Annonce
Kultur

Hvad synes du selv? Positive reaktioner på ideen om lys fra Højentårnet

Skal Højentårnet kaste lys ud over dele af Vejle Kommune? Nu starter Vejle Amts Folkeblad en afstemning om denne idé. Lyset inden i tårnet var senest tændt i anledning af 75 års dagen for befrielsen, 4. maj. Arkivfoto: Mette Mørk
Lys på eller fra Højentårnet. Fint. Adgang til toppen. Endnu bedre. Udlejning til turister vil skabe en attraktiv a la vandringerne på Den gamle Lillebæltsbro.

Højen: Lad os få adgang til Højentårnet. Giv det gerne en klat maling. Fint med lys indimellem, hvis ellers det er OK med lufthavnen i Billund.

Det er så nogenlunde essensen af de kommentarer, der er kommet til den idé, som byrådsmedlem Thyge Havgaard Bjerring (V) lagde frem her i avisen for en tid siden. Han tænkte sig, at man kunne gøre et kunstnerisk projekt ud af at få en lyskaster på tårnet til at feje hen over landskabet og være synlig på en måde, der måske kunne hente inspiration fra Eiffeltårnet i Paris.

Vejle har tidligere med stor effekt og blikfang ladet de to vandtårne i Vejle og Møllen være belyst. Det kunne være spændende, iøjnefaldende og med stor PR-effekt at lade Højentårnet være iklædt gult lys i forbindelse med Tour de France etapestarten her fra Vejle 4. juli næste år. Det vil sætte Vejle på verdenskortet endnu engang. Jeg kunne også godt forestille mig, at mange ville sige ja tak, hvis tårnet engang imellem blev åbnet for offentligheden, gerne med guide.

Per Jensen

En kop kaffe på toppen

Anders Riber fra Østengård skriver blandt andet:

- Jeg blev så begejstret af at læse artiklen om ideen om lys i Højen tårnet. Jeg bor selv i Østengård på vestsiden af Vejle og kan dagligt se tårnet og fascineres altid af det. Det ser utroligt højt ud, som det står der helt selv i landskabet. Tårnet må have et vist potentiale for at blive en slags varemærke. Jeg har ikke selv tænkt på det med lys før, men det må der være nogle lyskunstnere, der kan få ideer ud fra. Det kunne blive en turistattraktion, hvis man kunne komme op i det og få en kop kaffe eller et eller andet Vejle-agtigt. Eller bare se billeder af hvordan Vejle har udviklet sig gennem årene. Har man ikke nogle, kan man da begynde at tage nogle nu, så man kan sammenligne udsigten deroppefra.

Annonce

Tårnwalking

- Hver lørdag kunne man mod betaling komme op i tårnet, det har vi været for mange år siden. Det kunne blive meget attraktivt som en slags alternativ til bridgewalking på Den gamle Lllebæltsbro, lyder reaktionen fra Grethe og Jørnn Rathleff, Højen.

Per Jensen i Vejle er positiv overfor ideen med lys på eller fra tårnet, eksempelvis på nationale mærkedage:

- Hvorfor ikke gentage successen fra 4. maj? Vejle har tidligere med stor effekt og blikfang ladet de to vandtårne i Vejle og Møllen være belyst. Det kunne være spændende, iøjnefaldende og med stor PR-effekt at lade Højentårnet være iklædt gult lys i forbindelse med Tour de France etapestarten her fra Vejle 4. juli næste år. Det vil sætte Vejle på verdenskortet endnu engang. Jeg kunne også godt forestille mig, at mange - både lokale og turister - ville sige ja tak, hvis tårnet engang imellem blev åbnet for offentligheden, gerne med guide. Lad de gode drømme , ideer og visioner komme til udtryk, skriver Per Jensen.

Garderhøjde

  • Højentårnet er taget i brug i 1963 og hører med 136 meter tårn til blandt de garderhøje. Det har tilmed en mast på 15 meters højde på toppen.
  • Det står mellem to punkter, der er 105 og 108 meter over havet ifølge Kort- og Matrikelstyrelsens kort.
  • Nogle af tårnene har to eller tre balkoner, man kan gå ud på. I Højen er der kun én. Den anden er taget på kuplen, som Højentårnet er ene om at have. Kuplen består af tre etager, der har en større diameter end resten af tårnet. Her er der blandt andet indrettet kontorer og kantine.
  • Da vi befinder os på 23., 24, og 25. etage, er der fornuftigvis også et toilet i dette niveau.

Ophavskvinden til "Lys i Højen tårn 4. maj 2020" Linda Kjerkegaard, der er opvokset i området, havde som sin første indskydelse, at den idé var hun modstander af. Tårnet står fint og er allerede et vartegn for højenboerne.

- Vi er så glade for Højen-tårnet, som det er, og vi har ikke brug for mere opmærksomhed i vores lille landsby, tænkte hun i første omgang. Men hun er stadigvæk ikke ansat i turismebranchen i Norditalien for ingenting. Så hun begyndte at tænke i adgang til tårnet mod betaling og bryllup'er i kuplen.

- Jeg bor i Malcesine, Gardasøen i Italien, og har været med til at arrangere bryllupper på den middelalderlige borg her i byen samt tolke til udenlandske bryllupper, og her er der cirka 400 bryllupper i sommersæsonen! Og det er IKKE småpenge, man betaler for at leje borgen. Tal med hoteller, hestevognsudlejere, limousineudlejere og mange flere. Det ville være noget, der spytter i kassen! Og får vi Højen sat på verdenskortet, skriver Linda Kjærsgaard.

Højentårnet kan blive en turistattraktion mener flere læsere, efter at Vejle Amts Folkeblad præsenterede byrådsmedlem Thyge Havgaard Bjerrings tanke om lade Højen-tårnet kaste lys ud over Vejle Kommune. Tårnet er og står så højt, at det kan ses fra en stor omegn. Foto: Leif Baun
Annonce

Hvad mener DU?

Hvad siger du til planerne. Giv din mening til kende her:

Blandt forslagene til at gøre det markante Højentårn til en attraktion for Vejleegnen er at åbne for adgang mod betaling og eventuelt mulighed for en kop kaffe eller udlejning af lokalet øverst i tårnet. Foto: Leif Baun
Annonce
Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Mor mishandlede 7-årig datter og skjulte sammen med sin mand lillesøsteren for kommunen

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Debat

Karen Klint skriver om overmedicinering af vores gamle og om at blive gammel – og sur?

Debat

Dansk Folkeparti anklages for at have svigtet de ældre under budget-behandlingen i Vejle Kommune: Hvad ville Pia Kjærsgaard have gjort?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Skovsvin efterlyses: Hans Dahls skovvej er spærret af affaldsbjerg - den der har 'tabt' det må gerne afhente sit skidt

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Jelling

Asylcentret i Sandvad genåbner: Skal huse flygtninge med særlige behov

Erhverv For abonnenter

Kræftpatienter valfarter til Vejle: Kirsten sørger for, at parykken og brystprotesen sidder som den skal

Alarm 112

'Jeg skal dræbe dig': 27-årig varetægtsfængslet efter vold og dødstrusler i Vestergade

Annonce