Annonce
Vejle

Hvide villaer i farezonen: Privathospital drømmer om store forandringer på Brummersvej

Brummersvej 2B blev for år tilbage købt af Privathospitalet Mølholm, men bygningerne har ikke været brugt til noget siden. Foto: Maria Søgård Jørgensen
Naboerne til Brummersvej 2B og 4 i Mølholm er blevet præsenteret for byggeplaner, der blandt andet omfatter en nedrivning af de gamle, historiske villaer.
Annonce

Vejle: I starten af juni blev beboere, der bor i umiddelbar nærhed af Brummersvej 2B og 4 i Mølholm, inviteret til et informationsmøde.

Værten var Privathospitalet Mølholm, som for år tilbage købte den store villa på Brummersvej 2B, og i starten af 2020 også erhvervede sig Brummersvej 4, hvor der i 50 år er blevet drevet børnehjem.

Informationsmødet, der blev holdt af tre omgange for at overholde corona-restriktionerne, handlede om fremtidsplanerne for de to matrikler.

- Vi inviterede naboerne i dialog for at høre deres synspunkter, og til det formål havde vi et konkret forslag med på hånden, så de havde noget at forholde sig til, fortæller Jesper Bøje, der er direktør for privathospitalet.

Annonce

Plan om nedrivning

Vejle Amts Folkeblad har været i kontakt med flere naboer, der hver især har været til stede ved ét af de tre informationsmøder, hvoraf det ene blev gennemført virtuelt.

Deltagerne er på alle tre møder blevet præsenteret for den samme plan for området.

Planen er, fortæller naboerne, at rive de to villaer fra henholdsvis 1903 og 1908 ned og opføre en ny og tidssvarende bygning, som egner sig til hospital.

Børnehjemmet på Brummersvej 4 er også opkøbt af privathospitalet. Der bliver i stedet oprettet et nyt børnehjem på Tårnvej i Højen. Arkivfoto: Mette Mørk

Under hovedbygningen skal der etableres en parkeringskælder med plads til cirka 100 biler.

Det nye byggeri, som ifølge projektet skal være en nul-energi-bygning, skal blandt andet erstatte den patientstrøm, som lige nu sendes til huset på Brummersvej 10. Her skal der i stedet være administrationsbygning for privathospitalet og dets ansatte.

- Det var ikke lige det, jeg havde regnet med, siger en af de naboer, som deltog på mødet, men som ikke ønsker sit navn i avisen.

- Der er tale om et supermoderne bygger, som intet har et gøre med hvide patriciervillaer.

Annonce

Det giver mening

Flere andre af de naboer, som Vejle Amts Folkeblad har været i kontakt med, begræder, at de to bevaringsværdige villaer efter planen står til at blive revet ned. Men samtidig har de også en forståelse for, at villaerne ikke egner sig som hospital.

- Det er jo flotte villaer, men det ville være dyrt og mindre energirigtigt at restaurere dem, vurderer Michael Kaltoft, der bor neden for privathospitalet på Agersnapsvej.

Han er selv læge og kan godt forstå, at man ikke vurderer de nuværende bygninger egnet til hospitalsbrug. Samtidig kalder han det byggeri, naboerne blev præsenteret for, æstetisk.

Anders Grosen, der har boet i Brummersvej nummer 12 i omkring 40 år, kalder også plantegningerne nydelige. Han forventer, at ændringerne vil skabe mere orden i tingene på Brummersvej, når byggeriet står færdigt.


Det er ærgerligt, at de to store flotte villaer står for fald, men de er bygget til et helt andet formål.

Anders Grosen, Brummersvej 12


En anden nabo til privathospitalet er dog spændt på, hvor let det går med at få ændret den nuværende lokalplan, som blandt andet understreger, at "Områdets særlige karakter med ældre byvillaer skal bevares."

- Da vi flyttede ind for nogle år siden, var det rigeligt besværligt at skulle sætte vores hus i stand, siger han med henvisning til de mange regler, man er underlagt som ejer af et bevaringsværdigt hus.

Og både Brummersvej 2B og 4 er med på Vejle Kommunes liste over bevaringsværdige huse.

Annonce

Bekymringer

Mens flere naboer altså lader til at kunne leve med, at de to Brummer-villaer rives ned, så er de mere bekymrede for den trafik, det vil give på Brummersvej i forbindelse med byggeriet.

Dette var også det helt store samtaleemne på de tre informationsmøder, hvor naboerne blev præsenteret for en cirka to år lang byggefase.

Kommunen har ikke fået en ansøgning

Vejle Kommune har endnu ikke modtaget nogle konkrete henvendelser fra Privathospitalet Mølholm om det fremtidige byggeri.

Det fortæller Mette Holm Pedersen, der er arkitekt og planlægger ved Vejle Kommune. 

- Vi har talt om, hvad der er muligt inden for området, og hvornår der bliver behov for en ny lokalplan. I så fald sender vi det videre frem i det politiske system, siger kommunens arkitekt og tilføjer:

- Den nuværende lokalplan er rimelig fast i kødet og specifik på, hvad man kan og ikke kan.

Mette Holm Pedersen forventer ikke at modtage nogle ansøgninger fra Privathospitalet Mølholm på denne side af sommerferien. 

Der bliver ikke mindst behov for at flytte meget jord væk fra området, hvis der skal etableres en parkeringskælder.

Og naboerne påpeger, at der i forvejen ofte er trafikale udfordringer med at komme rundt på Brummersvej og ikke mindst herfra og ud på Fredericiavej.

- Jeg forudser, at det bliver meget problematisk, siger Michael Kaltoft.

Flere af naboerne giver ham ret.

På møderne garanterede Jesper Bøje, direktør for privathospitalet, at man vil tage så meget hensyn til naboerne som muligt.

Annonce

Kun en skitse

Over for Vejle Amts Folkeblad har direktøren dog ikke ønsket at gå i detaljer med de kommende planer for Brummersvej. Han bekræfter dog i en mail, at naboerne blev præsenteret for en skitse.

- Det er dog vigtigt for mig at understrege, at dette forslag kun er en skitse over et muligt scenarie, og det er for tidligt at sige, om det bliver vedtaget, skriver Jesper Bøje.

Derfor kan han heller ikke præsentere nogen form til tidshorisont for projektet.

- Så længe vi er i proces med at undersøge og indsamle viden, så foreligger der ikke nogen tidshorisont. Det er vigtigt for Privathospitalet Mølholm at finde den rette, langtidsholdbare løsning. Dialogen med naboerne, såvel som interne drøftelser på hospitalet, giver nogle værdifulde input, som vi tager med videre i beslutningsprocessen, skriver Jesper Bøje i sin mail.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Udskudt halprojekt passer idémand

Annonce