle: Kampen om Posthusgrunden

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Hedensted For abonnenter

Poul spejder efter kloakarbejderne: Spildevands-selskab har brugt alle pengene på nye udstykninger

Vejle Boldklub For abonnenter

John Sivebæk fylder 60 år: Det var mere vilje end talent, der skabte en fodboldkarriere helt udover det sædvanlige

Billund

Grindsted vandt stort og let og ligner nu et tophold i 1. division

Annonce