Annonce
Jelling

Hver dag protesterer de med båthorn, megafoner og kampsange: Er de gået helt fra forstanden i Sandvad?

Kirsten Paugan og Lars Lindholm har været blandt initiativtagerne til de adskillige protestaktioner, som Sandvad-borgerne har udført i kampen mod at omstøde Udlændingestyrelsens beslutning om byens asylcenter. De medvirker i den seneste episode af podcasten "Vi er Vejle". Foto: Mette Mørk
Det er næppe gået nogens næse forbi, at Sandvad-borgere er utilfredse med de nye beboere, der er flyttet ind i byens asylcenter. Men selvom protestgruppen demonstrerer hver dag med en hård retorik, båthorn og megafoner, afviser man, at der er tale om en hysterisk overreaktion.

Sandvad: "De kriminelle de skal væk, for vi vil have tryghed."

Sådan synger de utilfredse borgere hver eftermiddag i Sandvad, idet de passerer byens asylcenter. Når demonstranterne er udenfor en radius på 100 meter fra asylcentret, skruer de yderligere op for lydniveauet - og retorikken.

Med kampsange, megafoner og båthorn viser de deres utilfredshed i sagen om byens asylcenter, hvor en ny gruppe flygtninge for nylig flyttede ind. En beboergruppe, hvoraf flere kan have psykiske og fysiske udfordringer, misbrugsproblemer eller behandlingsdomme med sig i bagagen.

De nye beboere har skabt utryghed i Sandvads befolkning, som siden oktober har kæmpet for at omstøde Udlændingestyrelsens beslutning. Indtil videre uden held. Alligevel fortsætter byens borgere ufortrødent med at demonstrere hver dag foran asylcentret.

- Jeg synes på ingen måder, at det er hysterisk eller overreagerende. Tværtimod synes jeg, at det er helt nødvendigt, at man bruger sin rettighed til at demonstrere, når vi oplever så elendigt et embedsarbejde, siger Kirsten Paugan, formand for Sandvad Beboerforening, i podcasten "Vi er Vejle".

Uacceptabel opførsel

Podcasten "Vi er Vejle" er produceret af Vejle Amts Folkeblad, og i den seneste episode er avisens reporter taget til Sandvad for at opleve en af de daglige demonstrationer foran asylcentret.

Her fortæller Kirsten Paugan og lokalrådsformand Lars Lindholm, at det ikke just har været en positiv oplevelse at få de nye beboere til byen.

Når vi ser dem på gaden, vender vi os om og går den anden vej, for vi har ikke lyst til at blive konfronteret med dem.

Lars Lindholm, lokalrådsformand

- Ifølge Udlændingestyrelsen var det en beboergruppe, som ikke rigtigt kom uden for dørene, men det er simpelthen direkte løgn. De har været aktive fra dag et. De er med bussen, de er ude at gå, de er ude at løbe, de pisser i haverne. Det kan vi simpelthen ikke acceptere, mener Lars Lindholm.

Er det et problem, at de går uden for deres dør?

- Det har de selvfølgelig ret til. Men når vi ikke ved, hvad der foregår, og hvad det er for en type mennesker, så er det utrygt for os. Når vi ser dem på gaden, vender vi os om og går den anden vej, for vi har ikke lyst til at blive konfronteret med dem, siger han.

Senest har lokalområdet været vidne til en række uheldige episoder med en person fra asylcentret. Vedkommende har blandt andet opsøgt flere hjem og stjålet en bil, inden han senere blev stoppet i en brugs i nærområdet og kørt hjem til centret.

Plantet i orkanens øje

Protestgruppen henvender kritikken til Udlændingestyrelsen samt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Og derfor kan det virke paradoksalt, at demonstrationerne i højere grad kommer til at ramme Røde Kors og beboerne, som ikke selv har haft indflydelse på beslutningen.

- Vi vil da gerne, at Udlændingestyrelsen får en afdeling i Jylland, så skal vi nok komme og underholde. Vi er desværre nødt til gøre det i vores egen by, men det giver også god mening, for det er byen, der er udsat for stor utryghed. Lige nu tager vi bare ikke bussen til Næstved (hvor styrelsens hovedkontor ligger, red.), og vi har også på fornemmelsen, at mange af medarbejderne arbejder hjemmefra på grund af coronasituationen, siger Kirsten Paugan i podcasten.

Vi er Vejle

  • Jævnligt udgiver Vejle Amts Folkeblad en ny episode i podcasten Vi er Vejle.
  • Her graver vi i de vigtigste samtaleemner i Vejle Kommune og udfordrer både kendte og ukendte mennesker, som har noget på spil.
  • Du finder Vi er Vejle på www.vafo.dk/podcasts eller der hvor du plejer at finde podcasts.

Er det ikke synd for Røde Kors-medarbejderne og beboere på asylcentret, at de skal udsættes for det her hver dag?

- Nej, jeg synes da, at det lyder godt, når vi synger. Man vil gerne lægge ansvaret over på os borgere i Sandvad, men det er altså ikke vores ansvar. Det er ikke os, der har placeret dem her. Vi har hele tiden påpeget, at det ikke er det rigtige sted. De er plantet i orkanens øje, og det er rigtig træls for dem, men det er altså ikke Sandvad-borgernes ansvar, slår hun fast.

Men hvorfor ikke have en mere positiv tilgang til beboerne og Røde Kors? Dette og mange andre spørgsmål stiller vi til Kirsten Paugan og Lars Lindholm i den seneste episode af "Vi er Vejle".

Kom med til demonstration i Sandvad i podcasten, som du kan lytte til på www.vafo.dk/podcasts eller via den app, hvor du plejer at finde podcasts.

Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"