Annonce
Egtved

Hvad skal der ske med den gamle silogrund?

Den gamle silogrund bruges i øjeblikket til opbevaring af byggematerialer og forskelligt maskinel. Men hvad kunne man ellers bruges grunden med den centrale placering og kig lige ud i den smukke ådal til? Foto: Vibeke Frost Oxholm
I 2014 blev den gamle foderstof-bygning revet ned til stor glæde for hele byen. Grunden bliver lige nu brugt til opbevaring af diverse byggematerialer og maskinel, men her kunne der måske laves et rekreativt område eller et vandrehjem i stedet?

Egtved: Det sker ikke så tit, at man fejrer, at en bygning bliver revet ned til grunden. Men det skete i Egtved 6. januar 2014, da nedrivningen af den gamle foderstoffabrik med den karakteristiske silo ved Dalgade blev sat i gang.

Siden 1999, da Egtved Foderstofforretning lukkede, havde bygningen stået tom og fået lov til bare at forfalde. Efterhånden var bygningen blevet til en decideret øjenbæ, som skæmmede den sydlige indgang til byen, og som frustrerede mange Egtved-borgere.

Da Vejle Kommune i samarbejde med Egtveds borgere i 2011 udfærdigede en visionsplan for byen, var foderstoffen også et vigtigt element i planerne om at løfte og forbedre byen. Blandt andet legede man i visionsplanen med mulighederne for at rive selve fabriksbygningen ned og bevare den karakteriske silo som et vartegn for byen og i den indrette et vandrerhjem. Det viste sig dog ikke at være rentabelt.

Da en ændring i loven om byfornyelse blev vedtaget, som gav kommuner mulighed for at rive andet end erhvervsejendomme ned, var Vejle Kommune hurtig til at afsætte de nødvendige penge til at fjerne den gamle foderstofbygning. Vejle Kommune var faktisk en af de kommuner, der pressede på for at få ændret loven, netop med henblik på muligheden at fjerne den forfaldne bygning i Egtved.

Og dermed endte det som en festdag i Egtved, da bygningen efter at have stået tom i 14 år omsider kunne jævnes med jorden.

Serie om visioner for Egtved

I 2020 skal Egtved-borgerne atter til at drøfte byens fremtidige udvikling i samarbejde med Vejle Kommune, når der skal udarbejdes en ny visionsplan.

Den seneste visionsplan er fra 2011, og flere af de ønsker, der står nævnt i den, er blevet helt eller delvist opfyldt siden.

I de kommende uger vil man her i avisen kunne læse om nogle af de ting, der er sket i Egtved siden 2011, og om nogle af de områder, hvor der stadig er et stort udviklingspotentiale.

Måske Egtved-borgere vil blive inspireret til at tænke over, hvad de ønsker for deres by i de kommende år.

Grund ligger uudnyttet hen

Tilbage er nu en grund, der ligger næsten i hjertet af den gamle bykerne i Egtved og med direkte adgang til den smukke og kuperede Egtved Ådal. Og hvad skal der så ske med den?

- At få foderstoffen væk var den største hurdle i forhold til byforskønnelse, for den alt andet end pyntede. Nu handler det om at få den gode grund udnyttet, så den ikke bare bliver brugt til opbevaring af byggematerialer som nu, siger Helle Wiese, der er næstformand i Egtved Udviklingsråd.

Det har dog været en hjælp i forbindelse med kloaksepareringen i Dalgade, at grunden kunne bruges til opbevaring af materiel og maskiner, men det er også overstået nu, indskyder formand Inger Pabst.

I 2020 skal arbejdet med at udarbejde en ny visionsplan for Egtved sættes i gang, og her vil det være helt oplagt blandt andet at tage fat på den gamle foderstof-grund.

- Jeg tænker, at vi i den nye visionsplan skal prøve at finde idéer til, hvordan vi kan løfte området fremadrettet, siger Inger Pabst.

Annonce

Måske et vandrehjem

I visionsplanen fra 2011 blev der arbejdet ud fra en tanke om at ombygge den gamle silo til eksempelvis at indeholde et vandrerhjem. Bygningen er fortid, men det er tankerne om et vandrerhjem bestemt ikke, hvis det står til Inger Pabst og Helle Wiese. Her er foderstofgrunden bestemt stadig en mulig placering, hvis det skulle blive aktuelt at bygge et vandrerhjem - og sådan et kunne give rigtig god mening at have i Egtved, mener de.

Også tanker om en shelterplads eller en aktivitets- og legeplads har tidligere været i spil.

Mon ikke forslag om at bygge nogle sheltere på grunden vil komme op at vende igen, hvis idéer til udnyttelse af området kommer til debat? Naturstyrelsen kunne i hvert fald tidligere i år fortælle, at interessen for at sove i den slags primitive hytter i øjeblikket er højere end nogensinde før. Med en placering på grunden for den gamle foderstof vil man i så fald bo både centralt i Egtved, samtidig med at være i direkte forbindelse med ådalens smukke natur.

Men det kunne også være, der var nogle andre spændende muligheder i spil? Måske noget, der kunne spille sammen med Sødalen, det nye grønne område med regnvandsbassin? Eller skulle man etablere en naturlegeplads til glæde for alle byens børn og barnlige sjæle?

Det bliver spændende. Men noget bør der ske - for det er synd, at grunden bare står uudnyttet hen eller kun bliver brugt til opbevaring af containere og byggemateriel.

Det var en sand festdag med både taler og pølser, da den gamle foderstof i 2014 blev revet ned. I visionsplanen 2011 havde man udtrykt ønske om måske at bevare den gamle silo og indrette et vandrehjem i den, men det viste sig ikke at være rentabelt, så den blev også jævnet med jorden. Arkivfoto: Torben Glyum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce