Annonce
Billund

Hvad siger du til VR-briller og skærmbesøg i ældreplejen? Formand for ældreråd har nogle betænkeligheder

Ved brug af VR-briller kan borgeren få en oplevelse af at være til stede et andet sted. Dermed kan folk få fornemmelsen af at gå en tur i fællesskab med andre, selvom de sidder alene. Foto: Jacob Schultz
Teknologien sniger sig langsomt ind i hele samfundet. Således også i ældreplejen. Virtuelle gåture gennem VR-briller eller kontakt med sygeplejersken via en skærm var nogle af de tiltag, som en række politikere og borgere onsdag blev præsenteret for.

Sdr. Omme: En gruppe politikere, kommunale ledere og helt almindelige borgere fik onsdag mulighed for på egen krop at stifte bekendtskab med noget af den moderne teknologi, der skal gøre livet lettere for ældre borgere.

Der er for tiden stor fokus på velfærdsteknologi, og de borgere, politikere eller ansatte, der deltog i onsdagens workshop, kom i løbet af eftermiddagen rundt til seks forskellige stande for at se nærmere på seks eksempler på velfærdsteknologi.

- Det er teknologi, som vi enten har, eller som vi overvejer at implementere, og som vi har brug for at finde ud af, hvordan vi kan implementere bedst muligt. Jeg kan jo godt sidde inde på rådhuset og synes, at noget er en god idé, men det er nødvendigt, at nogle mennesker prøver det for, at vi kan finde ud af, hvordan vi får det bedst muligt implementeret, fortæller Pia Mejborn, der er ældrechef i Billund Kommune.

Annonce

På tur med VR-briller

En af deltagerne i workshoppen var Gert Hansen, som er formand for ældrerådet i Billund Kommune. Han prøvede blandt andet kræfter med VR-briller, der kan give brugeren en oplevelse af at være et helt andet sted. Dermed vil den ældre borger ved at iføre sig brillerne kunne få en fornemmelse af, at han eller hun går en tur med andre ældre eller ligefrem bliver en del af et arrangement, hvor vedkommende ikke har haft mulighed for at deltage fysisk.

Caroline Bodenhoff fra Billund Kommune snakker via skærm med den lettere forvirrede borger, der ikke kan finde ud af navnene på den medicin, hun har fået udleveret. Skærmbesøget er et eksempel på, hvordan teknologi kan være til gavn i ældreplejen. Foto: Jacob Schultz

- Det er spændende, men jeg har også en del spørgsmål, eksempelvis om det er brugervenligt nok, lød det fra Gert Hansen, efter han havde været på tur i den virtuelle verden.

Ældrerådsformanden ser det også som en risiko for, at den personlige kontakt kan glide ud.

- Man kan risikere, at nogle mennesker kommer til at sidde alene, fordi det er nemmere at tage brillerne på. Men der er bestemt nogle gode muligheder i det, siger han.

Annonce

Godt initiativ med skærmbesøg

Efterfølgende blev Gert Hansen og resten af hans gruppe introduceret til skærmbesøg. En lettere forvirret borger var via sin iPad i dialog med kommunens medarbejder, der kunne guide borgeren i den rigtige retning – eksempelvis i forhold til hvilken medicin borgeren skal tage og på hvilke tidspunkter.

Det kan være indviklet for ældre borgere at få taget den rigtige medicin. Men med skærmbesøg er der mulighed for at blive guidet, uden medarbejderen er fysisk til stede. Foto: Jacob Schultz

- Initiativet er godt, men jeg er bange for, at man undervurderer, hvor udfordrende det kan være for de ældre at bruge. Jeg er ikke sikker på, at det er så nemt for alle at bruge, som de får det til at lyde. Det er i hvert fald meget vigtigt, at de ældre borgere føler sig trygge ved det, lød det fra Gert Hansen, som understregede vigtigheden af, at de ældre borgere bliver gjort bekendte med skærmbesøget i god tid inden, at helbredet er blevet for dårligt.

Gert Hansen (t.v.) er formand for ældrerådet i Billund Kommune. Han kan se mange gode muligheder i velfærdsteknologien, men han ser også nogle udfordringer. Foto: Jacob Schultz

Workshoppen var en del af projektet ”Sammen om dine data”, hvor der er særlig fokus på dokumentation og velfærdsteknologi. Projektet varer indtil foråret 2022, og det er finansieret med midler fra Sundhedsstyrelsen. Projektet har et overordnet formål om at styrke omsorg og nærvær i ældreplejen.

Jeg er ikke sikker på, at det er så nemt for alle at bruge, som de får det til at lyde. Det er i hvert fald meget vigtigt, at de ældre borgere føler sig trygge ved det.

Gert Hansen, formand, ældrerådet
Annonce
VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Alarm 112

Polske nummerplader sporløst forsvundet: 'Det er nok ikke den bedste idé, hvis man vil begå indbrud'

Billund For abonnenter

Per Langvad nåede ikke at høre klokkespillet i Grindsted Kirke: Døde efter blot tre ugers kræftsygdom

Alarm 112

Hvad sker der for cykelbjerget? Hvis du har mistet din cykel, er det nok en god idé at runde rasteplads

Vejle For abonnenter

Personalemangel får restauratør til at trække stikket og koncentrere sig om sin restaurant i Vejle: 'Vi er tvunget til at stjæle folk fra hinanden'

Billund

Billund er årets hovedby til Knæk Cancer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Så er det en kendsgerning: Skole har købt naboskolen af splittet Vejle Byråd - fremtrædende socialdemokrat blev sendt uden for døren

Kultur For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Erhverv For abonnenter

Snavs i kølere og beskidt gulv: SuperBrugsen indkasserer sur smiley og bøde

Vejle For abonnenter

VB'eren Kim Elgaard blev snydt, så vandet drev, og måtte flygte fra Maldiverne midt om natten: Nu er han efterskolelærer og vil udbrede nyt boldspil

Vejle Boldklub

Inden VB's nøglekamp mod Viborg: Så tæt er anføreren på comeback

Annonce