Vejle: De står der rundt i bybilledet. Gule og med flag på hjulene. "Vej-cyc-le" står der på siden af de trækasser, som de står på.
Men hvorfor står de der? Og hvem står bag?
Svaret finder vi en smuk forårsdag i Mariaparken, hvor avisen har sat Peter Munch Sørensen stævne.
Han er en de studerende, som for flere måneder siden fik stillet en opgave, der endte med, at der nu står gule cykler rundt i bybilledet.
- Vi er et hold serviceøkonomistuderende på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, som i efteråret fik en opgave, hvor vi kunne vælge mellem forskellige emner. Vi kunne vælge at lave en opgave med Tour de France som omdrejningspunkt eller CityVejle eller Bygningen. Og her var vi en gruppe, der valgte Tour de France. Jeg var ikke selv i tvivl. Cykelløbet bliver en once-in-a-lifetime-oplevelse her i Vejle, så det skulle det da være, siger han.
Synliggørelse
Holdet valgte at arbejde med temaet re-cycling. Og viden.
- Det er vores bidrag til den store folkefest, og så kan det vise omverdenen, hvad Vejle har at byde på, men også for at give vejlenserne et indblik i de lande, der har ryttere med til sådan et kæmpe event, som Touren er. Derfor er der nogle fun facts om de lande, som cyklerne repræsenterer, siger han.
Og nu står de der. Rundt i hele byen. Vej-cyc-le består af en tre kilometer rute rundt i Vejle midtby. Selve ruten er en formindsket version af den rute, som køres rundt i Vejle Kommune til Tour de France. Og folk har - langt henad vejen - taget godt mod Vej-cyc-le.
- Vi har haft et par dumme oplevelser, blandt andet at den ene er blevet brændt, men langt størsteparten af de tilbagemeldinger vi får, er rent positive. Også fra skolerne, som bruger det som et led i undervisningen. Det er ret fedt at opleve, siger Peter Munch Sørensen og nævner videre, at han, og resten af det lille hold serviceøkonomistuderende, har lært meget af projektet.
Peter Munch Sørensen, studerendeDet har til tider været et større arbejde, end man måske lige skulle tro, men det har hele tiden været skide sjovt.
- Det er en meget lærerig proces. Det handler jo ikke bare om at få en idé. Derefter begynder hele arbejdet med at få styr på økonomien, få tilladelser og bygget de 14 værker. Det har til tider været et større arbejde, end man måske lige skulle tro, men det har hele tiden været skide sjovt, siger han.
Tænk over detaljerne
At det blev til 14 cykler (der er p.t. kun 13, da den ene er fjernet efter brand) rundt i byen beror ikke på en tilfældighed. Gruppen af eventøkonomer har taget udgangspunkt i, at der sidste år var ryttere fra 27 lande, som deltog i Tour de France.
Det er de 27 landes flag, man kan se på cyklerne. Der et to forskellige flag på hver cykel, eksempelvis deler Belgien og Slovenien cykel.
- Dog er der en cykel, hvor der er det samme flag på begge sider, nemlig det franske. Vi hylder Frankrig og cykelløbet på den måde. Det er også cykel nummer et i rækken, forklarer han.
De studerene har tænkt i re-cycling i ordets bedste forstand.
- Cyklerne har vi hentet på kommunens materielgård. De skulle ellers bare smides ud. Så har vi skraldet dem for alt og malet dem gule. På den måde har de for en stund fået ekstra liv. Kasserne, de står på, er af nyt materiale, for vi havde behov for, at de kan klare vind og vejr. Kasserne kan til gengæld få et liv bagefter, så hvis eksempelvis en daginstitution mangler en kasse til opbevaring, ja, så kan de få den kvit og frit, og vi skal nok få den fragtet derhen, hvis der er behov for det, siger Peter Munch Sørensen.
Vi maler Vejle gul
- Vi maler Vejle gul - det er sloganet for det samarbejde mellem Sydbank og Vejle Amts Folkeblad, hvor Vejle Kommune er inviteret med i et tæt samarbejde før, under og efter, at Tour de France rammer Vejle 3. juli.
- Kontakt gerne vores journalister på projektet - det er Jørgen Flindt (76 41 49 36 - jofli@vafo.dk) eller Anders Kynde (79 12 45 91 - ankyn@vafo.dk).
- Følg gerne med i Facebook-gruppen "Tour de France i Vejle Kommune".
Hvis man går hen til kasserne med cyklerne, vil man blive mødt af nogle fun facts om de forskellige lande, mens der også er en QR-kode, som sender en videre til den næste cykel og den næste og så videre.
Cyklerne bliver pillet ned i dagene efter 3. juli, hvor Touren har været i Vejle.