Annonce
Kultur

Hvem skal have kulturpriser? Her er borgernes forslag

Sjældent har så mange hørt musik fra en vejlenser, som når Jonas Hechmann lægger nye toner ud. Det vidner over 100 millioner streams om. Nu er han blandt dem, borgerne har foreslået som kandidat til årets kultur- og initiativpriser, der uddeles på torsdag. Arkivfoto: Mette Mørk
I alt 18 forskellige er indstillet til at modtage en af Vejle Kommunes kulturelle priser, der uddeles på torsdag. Her giver vi dig et overblik over hele feltet.

Vejle: På torsdag uddeler Vejle Kommune sine kulturpriser. Forinden har den bedt alle om at sende forslag til kandidater. I alt 72 har reageret, og nedenfor kan du møde de 18 kandidater, der er blevet foreslået.

Dan Arnløv Jørgensen (K), der er formand for kultur- og idrætsudvalget under Vejle Byråd, siger:

- Vi har fået mange, gode kandidater i år. Det glæder jeg mig over, fordi det viser, at kulturen lever, trods omstændighederne. Samtidig hæfter jeg mig ved, at der i år er et interessant spænd i kandidaterne, der går lige fra de unge, innovative kræfter til garvede kulturbærere. Vi skal hylde begge dele, fordi de på hver sin måde bidrager til et rigt kulturliv.

Annonce

Vinderne kåres ved en live-streamet prisoverrækkelse fra Vejle Musikteater torsdag den 15. april fra klokken 20. Ud over Kulturprisen og Initiativprisen er der i år en ny pris: Årets Disruptor. Det er en kulturpris fra unge til unge, der har skabt fællesskab på trods af coronaen.

Sidste år vandt Dystopia årets Kulturpris, mens Jacob Bonderup og Roland Christiansen vandt Initiativprisen.

I listen nedenfor bringes navnene i den rækkefølge, de er nævnt i kommunens katalog over forslagene.

1 Michael Pedersen og Simon Clemens

De to stod bag Vejlesangen med tilhørende video. I begrundelsen skrives: "De skal vinde, fordi de gør meget for sammenhold og den gode stemning i Vejle, og det har de gjort i flere år - og de er rigtige "Vejlenørder".

2 Anne Ditte

Anne Ditte maler. Hun mistede også sidste år sin søster, der var psykisk syg, til selvmord. Nu vil Anne Ditte holde foredrag om, hvordan det er at være pårørende. Foto: Mette Mørk

Anne Ditte fra Bredballe kaldes "produktiv og viljestærk" og indstilles for sine malerier og sine personlige fortællinger om det, der gør ondt. Det sidste kan blandt andet være historien om hendes søster, der døde efter narkoindtag. Den hændelse har hun holdt foredrag om.

3 Britta Egebjerg

Hun er fotograf og har senest udgivet bogen "Flydende Kyster". Hun har bidraget med naturfotografier til bogen om Grejs Ådal. Hun har også været aktiv i forbindelse med Kunsthal Vejle og Album 2020, hvor hun overførte fotos til fliser.

4 Fango

Fango nomineres for onlinebegivenhederne "Vejle Bager" og "Vejle Bager Junior", der var et muntert lys i en udfordrende og mørk vintertid, hvor kulturen har været lukket ned.

5 Henrik Elkjær

Henrik Elkjær fotograferet ved udgivelsen af hans fotobog Radius2. Arkivfoto: Mette Mørk

Han står bag fotobogen og -projektet "Radius2". Den er fra 2020, men han har forud arbejdet med mange andre indslag i kunst og byrum i Vejle. Han har flere gange været inde i billedet til kulturprisen.

6 Junette Bay

Kunstnerne Junette Bay, Vejle, stod i 2020 blandt andet bag "Flatten the Curve"-projektet, der blev udstillet på Vejle Kunstmuseum. Arkivfoto: Leif Baun

I løbet af 2020 gjorde hun sig offentligt kendt med især to projekter, dels en udsmykning over Vejles gågader "Flaming Feathers" og dels "Flattenthecurve", hvor hun fik folk til at sende sig tømte plastbeholdere fra husholdningen. Hun malede dem og skrev nogle af de coronaord på, som vi brugte i starten af pandemien. Hun fremhæves for sin evne til at bringe kunst og kultur ind i bylivet.

7 Kulturelt Samvirke

Kulturelt Samvirke i gl. Egtved Kommune er indstillet, fordi foreningen arrangerer spil dansk dag hvert år i oktober foruden andre arrangementer.

8 Kunsthal Vejle

Kunsthallen er en 20-rums købmandsautomat, der er ophængt på Banegårdspladsen i Vejle. Ideen fik vejlekunstnerne Lene Juhler og Britta Egebjerg i 2018, og de sørgede for skiftende udstillinger i automaten i de første to år. Den har vist sig at være modstandsdygtig overfor corona, og der er vist minikunstværker i tæt rækkefølge gennem hele perioden. Automatens placering gør, at mange ser den, måske især om aftenen hvor den er oplyst indefra.

9 Brygg Coffeee House

Maria Theresa Olsen står bag Brygg Coffee House på gågaden, og hun er blandt de foreslåede til årets kulturpriser for de digtoplæsninger, hun har beriget byen med. Arkivfoto: Lars Saugbjerg

Maria Theresa Olsen har budt på jævnlige digtaftener med oplæsning af digte i sine lokaler, og den 8.-9. juli rykkede denne aktivitet ud på gågaden. Desuden sørgede hun for digtoplæsning  i forbindelse med kulturnatten på Vejle Rådhus den 4. september.

