Annonce
Hedensted

Hvem har ret? Folkebladet dykker ned i divergerende fortællinger om kommunens kistebund

De to største partier i Hedensted Kommune er ingenlunde enige om polstringen af kistebunden. Foto: Mads Dalegaard
På andet år er der offentlig politisk uenighed i det ellers helt banale spørgsmål om, hvor mange penge Hedensted Kommune har i kassen.

Hedensted: Er der flere eller færre penge i kassen hos Hedensted Kommune i dag end for fire år siden?

Umiddelbart er der tale om et af de mest simple spørgsmål i verden, men alligevel har det to forskellige svar, afhængig af hvilken politisk lejr man tilhører.

For mens Venstre siden sidste år har slået på tromme for, at store dele af kommunens opsparing er formøblet, mener borgmesterpartiet i stedet, at kassen er i lige så fin gænge som tidligere.

Annonce

Senest har debatten udfoldet sig i en række læserbreve i avisen, og så sent som onsdag under førstebehandlingen af budgettet for 2022 endte det også ud i en mindre diskussion.

- Jeg vil afholde mig fra at gå ind i talgymnastikken igen. Den har vi været igennem mange gange før, og lad os bare sige, at en af os i hvert fald ikke forstår det, sagde borgmester Kasper Glyngø (S) ved den lejlighed.

Spørgsmålet lyder så, hvem der egentlig tager fejl. Folkebladet forsøger at ridse de komplicerede termer op i et mere forståeligt lægmandssprog.

1 Hvad er de uenige om?

Hele humlen drejer sig grundlæggende om, at der bliver brugt forskellige begreber om likviditeten.

Venstre hæfter sig ved, at der ved indgangen til den nuværende byrådsperiode, hvor de måtte aflevere borgmesterkæden til Socialdemokratiet, var en likviditet på 263,9 mio. kr. Det tal var ved seneste opgørelse i udgangen af 2. kvartal i år faldet til 215 mio. kr.

Derudover påpeges det, at billedet yderligere forværres af, at 91 mio. kr. af det beløb er et anlægslån, som ekstraordinært blev optaget i slutningen af sidste år.

Men alt imens at Venstre baserer deres vurdering af opsparingen udelukkende ud fra den såkaldte kassekreditregel, lyder det fra Socialdemokratiet, at den korrekte målestok er den disponible likviditet.

Bruges den regel som rettesnoren, er beholdningen rent faktisk steget i samme periode fra 157,6 mio. kr. til 203 mio. kr.

2 Hvem har (mest) ret?

På den måde kan begge i princippet påberåbe sig sandheden. Omend den er en smule gradbøjet.

Når Venstre fastholder fortællingen om, at opsparingen er forsvundet til overforbrug, mangler der nemlig en vigtig mellemregning.

I deres oprindelige tal på 263,9 mio. kr. var de 106,3 mio. kr. nemlig allerede øremærket til blandt andet drift og anlæg, som var blevet skubbet foran sig.

Herunder blandt andet 22 mio. kr. til centerbyerne og byggemodning.

Derfor var det reelt aldrig en mulighed at tage hånden ned i kassen og bruge af pengene. At de efterfølgende er forsvundet, kan således ikke henføres til politiske prioriteringer i denne byrådsperiode.

Og det er netop for at komme uden om denne tekniske spidsfindighed, at der i Hedensted Kommune i stedet bliver brugt begrebet disponibel likviditet.

Fordi der i dag er væsentligt færre øremærkede udgifter i kassen end i begyndelsen af byrådsperioden, er rådighedsbeløbet fra kistebunden faktisk vokset med 45,7 mio. kr. de seneste fire år.

Overført til en families økonomi kan det sammenlignes med, at man på sin egen konto har 300.000 kr. stående. Til gengæld har man netop bestilt en ny bil til levering og betaling næste måned.

Basalt set er det korrekt at fortælle naboen, man har en kassebeholdning på 300.000 kr. Men da bilkøbet til eksempelvis 200.000 kr. allerede er indgået, er der reelt set kun 100.000 tilbage at bruge af til øvrige fornøjelser.

3 Er kassen pustet kunstigt op af lån?

Tilbage står indvendingen, at kassen blot syner stor på grund af et ekstraordinært anlægslån på 91 mio. kr, der blev optaget i slutningen af 2020.

Mens det er helt korrekt, at lånet påvirker likviditeten positivt, er det dog en fejlslutning at indregne tallet 1:1.

Det skyldes netop, at kassekreditreglen - som både Venstre og landets øvrige kommuner tager udgangspunkt i - korrigerer pludselige udsving via en gennemsnitsberegning fordelt over 365 dage.

Altså skulle alle de 91 mio. kr. blive liggende uberørt i kassen i et helt år, før det ville bonne ud i likviditeten med sit fulde beløb.

Det kan ikke være muligt, dels fordi lånet endnu ikke har et år på bagen, og dels fordi pengene løbende bliver brugt.

For at tydeliggøre lånets betydning for likviditeten har økonomiafdelingen i Hedensted Kommune lavet en særskilt tilføjelse i de seneste regnskaber og budgetter.

Heri fremgår det, at den disponible likviditet i stedet ville lyde på 162,7 mio. kr. Altså fortsat en lille håndfuld mio. kr. mere, end da magten officielt skiftede for snart fire år siden, desuagtet man ikke have optaget lånet.

4 Hvor velpolstret er kassen?

Når det så er sagt, er det bestemt ikke ensbetydende med, at det nogen steder i Hedensted Kommune flyder med hverken mælk eller honning.

Med en likviditet på rundt regnet 4600 kr. pr. indbygger, ligger man fortsat i den tunge ende - i øvrigt sammen med nabokommunen Horsens - og blot et mulehård over den anbefalede grænse på 2000-3000 kr. pr. indbygger.

Til sammenligning lyder tallet for samtlige kommuner i gennemsnit på næsten 10.000 kr.

Kigger man i overslagsårene - altså et budgetestimat for økonomien frem til 2025 - viser det lige nu et forventet underskud på samlet set 222,8 mio. kr - og så vil al uenighed om kassebeholdning formentlig været hørt op.

For så er der under ingen omstændigheder flere penge tilbage.

Annonce
Billund For abonnenter

56-årige Mona drøner rundt i byen, som hun elsker, på el-scooter: Nu samler hun ind til afghanske flygtninge i Jelling

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

- Jeg har oplevet at blive slået ned bagfra, fordi jeg ser ud, som jeg gør: Mød Ravn i serien 'Mennesker'

Navne For abonnenter

Dorthe mistede sin 17-årige 'Fredemus', da han blev ramt af to biler og døde på stedet: Han vil altid have en særlig plads i mit hjerte

VEJLE

Munkebjerg er ramt af flokvandring: Tvunget til at smække døren i for flere spisende gæster

Vejle Boldklub For abonnenter

VB møder Viborg: Derfor er det kampen, VB skal vinde og slet ikke tåler at tabe

VEJLE

Lyt: Det var ikke en drengedrøm, men det blev pludselig hans levevej - Daniel McBurnie tilegner Lysts Michelin-stjerne til én særlig person

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Hedensted

Syge selvstændige må hverken tage telefonen eller betale en regning: Sådan får du hjælp

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Annonce