10 Michael Pedersen og Simon Clemens

Ud over Vejlesangen, der nævnes ovenfor, er de to også indstillet for projekterne "Næstekærlighed" og "Næstekærlighed og t-shirts". De tog rundt og spredte glæde og sammenhold blandt beboerne, der havde mistet kontakt med verden på de coronalukkede plejehjem samtidig med, at de uddelte chokolade. T-shirtprojektet gik ud på at sælge t-shirts, og pengene gik til blomster og chokolade til over 1000 ældre på plejehjemmene. Ideerne bredte sig siden til andre dele af landet.

11 One week dance company

Dansekompagniet favner bredt og samler unge talentfulde dansere, der får et indblik i, hvordan det er at være en del af et fællesskab med dans og dansekompagni, når man er færdig med sin uddannelse som danser.

12 Sanne Juhler Hansen

Sanne har altid brændt for Vejles børn. Mange børn og voksne husker hende og manden Johns år som forstandere på Familiebo. Nu arbejder Sanne gennem kunsten og gør et stort stykke arbejde for at synliggøre børns livsvilkår. Hun har også på det seneste arbejdet med Mølkebøttebørn og Barnets Stemme. Her har hun gjort opmærksom på de udsatte børn både regionalt og internationalt. Specielt også i den her Corona tid, hvor udsatte børn måtte blive hjemme og ikke kunne komme i skolen. Det sted, der måske er deres eneste helle. Aktuelt indstilles hun for arbejdet med Kunsthal Vejle-projektet, som hun sammen med Helle Koch har overtaget.

13 Signe Marie Bonici-Erichsen

Signe Marie Bonnici-Erichsen Fairywork, der er blandt årets kulturpriskandidater, ses her, mens hun laver kostumer i sit værksted i Spinderihallerne. Arkivfoto: Mike Bonnici-Erichsen

Fairywork by Signe Marie er en kreativ start-up virksomhed med en historie, der begyndte i 2016 som én enkelt levende statue på Strøget i København. Siden har Fairywork udviklet sig til en virksomhed, der tilbyder en bred vifte af eventyrlige karakterer, forestillinger samt eventplanlægning i Danmark og verden over. Det første Fairywork-event fandt sted i Vejle i marts 2019. Eventet havde fem levende statuer på programmet og var hovedattraktionen til City Vejles "Ladies Night". Efterfølgende er klient-listen vokset og inkluderer nu 17 byer i Danmark.

14 Simon Clemens

Han er foreslået to gange ovenfor, og her indbringer konceptet "Den lille Brødfabrik" ham den tredje anbefaling til årets priser. Han fremhæves i denne sammenhæng for at tilføre liv og glæde til Vejle ved sin passion for nærvær, kvalitet, værdier og delingen af disse.

15 Ulrik Gräs

Den 81-årige forfatter har udgivet en lang stribe bøger om livet i Vejle, som han kender indefra fra sin opvækst i Vestbyen og sit virke som journalist på byens aviser. I 2020 udgav han en bog med titlen "Galgenfugle". Det er samling af noveller, der beskriver selvmordet fra forskellige vinkler. Flere af hans romaner danner en trilogi om mennesker på en baggrund af hændelser og miljøer i Vejles Vestby.

16 Stine Ofelia Kildevang

Stine Ofelia Kildevang er billedkunstner med et indgående kendskab til både foto, video, lyd, performance og kreativ skrivning. Hun har desuden været aktiv i oprettelsen af det nu hedengangne kunstnerhus Toldboden på Toldbodvej. Hun har med sine ideer og kunstneriske projekter skabt liv i bybilledet henover det sidste år . Hun har engageret mange kunstnere i sit arbejde. Og så har hun sin kunstskole, Artlab, hvis hun underviser 15 til 25 årige vejlensere i kunst.

17 Sara Scheel

Hun er keramiker og har blandt andet skabt Vejlekoppen. Desuden har hun åbnet butik og dermed skabt skabt nyt liv i den gamle kiosk i vestbyen.

- Hvis flere mennesker startede små spændende værksteder og butikker i bydelen, ville det blive endnu mere interessant at bo der, mener indstilleren.

18 Jonas Hechmann

Han har under kunstnernavnet Jhove har lige rundet 100.000.000 streams på Spotify, med sin musik. Han er ung mand med en unik dedikation til sit arbejde. Jonas har haft et skjult talent og er rigtig godt på vej til at udnytte det til fulde, lyder det i anbefalingen af den ukendte stjerne.

Han skaber noget musik, der hedder lo-fi hiphop. Det er instrumentalt, afslappende musik, som man bruger til at have i baggrunden. Det kan være, hvis du sidder på en kaffebar, eller du sidder og laver lektier, har Jonas Hechmann forklaret. To af hans populæreste numre hedder "If Only You Knew" og "What If It All Turned out Fine".

Annonce
Erhverv For abonnenter

Bagerpar blev smittet med corona for næsten et år siden: I dag må de stadig tage en middagslur på sofaen og få hjælp til at lave romkugler

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Navne

Idrætsklub hædrer to af de mest holdbare personer: Thorkild Bo løb fra et helt fodboldhold

Alarm 112

Mand truede bekendte med kniv - igen: Politiet går efter at få ham fængslet

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Jelling For abonnenter

Vejles borgmester vidste ikke, hvornår beboerne på Center Sandvad ville flytte ind - Udlændingestyrelsens svar er uklart

Kultur

Kronprinsessen kommer til børnenes hovedstad: Sådan kan du være med

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Jelling

Vores børn er bange, og vi føler os fanget i eget hjem: Sandvads borgere tager bladet fra munden

Annonce